Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Latvijas Neredzīgo bibliotēkā ieskaņotās audiogrāmatas 2008/IV

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2009 / Nr. 3 - 2009

Nodaļa — Audio jaunumi

Latvijas Neredzīgo bibliotēkā ieskaņotās audiogrāmatas 2008/IV
Zane Rižija,
LNerB Metodikas un bibliogrāfijas nod. bibliogrāfe

STīGU INSTRUMENTU MŪZIKA
Krēmers G., «Ceļā».
Lasa A. Bogdanovičs. CD mp3, skanēšanas ilgums — 25 h 23 min.
«Vienmēr nokāpjot no lidmašīnas trapa lidostā «Rīga», mani apreibina neatkārtoja¬mā dzimtās zemes, dzimtās Rīgas smarža. Šī smarža, ko esmu uzsūcis ar pirmo elpas vilcienu, kā arī tas, kas vēlāk un līdz pat šim laikam asociējas ar piederību pie latviešu va¬lodas (pie tās valodas, ar kuru, lai arī pasīvā veidā, ir piepildīta mana apziņa) — šīs divas stīdziņas mani, klejotāju, pastāvīgi vieno ar bērnību, ar dzimteni.»

EIROPAS VĒSTURE
Radzinskis E., «Aleksandrs II».
Lasa A. Bogdanovičs. 21 kasete. 

Krievu dramaturgs un prozaiķis ir slavenā cikla «Vēstures mīklas» autors. Viņš rakstījis arī par Nikolaju II, Rasputinu, Staļinu, Napo¬leonu.

DAIĻLITERATŪRA. LATVIEŠU LITE¬RATŪRA
Kaldupe S., «Sapnī es nāku uz mājām».
Lasa Dz. Liepiņa. 5 kasetes.
Romāna darbība notiek galvenokārt 1945. g., 1946. g., 1947. g. Sižetā iesaistīti lat¬viešu zemnieku pārdzīvojumi un traģiskie notikumi šajā laikā. Parādīta arī sirmā un vidējā paaudze, tās latviskā pārliecība, goda¬prāts, uzticība darbam un izturība, saņemot pazemojumus.

Karele A., «Dārzs ar ugunsputnu».
Lasa Dz. Liepiņa. CD mp3, skanēšanas ilgums — 3 h 16 min.
Pieejama arī 3 kasetēs.
Pārdomu pilnas, dzimtenes mīlestības un patiesa latviskuma cauraustas esejas.

Lācis V., «Purvmale».
Lasa M. Vērdiņš. CD mp3, skanēšanas ilgums — 10 h 28 min. Audiokasetēs ieskaņotais variants kompaktdiskā.

Miesnieks J., «Bērzupju ģimenes port¬rets».
Lasa M. Vērdiņš. 12 kasetes.
«Cik ilgi tas ies? Visu mūžu! Skanēja atbilde, jo tā taču bija dzīve, kur jāpūlas, jārada bērni un jānomirst,» domādama šīs domas, Ieva de¬vās uz māju — uz Kokiem, nekur citur, jo tur, lai diez cik bija sājas ogas, gulēja viņas dēliņš, viņas Emīlītis, savilcis rociņas dūrītē. Tomēr, vai viņa pūlējās ap to vai darīja kādus citus dar¬bus, kuru nekad netrūka, domas aizvien skrēja uz Vecnojautām. Dēls un tēva nams rāva Ievas sirdi katrs uz savu pusi, un aizvien viņa smējās retāk, pati nesaprazdama, kamdēļ.

Rukšāne G., «Dārznieks un revolucionārs».
Lasa M. Vērdiņš. CD mp3, skanēšanas ilgums — 15 h 48 min. Audiokasetēs ieskaņotais variants kompaktdiskā.

AMERIKĀŅU LITERATŪRA
Endrūsa M. K., «Okeāna vējš».
Lasa L. Liepiņa. CD mp3, skanēšanas il¬gums — 17 h 39 min.
Bibī ir apņēmīga jauna sieviete, kas iekri¬tusi uz apburošu krāpnieku, vārdā Redijs. Romantika viņai aizmiglo acis un kad viņa at¬topas, viss viņas bizness, iekrājumi, māja un pat apģērbs pieder Redijam. Viņa ir spiesta visu sākt no gala līdz kliņķim nolaistā piejū¬ras motelī, kur mīt vienīgi dzērāji. Bibī nav tā, kas padodas un nolemj, ka atriebība būs salda un Redijs samaksās par visu.

Kalogridisa Dž., «Bordžijas līgava».
Lasa Dz. Liepiņa. CD mp3, skanēšanas ilgums — 20 h 54 min. Audiokasetēs ieskaņotais variants kompaktdiskā.

