Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Labdarības pēcpusdiena «Uzdāvini sauli»

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2009 / Nr. 10 - 2009

Nodaļa — Labdarība

Labdarības pēcpusdiena «Uzdāvini sauli»
Gunta Bite
VA «Latvijas Neredzīgo bibliotēka»
Braila raksta nodaļas vadītāja

Domājot par nākošā — 2010. g. iespējām Braila raksta un audiogrāmatu izdošanā, 22. septembrī Rīgas Rātslaukumā Latvijas Neredzīgo bibliotēka sadarbībā ar Saules muzeju un žurnālu Mūzikas saule rīkoja labdarības pasākumu, kura laikā tika vākti ziedojumi.

Pasākuma programmā bija izglītojoša nodarbība par rudens saulstāvjiem, kad diena un nakts ir vienādā garumā, bija informācijas telts ar bagātīgu informāciju par visiem pasākuma rīkotājiem, kā arī darbojās sešas radošās darbnīcas un izskanēja koncerts.

Radošajās darbnīcās bija sanākuši gan cilvēki ar redzes problēmām, gan cilvēki, kuriem nebija ne jausmas par redzes invalīdu informācijas iegūšanas problēmām. Lielu uzmanību apmeklētāji pievērsa iespējai pašiem uzrakstīt savu vārdu Braila rakstā, kā arī plecu pie pleca ar neredzīgiem krāsot pērles un pēc tam izveidot no tām rotas. Liela atsaucība bija arī Flīžu darbnīcai, kurā no dažādiem flīžu gabaliņiem varēja izveidot gleznu, kā arī Vēja zvanu darbnīcai.

Skumji bija tas, ka lietus dēļ nebija iespēja paskatīties uz sauli caur teleskopa aci, bet informācija, ko sniedza Mārtiņš Gills un Arnis Ginters par saulstāvjiem, to atsvēra ar uzviju. Spītējot laikapstākļiem, kuri mūs pasākuma laikā nepavisam nelutināja, visi mākslinieki bija bruņojušies ar saulainu noskaņu un pozitīvām domām. Priecēja ari tas, ka mūsu nelielā pašu būvētā skatuvīte (jo lielai skatuvei līdzekļus mums pēdējā brīdī atteica) neaizbaidīja nevienu no māksliniekiem.

Labdarības pasākumu vadīja Dziesmusvētku virsdiriģents Ints Teterovskis, kurš to paveica burvīgi. Kaut arī izmircis lietū, viņš vienmēr smaidīja un teica pateicības vārdus gan dalībniekiem, gan ziedotājiem.

Kā pirmie pasākuma koncerta daļu atklāja Rīgas kamerkoris Ave Sol tā diriģenta Mārtiņa Klišāna vadībā. Kora repertuārā bija divas laikapstākļiem ļoti piemērotas dziesmas, piemēram, «Ģērbies, saule, sudrabota» un «Aizej, lietiņ», taču arī tās nespēja izgaiņāt mākoņus un likt lietum pārstāt līt. Tas neizdevās ari Strazdumuižas pūtēju kvintetam Armanda Ozola vadībā, taču ikviens no Rātslaukumā stāvošiem klausītājiem bija patīkami pārsteigts un sajūsmināts par kvinteta priekšnesumiem.

Tradicionālās dziedāšanas grupa Saucējas Ivetas Tāles vadībā klausītājus iepriecināja ar latviešu tautas melodijām no Kurzemes un Sēlijas.

Ari Rīgas Franču liceja Tautas deju kolektīva Auseklītis jaunieši, dejojot divas ļoti saulainas dejas — «Pavasars» un «Saulīte bagāta», mēģināja pierunāt saulīti iznākt no mākoņu aizsega. Jāsaka, ka tas no viņu puses bija visai drosmīgi — dejot pastalās uz slapja bruģa. Liels paldies kolektīva vadītājai Ivetai Pētersonei par uzņēmību!

Pasākuma laikā skatītājiem bija iespēja ne 1< tikai gremdēties dziesmu un mūzikas burvībā, bet izbaudīt arī dzejas vieglumu. Par to p mums jāpateicas dzejniekiem Jānim Elsbergam, Inesei Zanderei, Ingmārai Balodei, IImāram Šlāpinam un Mārim Salējam.

Koncerta noslēguma daļā uzstājās Latvijas Bankas koris Agitas Ikaunieces vadībā ar komponistu Mārtiņu Braunu pie klavierēm. Šis koris bija pacenties koncerta noslēgumu pārvērst kulminācijā. Ja nelītu lietus, bet spīdētu saule, tad ne tikai Rātslaukums, bet visa Daugavas krastmala dziedātu līdzi M. Brauna dziesmai «Saule. Pērkons. Daugava». Pēdējā dziesma, līdzdziedot izturīgākiem skatītājiem, izskanēja nevis kā noslēguma dziesma, bet gan kā ievads nākošā gada Dziesmu un Deju svētkiem.

Manuprāt, pasākums noritēja labi, kaut arī ar niecīgiem līdzekļiem. Iesaistīti bija daudzi cilvēki, kuriem Latvijas Neredzīgo bibliotēka ir izteikusi pateicību savā mājaslapā www.neredzigobiblioteka.lv. īpašu pateicību mums jāsaka grupai Zvaigžņu lietus, kas bija atceļojusi no tālās Ventspils, lai palīdzētu mums ar pasākuma apskaņošanu. Grupas puiši ir ļoti atraktīvi un atsaucīgi. Daudz nedomājot, viņi piekrita mums palīdzēt, neprasot par darbu samaksu. Turklāt, ņemot vērā lietainos apstākļus, puišu upurēšanās pasākuma labā bija vienkārši neaprakstāma.

Katrs pasākuma dalībnieks un atbalstītājs saņēma Saules muzeja sarūpētās dāvaniņas, kurām bija pievienotas neredzīgu bērnu darinātas apsveikumu kartītes. Šo dāvanu pasniegšanas brīdis bija emocionāls ne tikai to devējiem, bet arī pašiem māksliniekiem. M. Brauns, ar vienu roku saņemot sarūpēto dāvanu, ar otru tvēra pēc telefona un, neatejot no sava mūzikas instrumenta, piezvanīja uz ziedojuma tālruņa numuru.

Pasākuma laikā saziedotās naudas kopējā summa būs zināma tikai novembrī. Ja kāds vēl nav paspējis veikt ziedojumu, tad to vēl ir iespēja izdarīt, pārskaitot ziedojuma summu uz Latvijas Neredzīgo bibliotēkas kontu, ko var atrast bibliotēkas mājaslapā.

Noslēgumā gribu personīgi pateikties ikvienam žurnāla «Rosme» lasītājam, kurš ir atbalstījis bibliotēku šajā grūtajā brīdī. īpaši gribu pateikt paldies Kristapam Āboliņam un Ivaram Starkam par palīdzēšanu pasākuma norises laikā. Lai Dievs ir ar jums un atmaksāt to desmitkārtīgi!