Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Jauns audiožurnāls neredzīgiem

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2009 / Nr. 2 - 2009

Nodaļa — Jaunumi

Jauns audiožurnāls neredzīgiem
Inita Ozoliņa

Pagājušā gada 17. decembrī Rīgā, Radiomājā, Doma laukumā 8 notika jaunā audiožurnāla izdošanai veltīts pasākums. Dalībnieki varēja apmainīties domām par šo projektu, uzdot jautājumus un izteikt pateicības, to vadīja Ilze Dobelniece.

Pasākumu bagātināja Aleksandra Vorslova uz klavierēm atskaņotā, paša sacerētā mūzika, Strazdumuižas internātvidusskolas jaunāko klašu skolēnu ansambļa izpildītās dziesmas un estrādes ansamblis «Epsilons». Žurnālu «Rosme» pārstāvēja korespondents Kristaps Āboliņš.

«Just, dzirdēt un zināt» — šie trīs vārdi izskanēja kā pasākuma moto. Biedrība «Ideju forums» kopā ar Latvijas Zvērinātu notāru padomi jau septembrī aizsāka projektu, kura rezultātā ir tapis jaunais audiožurnāls «DIA:logs». Sabiedrība tika iepazīstināta ar Tumšo Treileru. Tajā varēja iejusties neredzīga cilvēka ikdienā, simulējot viņa sadzīvi, atrodoties pilnīgā tumsā. Šo treileru varēja apmeklēt ne tikai Rīgā, tas apceļoja arī vairākas Latvijas pilsētas.

Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētāja Ilze Pilsētniece ir viena no galvenajām idejas autorēm un realizētājām. Viņa teica paldies katram, kas palīdzēja gan ar darbu, gan ar naudas līdzekļiem. Akcijā iegūtie aptuveni 13000 lati nodrošina audiožurnāla iznākšanu veselu gadu. I. Pilsētniece pateicas visiem, kuri jebkādā veidā atbalstīja šo pasākumu — iejutās neredzīgo cilvēku ikdienā, apmeklējot Tumšo Treileru un piedalījās naudas ziedošanas akcijā.

Paldies par to, ka cilvēki šajā brīdī izvēlējās darīt labu, mūsu uzdevums tagad ir turpināt runāt par to, lai tas neapstātos. Paldies Ideju Foruma bibliotēkai, reklāmas aģentūrām, paldies katram, kas pacēlis klausuli un zvanījis, lai lūgtu palīdzību neredzīgu cilvēku vārdā!

«Kā radās šī ideja palīdzēt neredzīgiem cilvēkiem, kāds ir tas ceļš?» jautā I. Dobelniece. «Ideja aizgūta no mūsu kolēģiem Francijā, ciemojoties viņu nacionālajā kongresā,» stāsta Pilsētniece. «Tur notāri ar saviem līdzekļiem un darbu piedalās dažādu fondu darbībā. Piem., ir fonds bērniem, kuru vecāki gājuši bojā, pildot amata pienākumus (ugunsdzēsēji, policisti, izmeklētāji). Ir arī suņu-pavadonu fonds.

Cilvēkam gribas dzīvē izdarīt kaut ko vairāk, tā teikt — ārpus sevis. Tad iepazinos ar suņu treneri Konstantīnu, tā radās šis suņu-pavadoņu projekts, no tā iedvesmojās mani kolēģi, tad arī veidojās šis lielākais projekts.

Tad ir tādas līdzības: notārs ikdienā ne tikai neredzīgajam, bet arī redzīgajiem palīdz izlasīt un saprast to, kas viņiem būs vajadzīgs darījumu pasaulē. Jūs taču neap gūsiet visas profesijas! Tāds īsumā ir tas ceļš.»

Atbalsta programmai neredzīgiem cilvēkiem «DIA:logs» ir vairākas izpausmes, varētu teikt, ka svarīgākā ir šis audiožurnāls.

Konkrētāk pastāstīt par tā saturu, apjomu, iznākšanas biežumu, varbūt arī par to, kā tiek veikta informācijas apstrāde, tiek lūgta «Ideju Foruma» projektu direktore Liene Jackeviča: «Gribu teikt paldies visiem, kas piedalījušies šajā projektā! Paldies arī informācijas sniedzējiem!