Kuncs D., «Otrais».
Lasa A. Bogdanovičs. 17 kasetes.
Rakstnieka Stilvotera ģimene dzīvo mierā un mīlestībā, līdz kādu dienu mājā ielauzies svešinieks paziņo, ka Mārtijs Stilvoters ir no¬zadzis viņa sievu, viņa bērnus un...viņa dzīvi. Iebrucējs apgalvo, ka tieši viņš ir īstais Mārtijs, un draud paņemt to, kas pienākas viņam. Tā kā policija apšauba incidenta nopietnību, Stil¬votera ģimenei atliek vien noticēt svešinieka izteiktajiem draudiem un mesties bēgt. Bet, lai kurp arī viņi dotos, svešais ir uz pēdām.

Riplija A., «Zelta lauki».
Lasa M. Vērdiņš. CD mp3, skanēšanas ilgums — 23 h 44 min.
Ieraksts pieejams arī 16 audiokasetēs.
Karš atņēmis viņai tēvu, abus brāļus un bagātību. Tagad — trūcīgai, gandrīz 30 gadus vecai un neprecētai — Frančeskai Stendišai ir palicis viņas lepnums, brūkošā Taidvote-ras muiža un cigarešu mašīnas patents. Viņai nepieciešams cilvēks, kas spētu piepildīt ma¬šīnas solījumus. Česa sastop tikko 20 gadus sasniegušo sieviešu mīluli Natanielu Ričardsonu. Atdevis savu sirdi cita vīrieša sievai un vēlēdamies par katru cenu kļūt bagāts, viņš piekrīt apprecēt Česu, lai saņemtu patentu. Frančeska iegūst biznesa partneri un, kā pati cer, arī vīru, kas reiz viņu gribēs. Šis darījums ieved viņu pasaulē, kurā valda nodevība, zvē¬ru tikumi un mežonīgas kaislības.

Robertsa N. «Bēdz, kamēr....»
Lasa Dz. Liepiņa. CD mp3, skanēšanas il¬gums — 21 h 3 min.
Rīza Gilmora ir vienīgā, kas izdzīvojusi pēc briesmīga slaktiņa restorānā Austrumkrastā un pārcēlusies uz Vaiomingu, lai pārvarētu nakts murgus un panikas lēkmes, kas viņu joprojām vajā. Pastaigā gar upi viņa negai¬dot kļūst par krimināla incidenta liecinieci. Tomēr neviens viņai netic. Galu galā viņa ir jaunpienācēja, nervoza, ar trauslu psihi, būtu labāk, ja viņa neiejauktos un dotos prom.

Spārkss N., «Tētiņa princese».
Lasa A. Bogdanovičs. 10 kasetes.
Džeremijs bija pārliecināts, ka ir vairākas lietas, ko viņš dzīvē nekad nedarīs: nekad ne¬aizbrauks no Ņujorkas, pēc neizdevušās lau¬lības nekad vairs neatdos savu sirdi kādai sie¬vietei un viņam nemūžam nebūs bērnu. Tagad Džeremijs dzīvo nelielā pilsētiņā Būnkrīkā, Ziemeļkarolīnā, ir saderinājies ar Leksiju Dārnelu, savu mūža mīlestību, un grasās dibināt ģimeni. Bet, tiklīdz viņa dzīve sāk rāmu un burvīgu ritējumu, viņš saņem mīklainas elek¬troniskā pasta vēstules, kas aizsāk notikumus, kuri var mainīt viņa attiecības ar Leksiju.

ANGĻU LITERATŪRA
Nortkala V., «Darvina balvas».
Lasa A. Bogdanovičs. CD mp3, skanēšanas ilgums — 8 h 57 min. Audiokasetēs ieskaņo¬tais variants kompaktdiskā.

Seterfilda D., «Trīspadsmitais stāsts».
Lasa Dz. Liepiņa. 13 kasetes.
Mārgareta Lī strādā grāmatu antikvariātā un kādu dienu saņem tālaika populārākās rakstnieces Vidas Vinteres uzaicinājumu kļūt par viņas biogrāfi. Mārgareta piekrīt, pat ne¬nojaušot, ka šādi tiks ierauta kaislībās, kas virmo Eidželfīldu namā — Vidas Vinteres dzimtas mājā, kura glabā gadsimtiem senus noslēpumus, traģēdijas un likteņu līkločus. Rakstniece atklāj savas ģimenes stāstu — sāgu par mīlestību un ciešanām, alkatību un postu, brāļu nodevību, māsu sāncensību, ve¬cāku vienaldzību un apburto loku, no kura ļaunajām skavām nav izdevies izrauties jau vairākām dzimtas paaudzēm. Mārgareta Lī uzklausa slaveno rakstnieci un kļūst par daļu no stāsta, kas vēl nekad nav atradis dzirdīgas ausis un nu pārsteigs it visus.

