Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Andrea Bočelli

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2009 / Nr. 10 - 2009

Nodaļa — Mūzika

Andrea Bočelli

Ar vienīgo solokoncertu Baltijas valstīs Mežaparka Lielajā estrādē septembra sākumā ' koncertēja viens no visu laiku izcilākajiem operdziedātājiem, pasaulslavenais tenors Andrea Bočelli (Andrea Bocelli).

Apbrīnojami niansētās balss īpašnieks, harismātiskais Bočelli sniedz tikai 10 koncertus j gadā, un viens no tiem notika septembra sākumā Rīgā.

A Bočelli ir uzstājies duetā kopā ar izcilākajām pasaules zvaigznēm — Selīnu Dionu, Sāru Braitmenu, Bono, Martu Sančesu, Stingu, Kenny G, Kristīņu Agileru, Stīviju Vonderu un citiem izciliem un pazīstamiem māksliniekiem. Daudzas zvaigznes joprojām sapņo par iespēju dziedāt kopā ar viņu. 1999. g. dziedātājs saņēmis prestižo Grammy balvu. Tas bija īpašs notikums, jo pirmo reizi 38 gadu laikā šo balvu piešķīra klasiskās mūzikas izpildītājam.

Neilgi pēc savas 50. dzimšanas dienas, 2008. g. rudenī, neredzīgais dziedātājs izdevis savu jaunāko albumu ar nosaukumu «Incanto». Albumā iekļautas dziesmas, kas dziedātājam mīļas kopš bērnības un ko viņš savulaik klausījies lielāko 20. gs. vidus tenoru izpildījumā — «Funiculi Funiculā», un «Amore Cosi Grande», «Mamma», «Santa Lucia» u. c. «Šīs dziesmas ikvienu piepilda ar enerģiju,» stāsta dziedātājs. «Es ceru, ka, klausoties šos nemirstīgos skaņdarbus, publikai radīsies vēlme sameklēt un noklausīties to oriģinālversijas. Tā ir ļoti nozīmīga Rietumu kultūras mantojuma sastāvdaļa.» Albumu «Incanto» augstu novērtējuši gan kritiķi, gan milzīgs skaits dziedātāja fanu visā pasaulē. Mēneša laikā pēc tā izdošanas pārdots vairāk kā miljons albuma kopiju!

Andrea Bočelli acu gaisma ir izdzisusi pirms daudziem, daudziem gadiem. Viņam nav bijusi dota iespēja izlasīt Antuāna de SentEkziperī stāstu par Mazo Princi, taču savu dzīvi pasaulslavenais tenors dzīvo, vadoties tieši pēc šīs grāmatas atziņas, ka «tā īsti mēs jūtam tikai ar sirdi, būtiskais nav acīm saredzams».

Bočelli liktenis — vienlīdz traģisks un laimīgs. Traģisks, jo bērnībā iedzimtas acu kaites dēļ viņš pilnībā zaudējis redzi; laimīgs, jo, iespējams, tieši šīs slimības rezultātā Andrea šobrīd atrodas labāko pasaules mūziķu galvgalī. Puisēns bērnībā bieži raudājis, jo, slimībai progresējot, cietis nežēlīgas sāpes acīs. Vecāki visiem spēkiem centās bērnu mierināt, līdz atklāja, ka vienīgais līdzeklis, kas palīdz dēlam pārvarēt fiziskās ciešanas, ir klasiskā mūzika. To saprata arī pats Andrea. Būdams vēl bērns, savā burtnīcā viņš bija ierakstījis svarīgu atziņu: «Mūzika man ir nepieciešamība. Esmu to sadzirdējis, esmu tai sekojis, esmu to atradis, esmu to aplidojis, esmu to dievinājis, tā ir mana dzīve.» Kad izplatījās valodas, ka mūzika labvēlīgi ietekmē Andrea, viņa radi steidza dāvināt puisēnam visu, kas saistīts ar mūziku — gan instrumentus, gan skaņuplates.

Zēna interesi par klasisko mūziku izraisīja tēvoča stāsti par slaveno itāliešu operdziedātāju Benjamino Džilji, izcilāko 20. gs. operas tenoru Džuzepi di Stefano, tenoru leģendu Mario del Monako un citiem slaveniem māksliniekiem. Ar nepacietību viņš gaidīja brīdi, kad varēs pats dzirdēt dziedam šos izcilos māksliniekus. Vislielāko iespaidu uz Andrea atstāja Franko Korelli balss. Par to, ka pats kādreiz būs tikpat slavens dziedātājs, toreiz Bočelli nedomāja. Pēc skolas beigšanas viņš iestājās Pizas universitātes Juridiskajā nodaļā, ieguva tieslietu dok¬tora grādu, sāka strādāt par advokātu un paralēli apmeklēja vokālās nodarbības.

Andrea karjeras augšupskrējiens sākās i 90. gadu sākumā, bet plašāku starptautisku slavu viņš izpelnījās 1996. g. ar hitu «Time To Say Goodbye», kuru iedziedāja duetā ar Sāru Braitmenu. Šobrīd Bočelli ir viens no veiksmīgākajiem itāliešu dziedātājiem — pasaulē - pārdoti vairāk nekā 65 milj. viņa ierakstu.