Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

12. martā tika atzīmēta Pasaules glaukomas diena

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2009 / Nr. 3 - 2009

Nodaļa — Jaunumi

12. martā tika atzīmēta Pasaules glaukomas diena
www.lnt.lv

Vairāk nekā 8 milj. cilvēku pasaulē nāka¬majā gadā būs akli. Tik traģiskas varētu būt sekas vienas no acu slimībām — glauko¬mas — savlaicīgai neārstēšanai. Kaut arī glau¬koma skar galvenokārt vecus cilvēkus, arī ie¬dzimtībai ir liela nozīme. Tāpēc pie acu ārsta vajadzētu aiziet ikvienam.

Mēdz teikt, ka slimības cilvēkus neizvēlas ne pēc dzimuma, ne reliģiskās piederības. Tā¬pat ir ar acu slimību — glaukomu, kas savlai¬cīgi neārstēta, var novest pie pilnīga akluma.

Latvijas mediķi aicina cilvēkus vairāk uz¬manības pievērst acu veselībai — pie ārsta iet tad, kad vēl nav nopietni veselības problēmu. Piem., pie acu ārsta — vismaz reizi gadā. Sav¬laicīga slimības diagnostika ir galvenais no¬teikums veiksmīgai ārstēšanai.

Diemžēl bieži notiek citādāk. Latvijā ir ap 20 000 glaukomas slimnieku un daudziem kaite ir ielaista.

Guna Laganovska, PSKUS Oftalmoloģijas klīnikas vadītāja stāsta: «Pie mums daudzi cilvēki slimnīcā nokļūst jau tādā stadijā, ka ir neredzīgi, mēs nevaram neko palīdzēt. Dau¬dzi nav dzirdējuši par to, ka redzi vajadzēja pārbaudīt pirms pieciem gadiem un ja būtu savlaicīgi ārstējuši, iespējams, viņi šobrīd nebūtu akli.» Glaukoma ir hroniska progresējo¬ša slimība, kad redzes nerva atrofijas gadīju¬mā cilvēkam pasliktinās redze, līdz tā pazūd pavisam. Bīstamākais, ka simptomi parādās tikai tad, kad nervs jau bojāts. Tāpēc redze jā¬pārbauda laicīgi un jāmēra arī acu spiediens.

Ja būs vismazākās šaubas par glaukomu, ārsts nozīmēs papildus izmeklējumus. Voldemārs Rutkovskis, pacients teic: «Man medicīnas dokumentos rakstīts — glaukoma zem jautājuma zīmes. Tātad man pašam jāsāk do¬māt.»

Risks saslimt ar glaukomu sākas pēc 40 gadu vecuma. Tas aug proporcionāli gadu skaitam. Taču tā nav tikai vecu cilvēku slimī¬ba, nozīme ir arī iedzimtībai, glaukoma var būt arī gados jauniem.

Glaukomu nevar izārstēt pilnībā, taču to var apturēt ar acu pilienu lietošanu. Nopiet¬nākos gadījumos glaukomu operē. Dažreiz pēc acu operācijas pacienta redze pasliktinās vēl vairāk. Ārsti norāda, ka tas ir labākais sce¬nārijs. Ja operāciju neveiktu, aklums var ie¬stāties pēkšņi, bet pēc operācijas cilvēks dzīvo ilgi vismaz ar daļēju redzi.