AUSTRĀLIEŠU LITERATŪRA
Makkalova K., «Eņģelis».
Lasa Dz. Liepiņa. 11 kasetes.
Kad 21 gadu vecā Herieta Pērsela dodas prom no vecāku paspārnes Sidnejas turīgo aprindu priekšpilsētā, viņas dzīve neatgriezeniski izmainās. Ignorējot tēva iebildumus, viņa pārceļas uz dzīvi īres mājā, kura pieder kādai misis Delvēčio Švarcai. Mācoties dzīvot, mīlēt un iepazīt cilvēkus, Herieta atklāj, ka sekot sirds aicinājumam ne vienmēr ir viegli un nākotne nebūt nav tik skaidra, kā to pareģo misis Delvēčio Švarcas kristāla lode un Taro kārtis. Tomēr vienam Herieta nešaubīgi tic — savai mīlestībai pret misis D. Švarcas četrgadīgo mēmo meitiņu Floju.

ISLANDIEŠU LITERATŪRA
Sigurdardoutīra I. «Pēdējais rituāls».
Lasa A. Bogdanovičs. CD mp3, skanēšanas ilgums — 17 h 50 min.
Mūsdienu Islandē ierodas kāds turīgs vācu students Haralds Guntlībs, kuru ārkārtīgi interesē raganu prāvas Vācijā un Islandē. Diemžēl studentu atrod mirušu, turklāt uz viņa ķermeņa ieskrāpēta savāda rūnu zīme. Kas un kāpēc to nodarījis mirušajam, jānoskaidro Dourai — islandiešu advokātei. Pētot noziegumu, Doura nāk uz pēdām šausminošiem seniem noslēpumiem, kas saistīti ar tumšu rituālu pielietojumu arī mūsdienās.

ĪRU LITERATŪRA
Benvils Dž., «Jūra».
Lasa Z. Neimanis. 5 kasetes.
Romāns raisa ne tikai emocionālu līdzpār- dzīvojumu, bet arī ļauj baudīt tēlainu, līdz pilnībai izkoptu valodu. Tiešā un atmiņu darbība romānā noris uz jūras fona: mūžīgais paisums un bēgums, atsvešināti vienaldzīgais mūžības simbols un cilvēka dzīvības trausļums. Cits pēc cita tiek atklāti romāna galve- nā tēla — mākslas zinātnieka Maksa Morde- na — zemapziņas slāņi.

JAPĀŅU LITERATŪRA
Oe Kenzabur, «Privāta lieta».
Lasa M. Vērdiņš. 7 kasetes.
Autora slavenākais romāns ir stāsts par vīlušos intelektuāli Putnu. Viņa laulība nav izdevusies, bet sapni par ceļojumu uz Āfriku sagrauj tikko dzimušais bērns.

NORVĒĢU LITERATŪRA
Erjasētere T., «Sigridas Unnsetes dzīvesstāsts».
Lasa Dz. Liepiņa. 12 kasetes,
Šīs biogrāfijas centrā ir viņa pati — Sigrida Unnsete. Dzīvesstāsta autorei Tūrdisai Erjasēterei izdevies ievilkt jaunus vaibstus šīs nozīmīgās un savdabīgās personības portretā. Katrs teikums šajā grāmatā ir dokumentāli pamatots.

VĀCU LITERATŪRA
Hammesfāra P., «Mele».
Lasa L. Liepiņa. 12 kasetes.
Suzanna Lasko un Nadja Tenklere ir ārēji līdzīgākas nekā daudzas dvīņumāsas. Tomēr ar ārējo līdzību viss arī beidzas, jo Suzanna nezina, no kā pārtiks rītdien, kamēr Nadjai ir visa pārpārēm. Kad labāko aprindu dāma piedāvā savai dubultniecei karalisku honorāru par neilgu lomu maiņu nedēļas nogalē, Suzanna nespēj atteikties. Sākotnēji nevainī¬gā spēle drīz pārtop nāvējošā melu tīklā.

RESTAURĒTĀS GRĀMATAS
Čaplins Č., «Mana dzīve».
Lasa A. Kūlainis. CD mp3, skanēšanas il¬gums — 22 h 32 min.

Sillanpē F. E., «Silja».
Lasa Dz. Liepiņa. CD mp3, skanēšanas il¬gums — 18 h 13 min.
Romāna darbība norisinās Somijā laikā no 19. gs. beigām līdz pilsoņu karam 1918. g. Ro¬māns vēsta par somu kalpones Siljas dzīvi un viņas gaitu pretim pāragrai nāvei. Autors it kā tīši uzsver, ka Silja ir necila, parasta kal¬pone. Grāmatas 1. daļā īpaša vērība ir veltīta viņas vecāku saimniecības izputēšanai. Taču sociālās problēmas ir tikai kā fons stāstam par to, kā piedzimst patiesi tīra dvēsele, kāds ir tās ceļš, lai attīstītos, augtu un nonāktu pie mērķa.