Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Vakcinācijas kabinetos pieejamas vakcīnas pret sezonālo gripu

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2009 / Nr. 11 - 2009

Vakcinācijas kabinetos pieejamas vakcīnas pret sezonālo gripu
www.vm.gov.lv

Veselības ministrija Veselības ministrija informē, ka iedzīvo¬tājiem ir iespējams vakcinēties pret sezonālo gripu, turklāt vairākām iedzīvotāju grupām valsts kompensē pusi no vakcīnas cenas.

Valsts 50% apmērā apmaksā vakcīnu sekojošām iedzīvotāju grupām:
• bērniem no sešu mēnešu vecuma līdz divu gadu vecumam;
• pieaugušajiem virs 65 gadiem;
• pacientiem, kuri slimo ar hroniskām plau¬šu, sirds, vielmaiņas un nieru slimībām;
• pacientiem ar imūndeficīta sindromu;
• pacientiem, kuri saņem imūnsupresīvo terapiju un
• pacientiem līdz 18 gadu vecumam, kuri ilgstoši saņem terapiju ar acetilsalicilskābi jeb aspirīnu.

Lai iedzīvotāji varētu saņemt daļēji valsts apmaksātu pretgripas vakcīnu, nepieciešama īpašā recepte, uz kādas tiek izrakstīti kom¬pensējamie medikamenti. Šādas receptes iz-sniedz ģimenes ārsts. Ārsts novērtēs pacienta veselības stāvokli un izrakstīs īpašo recepti, pret kuru pacients ar 50% kompensāciju iegā¬dāsies gripas vakcīnu aptiekā. Ar aptiekā ie-gādāto vakcīnu atkārtoti jādodas pie ģimenes ārsta vai citas ģimenes ārsta norādītas ārstnie¬cības personas, kas veiks vakcināciju. Ja pa¬cients vēlas, viņš vakcīnu var iegādāties ārst¬niecības iestādē, ja tās ir iestādē pieejamas.

Atgādinām, ka katru gadu Latvijā no 20 000 līdz 30 000 cilvēku saslimst ar gripu. Vakcinācija uzskatāma par efektīvāko pret¬gripas profilakses līdzekli, tomēr ir ieteicams ievērot arī citus piesardzības pasākumus, kas palīdzēs stiprināt imunitāti un saglabāt labu veselību. Aicinām iedzīvotājus ievērot perso¬nīgo higiēnu un lietot pilnvērtīgu uzturu, kurā iekļauti augļi, dārzeņi, kas satur C vitamīnu, un skābpiena produktus. Tāpat jālieto pēc iespējas vairāk šķidruma — sulas, zāļu tējas, minerālūdens, kā arī gripas epidēmijas laikā jāizvairās no pasākumu apmeklējumiem, : kuros pulcējas daudz cilvēku (teātra izrādes, , koncerti, kino u. c.).