Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Amerikāņi izstrādā tehnoloģiju, kas ļaus nākotnē neredzīgajiem vadīt auto

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2009 / Nr. 11 - 2009

Nodaļa — Interesanti fakti

Amerikāņi izstrādā tehnoloģiju, kas ļaus nākotnē neredzīgajiem vadīt auto
www.delfi.lv

Virdžīnijas universitātes (ASV) studenti strādā pie tehnoloģiju kompleksa, kas ļaus akliem cilvēkiem pastāvīgi vadīt automobili. Pagaidām tiek izmēģināts bagijs, kas aprīkots ar dažādiem sensoriem un signalizatoriem, tomēr izstrādātāji cer, ka nākotnē šādi aprīkoti spēkrati varētu nonākt arī ražošanā un aklajiem tiks dota pielaide autovadīšanai satiksmē.

Kā presei norāda projekta vadītājs Kimberlijs Vegners, tad nav nekāda pamata uzskatīt, ka nākotnē aklajiem netiks atļauta autovadīšana kopējā satiksmē. Pagaidām ir radīts pusautomātisks prototips, kurā ir nepieciešams asistents, tomēr nākamais solis esot šo tehnoloģiju ieviest spēkratā, kas ļaus aklajam braukt absolūti pastāvīgi satiksmē kopā ar citiem transportlīdzekļiem.

Virdžīnijas universitātes studenti radījuši speciālu bagiju, kas aprīkots ar dažādām ierīcēm. Vispirms, spēkratam pa perimetru ir lāzera sensori, kas mēra attālumu līdz tuvākajam šķērslim, pagriezienam u, tlm., lai ģenerētu braukšanas maršrutu. Savukārt stūres rats ir aprīkots ar skaņas klikšķu sistēmu. Proti, aklajam autovadītājam berta dators caur austiņām dod komandu, «tagad pagriezties divus klikšķus pa labi», bet stūresrats rada skaņas klikšķi ik pēc pieciem pagrieztajiem grādiem. Tāpat aklajam autovadītājam ir speciāla veste, kas vibrējot informē vadītāju par nepieciešamību piebremzēt vai apstāties pilnībā.

Vēl tiek strādāts pie jaunas tehnoloģijas «AirPix», kas aklam autovadītājam nodrošina taustāmu karti par tuvāko apkārtni reālā laikā. Izmantojot šo informāciju, autovadītājs pats varēs izlemt, kad pagriezties, piebremzēt vai apstāties.