Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Aci zaudējušās meitenītes ģimene varētu sūdzēt tiesā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2009 / Nr. 10 - 2009

Nodaļa — Notikumi Latvijā

Aci zaudējušās meitenītes ģimene varētu sūdzēt tiesā
www.leta.lv

Mazās Ketlīnas radinieki ir gatavi tiesāties ar Ventspils slimnīcas mediķiem, kuri atteica ātrās palīdzības ekipāžu meitenes nogādāšanai uz Rīgu pēc tam, kad viņa, nokrītot no koka, bija ļoti nopietni savainojusi kreiso aci, aģentūrai LETA sacīja meitenes vecmāmiņa Sarmīte Krūmiņa.

Ģimene plāno tiesāties nevis tādēļ, lai piedzītu materiālo kompensāciju, bet lai tiesa izvērtētu, cik adekvāta bijusi mediķu rīcība. Ketlīnas ģimenei nav nekādu iebildumu pret Ventspils slimnīcas oftalmologu Paimanu Emadi, kurš, apskatījis meitenes actiņu, secināja, ka ar tik smagu traumu nekavējoties jādodas uz Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu Rīgā, jo Ventspils slimnīcā nav aparatūras tik sarežģītas acs operācijas veikšanai.

Emadi centies noorganizēt ātrās palīdzības ekipāžu, taču nesekmīgi. Lēmumu atteikt ekipāžu pieņēmis Ventspils slimnīcas galvenā ārsta vietnieks O. Ķeņģis, argumentējot, ka ātrās palīdzības pakalpojumu nevar sniegt, ja nav dzīvības draudu.

«Ketlīnas vecāki savā starpā bija runājuši, ka būtu ar mieru maksāt 50 vai 100 latus par meitenes nogādāšanu Rīgā, un mediķi, visticamāk, šo sarunu dzirdēja,» pastāstīja meitenītes vecmāmiņa. Taču Ketlīnas vecākiem tika pateikts, ka tāda pakalpojuma nav.

Meitenes vecmāmiņa ir neizpratnē arī par slimnīcas galvenā ārsta V. Rauhvargera izteikumiem presē, ka Ketlīnas vecākiem noteikti bijuši četri lati, lai aizbrauktu uz Rīgu ar autobusu. «Autobuss ir pilns ar cilvēkiem, nevar taču ar autobusu vest bērnu, kuram ir tik smaga trauma,» sacīja Krūmiņa. Meitenes vecāki Ketlīnu uz Rīgu veda ar automašīnu. «Bija liels stress un uztraukums, turklāt viņi tik labi nepazīst Rīgu. Pagāja zināms laiks, kamēr viņi atrada slimnīcu,» sacīja meitenes vecmāmiņa.

Jau ziņots, ka 9. augusta pēcpusdienā mazā Ketllna krita no koka, kur spēlējoties bija uzrāpušies. Kreisajā actiņā iedūrās zars. Cietušais bērns no Užavas tika nekavējoties no-gādāts Ventspils slimnīcā. Taču tur palīdzēt nevarēja.

Arī slimnīcas Ātrās palīdzības nodaļas vadītāja M. Bujeviča apstiprina, ka slimnīcas transporta izmantošanu šādos gadījumos koordinē galvenais ārsts vai viņa vietnieks.

Emadi šaubās, vai Rīgā ar privātu transportu sastrēgumos iztērētā pusstunda bijusi izšķiroša.

Katastrofu medicīnas centra vadītājs M. Šics atzīst, ka varbūt cīņā par bērna aci vajadzēja izmantot zilo lampu sistēmu. Operatīvais transports, izmantojot bākugunis, galā nokļūtu ievērojami ātrāk, turklāt bērns ceļā atrastos pilnīgā guļus stāvokli, un brigāde, iespējams, varētu viņam aiztaupīt vemšanu triju stundu garumā.

Meitenīte jau kritiena brīdī guva neatgriezeniskus bojājumus, tāpēc laika faktoram nebija būtiskas nozīmes bērna redzes glābšanā, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

Bērnu slimnīcas Acu slimību klīnikas ārsti uzsver, ka kritiena brīdī gūtie bojājumi bijuši plaši. Operācija tika veikta vairākas stundas, un tika uzliktas neskaitāmas šuves, taču redzi glābt vairs nebija iespējams.

Patlaban bērns turpina ārstēties slimnīcā, un meitenītes veselības stāvoklis ir stabils, uzsver mediķi.