Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Jelgava sola svītrainus stabus

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2009 / Nr. 1 - 2009

Jelgava sola svītrainus stabus
Gaitis Grūtups
«Zemgales Ziņas»

«Kad pirms pāris gadiem Liepājas galvenajam arhitektam teicu, ka vājredzīgiem cilvēkiem ir grūti pamanīt pelēkos stabus, kas atrodas uz ietves un ka šeit vajadzētu dzeltenu marķējumu, viņš pirmajā brīdī iesaucās: «Pēc kā tā vecpilsēta izskatīsies!» Taču, kad tas tika paveikts, secināja, ka skats ir labs,» seminārā par vides pieejamību cilvēkiem ar redzes traucējumiem pieredzē dalījās Liepājas Neredzīgo biedrības priekšsēdētājs Māris Ceirulis.

Starp Latvijas Neredzīgo nevalstiskajām teritoriālajām organizācijām liepājnieki ir līderi interesantu un vērienīgu projektu īstenošanā. Tādēļ LNB Jelgavas TO vadītajā Svetlana Sproģe uzskata, ka arī mums šeit ir ko mācīties.

Jautāts par iespaidiem Jelgavā, M.Ceirulis pēc tikšanās ar mūsu pilsētas vadību domā, ka arī šeit uzlabosies vides pieejamība redzes invalīdiem. Solīti tikuši arī svītraini stabi, kurus uz ielām redzes invalīdiem būtu vieglāk pamanīt. Jāpiebilst, ka Jelgavas reģionālais Pieaugušo izglītības centrs, kur notika pasākums, ir piemērots cilvēkiem ar dažādām īpašām vajadzībām. Tomēr arī šeit var atrast kādu nepilnību, piemēram, elektriskā apgaismojuma slēdžus, kas ir tādā pašā krāsā, kā zāles siena un līdz ar to vājredzīgs cilvēks tos nepamana. Semināra dalībnieks arhitekts Ervīns Helfričs teica, ka pasākumā guvis vērtīgas atziņas.

Līdzīgās domās bija arī vides eksperts cilvēkiem ar kustību traucējumiem Kārlis Rūba un sieviešu invalīdu biedrības «Zvaigzne» vadītāja Dzintra Saulkalne. Seminārs notika ar Norvēģijas un Latvijas valdību at¬balstītā projekta «Atpazīt saskatot, sadzirdot, sataustot - universālais dizains ikvienam Latvijā» ietvaros, un tajā piedalījās mūsu pilsētas un Saldus invalīdu biedrību pārstāvji, Jelgavas Sociālo lietu pārvaldes darbinieki, studenti un citi interesenti.