Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Zini savas tiesības

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2009 / Nr. 12 - 2009

Zini savas tiesības
www.apeirons.lv
Pašvaldību sniegtā sociālā palīdzība

Esat nonākuši grūtībās? Dodieties uz pašvaldības sociālo dienestu!

Pašvaldības sociālais dienests izvērtēs Jūsu (ģimenes) materiālo situāciju.
1. Ja esat trūcīga persona (ģimene), varat saņemt pabalstu:

— ja ienākumi uz katru ģimenes locekli pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz 50% no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas. Minimālā mēneša darba alga ir 180 lati mēnesī;

— ja nepieder naudas līdzekļu uzkrājumi un vērtspapīri. Par uzkrājumiem nav uzskatāmi tie, kas ir mazāki par attiecīgā gada 1. janvārī spēkā esošo minimālo mēneša darba algu;

— ja nav parādsaistību un nav izsniegti aizdevumi. Par parādsaistībām nav uzskatāmi studiju un studējošo kredīti, kredīti mājokļa pielāgošanai cilvēkiem ar invaliditāti, parāds par dzīvokļa īri, apsaimniekošanas izdevumiem un komunālajiem pakalpojumiem, parāds par pacienta iemaksu vai pacienta līdzmaksājumu;

— ja nepieder īpašums, kuru var izmantot ienākumu gūšanai. Par īpašumu neuzskata dzīvokļa iekārtu, apģērbu, sadzīves priekšmetus, nekustamo īpašumu vai tā daļu, kustamo mantu, kuru izmanto ģimenes pamatvajadzību nodrošināšanai, vienu transportlīdzekli, kurš personas īpašumā ir ilgāk par 10 gadiem;

— ja nav noslēgts uztura līgums;

— ja neatrodas pilnā valsts vai pašvaldību apgādībā;

Pašvaldība var noteikt labvēlīgākus nosacījumus cilvēka (ģimenes) atzīšanai par trūcīgu (attiecībā uz kredītsaistībām, īpašumiem, u. c.).

1.1. Pabalstu garantētā minimālā ienākumu (GMI) līmeņa nodrošināšanai. GMI pabalsts t nav noteikta summa. To aprēķina kā starpību starp valsts (MK noteiktais: 40 Ls pilngadīgiem, 45 Ls bērniem) vai pašvaldības noteikto GMI līmeni un personas (ģimenes) ienākumiem. GMI un dzīvokļa pabalstu var saņemt:

1.1.1. pašvaldībā pēc savas deklarētās dzīvesvietas jāiesniedz iesniegums. Ja bērna vecākiem vai bērnam nav deklarētas dzīvesvietas, par bērna dzīvesvietu uzskatāma viņa vecāku faktiskā dzīvesvieta;

1.1.2. pašvaldībā jāiesniedz noteikta parauga iztikas līdzekļu deklarācija. Jānorāda ienākumi (darba alga, pensija, pabalsti, stipendija, u. c.) par pēdējiem trīs mēnešiem;

1.1.3. ar sociālo dienestu jānoslēdz vienošanās par līdzdarbību. Līdzdarbības pienākumus var neveikt, ja nav iespējams nodrošināt bērna ar invaliditāti vai pirmsskolas vecuma bērna aprūpi.

1.1.4. Pašvaldība var nodrošināt GMI pabalstu arī pakalpojuma veidā, piem., piešķirot brīvpusdienas, iegādājoties mācību līdzekļus.

1.1.5. Pabalstu var saņemt:

1.1.5.1. trīs mēnešus, ja vismaz viens no ģimenes pilngadīgajiem cilvēkiem ir darbspējīgs;

1.1.5.2. sešus mēnešus, ja neviens no ģimenes pilngadīgajiem cilvēkiem nav darbspējīgs, ģimenē ir

cilvēks ar invaliditāti vai bērns;

1.1.5.3. atkārtoti pēc trīs vai sešiem mēnešiem pēc visu dokumentu iesniegšanas.

1.2. Dzīvokļa pabalstu. Izdevumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas īri, dzīvojamās telpas lietošanu, kā arī malkas iegādei.

1.3. Citus pabalstus pamatvajadzību nodrošināšanai, ja pašvaldība noteikusi saistošajos noteikumos. Piem., valsts nefinansētu veselības aprūpes pakalpojumu samaksai, bērna izglītībai.

2. Ja esat maznodrošināta persona, varat saņemt pabalstu:

— ja ienākumu līmenis nav zemāks par trūcīgas personas ienākumu un materiālā stāvokļa līmeni, un augstāks par pašvaldības noteikto maznodrošinātā ienākumu līmeni. Nosaka pašvaldība savos saistošajos noteikumos.

2.1. Dzīvokļa pabalstu, ja pašvaldība noteikusi saistošajos noteikumos.

2.2. Citus pabalstus pamatvajadzību nodrošināšanai, ja pašvaldība noteikusi saistošajos noteikumos. Piem., valsts nefinansētu veselības aprūpes pakalpojumu samaksai, bērna izglītībai.

3. Vienreizēju pabalstu bez ienākumu un materiālā stāvokļa izvērtēšanas:

— materiālā palīdzība jebkuram pašvaldībā dzīvojošam cilvēkam vai ģimenei, ja notikusi stihiska nelaime vai iepriekš neparedzami apstākļi (ugunsgrēks vai plūdi), vai arī, ja cilvēkam nav mājokļa.