Process ir tāds, ka «Ideju Foruma» birojā un skaņu studijā šie materiāli top audio formātā. Baidos kādu izlaist, bet lielos vilcienos mūsu informācijas sniedzēji ir laikraksts «Diena», izdevniecība «Petit», «Cosmopolitan». Nākotnē ceram uzrunāt un ceram, ka atsauksies arvien vairāk laikrakstu un žurnālu. Mūsu kolēģe Sigita Ausmiņa sākotnēji veica tādu ekspresaptauju neredzīgu cilvēku vidū par to, kādas tēmas varētu interesēt.

Protams, rezultāti jau bija paredzami — tieši tas pats, kas pārējo sabiedrību. Audiožurnāls iznāks reizi mēnesī, virtuālā saikne ar audiožurnālu ir mūsu mājaslapā www.idejuforums.lv, kurā visi var noklausīties, saglabāt savos datoros, ierakstīt diskos un klausīties savādāk. Tāda reālā fiziskā saikne ar mūsu žurnālu ir S. Ausmiņa, viņa ir apkopojusi cilvēku adreses un varēs nogādāt žurnālu līdz konkrētiem cilvēkiem.»

Tiek uzklausīti nākamo žurnālu klausītāju viedokļi. Aleksandrs Vorslovs domā, ka šeit apkopotā informācija būs interesanta un noderīga neredzīgajiem. «Vai šobrīd ir tādas vietas, kur kaut nedaudz var paklausīties un iegūt jaunāko informāciju?

Var paklausīties radio, var iet internetā un lasīt ziņas ar mums pieejamām programmām.» Ko tieši viņam audiožurnāls varētu dot, kādus rakstus gribētu dzirdēt, Aleksandrs uzreiz konkrēti pateikt nevar, bet tas, ka lielāks informācijas klāsts būs pieejams mums pieņemamā veidā, tas palīdzēs tuvināties, labāk integrēties sabiedrībā.

Bērnu ansambļa vadītāja skolotāja Iveta Zvaigzne atzīst, ka prieks ir par to, ka vispār ir šādi projekti, ka ir tādi cilvēki, kas palīdz neredzīgiem un vājredzīgiem cilvēkiem būt tuvāk sabiedrībai un justies tieši tādiem pašiem kā visi pārējie. Arī bērnu ansamblis piedalījies kādā projektā, kurā iedziedājis šūpļadziesmu, to varēs noklausīties mājaslapā www.pasakasnet.lv. Pasākumā tiek dziedātas divas dziesmas — «Šūpļadziesma» un «Priecīgi Ziemassvētki». Skolotāja un arī bērni savā dziesmā visiem vēl to, ko par naudu nevar nopirkt — veselību un mīlestību.

Minētie naudas līdzekli tika savākti sadarbībā ar www.ziedot.lv un veikaliem «Rimi». Pasākumā piedalījās arī divas pārstāves no šiem veikaliem. «Mēs «Rimi» jūtamies tādā kā labo domu viducītī, jo, no vienas puses mēs esam starp tiem cilvēkiem, kas dara labu, no otras, kas saņem labu.

Abpusēji šīs jūtas ir ļoti siltas un jaukas, tāpēc arī savu paldies mēs gribam raidīt gan visu mūsu mīļo pircēju virzienā, kur katrs santīms ir palīdzējis pie šīs lielās naudiņas savākšanas, gan, protams, arī liels paldies visiem, kas ieguldīja savu ideju un darbu, lai tas taptu, un mīļš paldies arī bērniem, kas tikko skaisti mums dziedāja,» teica Zane Eniņa. Bērni no «Rimi» saņēma pa mazam našķītim.

Atbalsta programma neredzīgiem «DIA:logs» ir uzņēmusi apgriezienus, šie cilvēki, kuri sākuši attīstīt jaunās idejas, ir stimuls visiem pārējiem atbalstīt viņus, dot savu ieguldījumu un cerēt, ka šis ir tikai viens no daudziem pasākumiem nākotnē.

