Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Internetbankas lietotāji varēs elektroniski dekarēt savu dzīvesvietu

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2009 / Nr. 10 - 2009

Internetbankas lietotāji varēs elektroniski dekarēt savu dzīvesvietu
www.leta.lv

Iedzīvotāji savas dzīvesvietas deklarēšanai turpmāk varēs lietot speciālu interneta tīmekļa vietni un tiešsaistes formu, kurā autentifikācijai un sniegto ziņu patiesuma apstiprināšanai būs derīgs ne tikai elektroniskais paraksts, bet arī kredītiestādes elektronisko norēķinu sistēmas autentifikācijas līdzeklis jeb internetbanka.

To paredz šodien valdībā pieņemtie MK «Noteikumi par veidlapu dzīvesvietas deklarēšanai, deklarācijā sniegto ziņu pārbaudes kārtību un dzīvesvietas elektroniskās deklarēšanas kārtību».

Lai arī jau patlaban spēkā esošā kārtība pieļauj dzīvesvietas elektronisku deklarēšanu interneta vietnē www.latvija.lv, to var izdarīt tikai personas ar e-paraksta iespējām, kas pieejamas ļoti ierobežotam skaitam lietotāju. Turpretī banku norēķini internetā tiek plaši lietoti un kredītiestāžu piedāvātās autentifikācijas sistēmas atbilst augstām drošības prasībām, līdz ar to tās var tikt izmantotas arī oficiālu iesniegumu nosūtīšanai valsts iestādēm, konstatējuši Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes speciālisti.

Jauno iespēju varēs izmantot «SEB bankas», «Swedbank» un «Latvijas Krājbankas» internetbanku lietotāji. Dzīvesvietas deklarēšana internetā pieejama bez maksas.