Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Kļūsti viens no 1002

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2009 / Nr. 12 - 2009

Nodaļa — Aktuāla informācija

Kļūsti viens no 1002
«Latvijas avīze»
Sagatavojusi Rita Ruska

ESF projekta 10 programmas dos iespēju cilvēkiem ar redzes problēmām apgūt jaunas zināšanas, prasmes un iemaņas.

Latvijas Neredzīgo biedrības (LNB) Rīgas pilsētas Dienas centra sociālā darbiniece un kontaktpersona projektā no LNB puses Sarma Pārstrauta skaidro, ka rehabilitācija — tas nozīmē iemācīt otram to, ko tas neprot vai nezina, lai atvieglotu viņa ikdienu.

S. Pārstrauta: «Reiz kāda neredzīga sieviete lūdza manu palīdzību — lai es iemācu viņai cept kotletes. Samulsu, jo uzreiz pat nezināju, ko viņai ieteikt. Par laimi, pēc tam man bija jāaiziet mājas rehabilitācijā pie kādas citas neredzīgas sievietes, kura lieliski saimniekoja virtuvē. Pajautāju par kotletēm. Sieviete izstāstīja, kā sagatavo mīklu un kā cep — procedūra pagara, jo ik pēc laika panna no uguns jānoņem tādēļ, ka kotlešu gatavība neredzīgajam cilvēkam jānosaka ar plaukstu, bet tā, lai to neapdedzinātu.»

Tā ir tikai viena epizode no neredzīgo cilvēku ikdienas. Kā ziņo Pasaules Veselības organizācija, Latvijā apmēram 7000 iedzīvotāju ir neredzīgi vai vājredzīgi, bet 46 000 varētu būt nopietnas redzes problēmas. Šīm personām ir nepieciešams ilgstošs un individuāls apmācību darbs, lai kaut daļēji atjaunotu funkcionālās iemaņas, un viņi spētu iekļauties sabiedrībā.

Tagad Latvijā īstenotais ESF projekts neredzīgajiem cilvēkiem paver daudz plašākas iespējas darba, orientēšanās un pašaprūpes iemaņu apguvē.

Lūk, tikai dažas no paredzētajām aktivitātēm — ēdiena gatavošana un pasniegšana, galda kultūra, mājokļa iekārtošana, zināšanas par mājsaimniecībā noderīgo sadzīves ķīmiju. Padomi veselības ABC, izzinot jogu un dažas Austrumu medicīnas gudrības, piem., par cilvēka organisma aktīvajiem punktiem un kā uz tiem iedarboties. Interesentiem piedāvās Braila rakstā mācīties notis, pilnveidot datorprasmes, iepazīt modernos palīglīdzekļus, kas atvieglo ikdienas rūpes.

Būs nodarbības dažādās amatu prasmēs — filcēšanā, floristikā, pīšanā, veidošanā, kokapstrādē. Jau tagad neredzīgo un vājredzīgo cilvēku grupa ar lielu sajūsmu apmeklē peldēšanas nodarbības peldbaseinā — vairākums ūdens priekus šādi bauda pirmo reizi mūžā. Bet īpašu prieku projekta koordinatore S. Pārstrauta pauž par vienreizējo iespēju ESF projekta ietvaros iegādāties 9 īpaši apmācītus suņus-pavadoņus neredzīgajiem cilvēkiem — 1. grupas invalīdiem. Labklājības ministrijas pārstāve, šā projekta vadītāja Ieva Plūme ir pārliecināta, ka nodarbību piedāvājums rosinās neredzīgos un vājredzīgos mācīties. «Programmas izstrādātas tik pārdomāti, lai cilvēks, piedaloties to aktivitātēs, kļūtu sociāli patstāvīgāks,» norāda I. Plūme.

Cien. lasītāj! Ja Jūsu mājā vai tuvākajā apkārtnē pazīstat kādu neredzīgu vai vājredzīgu cilvēku, pastāstiet viņam par projekta piedāvātajām iespējām! Plašāka informācija LNB centrālajā valdē, Pāles ielā 14/1, Rīgā.

ESF projekts «Sociālās rehabilitācijas pakalpojumu attīstība personām ar redzes traucējumiem». Projekta laiks: sākot no š. g. nogales līdz 2013. gada 31. augustam.

Mērķis: veicināt cilvēku ar redzes traucējumiem dzīves kvalitātes celšanu un iekļaušanos sabiedrībā. Dalībnieku skaits: 1002 cilvēki, no tiem 20 iegūs pirmā vai otrā līmeņa augstāko izglītību rehabilitācijā. Projektu īsteno: Labklājības ministrija sadarbībā ar LNB.