Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Apmācību kuponu varēs saņemt arī pilnu darba laiku strādājošie darbinieki

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2009 / Nr. 10 - 2009

Nodaļa — Aktuāla informācija

Apmācību kuponu varēs saņemt arī pilnu darba laiku strādājošie darbinieki
www.lm.gov.lv

Lai veicinātu mūžizglītības pieejamību nodarbinātajiem, Labklājības ministrija (LM) ar Eiropas Sociālā fonda (ESF) atbalstu piedāvās iespēju arī tiem darbiniekiem, kuri strādā pilnu darba laiku, saņemt kuponu profesionālās izglītības iegūšanai.

Līdz ar to privātajos uzņēmumos nodarbinātiem darbiniekiem, kuri strādā normālu darba laiku, būs iespēja apgūt neformālās un formālās izglītības programmas, kā arī iegūt profesionālo izglītību. Pasākumā iesaistīties nevarēs valsts iestādēs strādājošie.

To paredz valdībā pieņemtie noteikumi par ESF apakšaktivitāti «Atbalsts mūžizglītības politikas pamatnostādņu īstenošanai».

Mūžizglītības pasākuma ietvaros nodarbinātie varēs mācīties līdz vienam gadam, izmantojot kuponu, kura apmērs atkarībā no apmācību jomas varēs būt maksimāli 150, 200 vai 250 lati. Tā, piem., nodarbinātie varēs apgūt svešvalodas, datormācību un citas darba tirgū nepieciešamas prasmes, tajā skaitā programmas, kas vērstas uz profesionālo zināšanu pilnveidi kādā jomā.

Pieteikties pasākumam varēs nodarbinātie no 25 gadu vecuma. Pirms mācību uzsākšanas klients saņems karjeras konsultācijas, lai izvēlētos atbilstošāko apmācību jomu.

Ņemot vērā, ka tiks pielietota kuponu sistēma, apmācību pakalpojuma izvēle būs paša nodarbinātā ziņā. Pakalpojuma nodrošināšanas mehānisms būs līdzīgs tam, kādu pašreiz pielieto dīkstāves kupona pasākumā. Tomēr šajā projektā atšķirībā no tā dēvētā «dīkstāves kupona» nav paredzēta stipendija.

Priekšrocība dalībai pasākumā tiks dota tiem nodarbinātajiem, kuri ir lielākā mērā pakļauti bezdarba riskam. Tādēļ ir noteikti šādi priekšrocības kritēriji dalībai pasākumā:


1) pēdējā formālā izglītība ir iegūta pirms 10 gadiem;
2) pie pašreizējā darba devēja nodarbināts ilgāk par pieciem gadiem;
3) ir noteikta invaliditāte;
4) ir divi vai vairāk apgādājamie;
5) ir trūcīga persona;
6) nav pamatizglītības vai vidējās izglītības. Pakalpojumu ar šī gada decembri plāno piedāvāt Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) sadarbībā ar izglītības iestādēm.

Kopumā šī mūžizglītības pasākuma īstenošanai LM ar ESF atbalstu tuvāko gadu laikā plāno izlietot vairāk kā 5 milj. latu.