Ar to domu apmaiņas oficiālā daļa beidzas, visi klātesošie tiek aicināti uzdot jautājumus brīvākā gaisotnē. Spēlē un dzied ansamblis «Epsilons».

Projekta dalībniekus ar sirsnīgiem vārdiem sveic Igors Langfrīds no Liepājas Neredzīgo biedrības.

«Cik garš ir paredzēts žurnāls un vai tas būs katru mēnesi vienāds? Es ari esmu no Liepājas Neredzīgo biedrības, mums arī iznāk sava avīzīte tieši neredzīgiem cilvēkiem, es pats mazliet strādāju pie tās, tāpēc mani tas interesē,» jautā Aigars Bušs.

«Žurnālam vispār nav nekādu ierobežojumu, jo tas ir elektronisks. Pirmā žurnāla skanējuma ilgums ir 250 minūtes,» atbild L. Jackeviča.

«Es gribētu izteikt lielu paldies, ka tepat Latvijā ir tādi cilvēki (viņi nebrauc no ārzemēm), kuriem pietiek gan naudas, gan cilvēkmīlestības būt reizēm dāsnākiem nekā valsts. Es skatījos jūsu mājaslapu, jums ir ļoti daudz labu un interesantu projektu, ceru, ka ar jums varēs sadarboties daudz un dažādos jautājumos,» teica Ilgvars Hofmanis.

«Esmu Latvijas Neredzīgo biedrības Centrālās valdes priekšsēdētājs Egons Zariņš. Nedaudz precizēšu — šis tomēr nav pirmais audiožurnāls neredzīgiem, mūsu bibliotēka jau diezgan sen izdod audiožurnālu. Šis noteikti būs ļoti labs papildinājums. Būtu labi, ja žurnāls koriģētu savu darbību ar mūsu Neredzīgo bibliotēku, kur arī apkopo dažādu informāciju, lai šī informācija nedublētos.

Pašreiz LNB daudz strādā pie informācijas pieejamības neredzīgiem cilvēkiem. Pirmkārt, var minēt runas sintēzes programmas izveidošanu datorlietotājiem latviešu valodā pie programmas Jaws, ar kuras palīdzību internetā var iepazīties ar informāciju. Protams, ne visi var strādāt ar datoru, tāpēc šis žurnāls, ko jūs izdosiet, "būs labs papildinājums neredzīgo cilvēku informatīvai bagātināšanai. Paldies jums un lai jums veicas!»

Gunta Bite: «Es pārstāvu SIA «Braila zīmes» un Aivars Lācis pārstāv Neredzīgo bibliotēku, par kuru runāja arī Zariņa kungs. Ko es vēlētos pateikt? Ja šobrīd Latvijā ir vairāk nekā simts žurnālu un laikrakstu redzīgo rakstā, tad tagad neredzīgajiem ir veseli divi audiožurnāli, tas ir daudz. Ja iepriekš Aleksandram uzdeva jautājumu, kāds tad būs ieguvums, tad varētu pateikt tā: durvis uz pasauli bija pavērtas šķirbā, tagad tās ir pavērtas plašāk. Paldies par to!»

Visiem pasākuma dalībniekiem bija iespēja iegūt disku ar jaunā audiožurnāla ierakstu.

Audiožurnāls «DIA:logs» bez maksas ir pieejams ikvienam jau no pagājušā gada 22. decembra, to var lejuplādēt portālos www.idejuforums.lv un www.latvijasnotars.lv, kā arī saņemt Neredzīgo biedrības organizācijās visā Latvijā, saņemt pēc pieprasījuma pa pastu.

Žurnālā ik mēnesi tiek apkopoti raksti no lielākajiem Latvijas žurnāliem un laikrakstiem gan latviešu, gan krievu valodā, kā arī veidoti oriģināli, īpaši «DIAdogs» radīti materiāli. Audiožurnāla veidošanā iesaistījušies laikraksts «Diena», žurnāls «Rīgas Laiks», izdevniecības «Petit», «Dienas žurnāli», «Lilit» preses izdevumi, kā arī Latvijas Radio. Tagad jau ir iznācis audiožurnāla otrais numurs.