Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Sabiedriskajos transportos būs jālieto e-talons

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2009 / Nr. 3 - 2009

Sabiedriskajos transportos būs jālieto e-talons

Sākot ar šā gada 1. martu, Rīgas sabiedriskajā transportā pakāpeniski tiek ieviesta elektronisko norēķinu sistēma. Pārejas periodā, martā un aprīlī, vienlaikus būs derīgas līdzšinējās papīra mēneša biļetes un iepriekšpārdošanā līdz 31. martam būs arī vienreizējās braukšanas biļetes tramvajam un trolejbu-sam.

Sākot no marta vidus, iedzīvotāji, kuri ie¬priekš pieteikušies, pa pastu sāks saņemt personalizētos e-talonus. Tie tiks izsūtīti pakāpe¬niski dažādām pasažieru kategorijām. Pēc to saņemšanas iedzīvotāji varēs doties uz tirdz-niecības vietām, kā līdz šim un, apmaksājot mēneša braukšanas biļetes cenu, biļeti ielādēt e-talonā. Kamēr e-talons pa pastu nav sa¬ņemts, iedzīvotāji tiek lūgti iegādāties papīra mēneša braukšanas biļetes, kas būs pieejamas vēl marta un aprīļa mēnesim.

Braukšanai tramvajā un trolejbusā vienrei¬zējās braukšanas biļetes par 40 sant. iepriekš-pārdošanā varēja iegādāties līdz šā gada 31. martam. Jau aptuveni 20. martā plānots, ka tiks uzsākta kartona viedbiļešu pārdošana, kas būs nopērkamas 5,10 un 20 braucieniem.

Atgādinām, ka vienu braucienu ar nomi¬nālvērtību 40 sant. varēs iegādāties iepriekš-pārdošanā, kļūstot par nepersonalizēta vai personalizēta e-talona — plastikāta vied¬kartes — lietotāju. Nepersonalizētie e-taloni tirdzniecībā pieejami pēc 20. marta.

Esošās vienreizējās biļetes no 1. maija vairs nebūs derīgas braukšanai sabiedriskajā transportā.

Autobusos līdz šā gada 31. martam pasa¬žieri tāpat kā līdz šim braukšanas biļetes va¬rēja iegādāties pie konduktora, savukārt jau no 1. aprīļa kā maksāšanas līdzeklis autobu¬sos darbojas viedbiļetes.

Elektronisko norēķinu ieviešana sabiedriskajā transportā notiks pakāpeniski, dažādām iedzīvotāju grupām uzsākot lietot e-talonus — viedbiletes un viedkartes. Pirmie e-talonus pa pastu saņems un brauciena reģistrāciju veikt tiks aicināti tie iedzīvotāji, kuri izmanto pašvaldības piešķirto 100% at¬laidi sabiedriskajā transportā — pensionāri, kas vecāki par 75 gadiem, politiski represētās personas, dižģimeņu vecāki. Arī 1.—4. kla¬ses skolēni, kuriem e-taloni tiks izsniegti ar mācību iestāžu palīdzību. Augstāk norādītās pasažieru kategorijas brauciena reģistrāciju sāka veikt no 1. aprīļa.

Aprīļa sākumā e-talons tiks izsūtīts ne¬strādājošiem pensionāriem līdz 75 gadu ve¬cumam, daudzbērnu ģimenēm, ČAS seku likvidatoriem, 3. grupas redzes un dzirdes invalīdiem, kuri sākot no 25. aprīļa, varēs uz¬sākt braucienu reģistrāciju.

Savukārt no 15. aprīļa personalizētos e-ta¬lonus saņems 5.—12. klašu skolēni, studenti un profesionālo iestāžu audzēkņi, lietot tie būs jāuzsāk no 1. maija.

Iedzīvotāji, kuri vēl vēlas pieteikties personalizētajam e-talonam, to var izdarīt — nododot jau aizpildītu anketu, kas izdrukāta no Rīgas satiksmes mājas lapas, vai aizpildot an¬ketu Brīvības ielā 191, un saņemt e-talonu pa pastu 2 nedēļu laikā.

Personailizētā viedkarte
Pirmoreiz personalizētā karte tiek piešķirta bez maksas. Tā ir plastikāta viedkarte ar mik¬roshēmu, kas glabā informāciju par konkrēto kartes lietotāju — personas fotogrāfiju, vārdu un uzvārdu.

Lai karti saņemtu, jāaizpilda anketa un jāiesniedz Rīgas Satiksmes Klientu apkalpo¬šanas centrā. (KA centros ir iespējama arī bezmaksas fotografēšanās) Karte tiks izsūtī¬ta pa pastu. Nozaudēšanas gadījumā to varēs nobloķēt. Pēc tam to var saņemt Klientu ap¬kalpošanas centrā atkārtoti, taču tad tas vairs nebūs par brīvu.

Karte ir ilgtermiņa lietošanai (5 gadi) — studentiem u. c. izglītības iestāžu audzēkņiem, kuriem reizi gadā vajadzēs ar izziņu no izglītības iestādes apliecināt, ka viņi vēl mācās.

Šī karte ir obligāta tiem, kuri izmanto at¬laides. Personalizēto e-talonu varēs apmaksāt internetā, taču to nedrīkst izmantot cita persona.

Karte izmantojama autobusā, trolejbusā, tramvajā — atkarībā no iegādātā biļetes veida.

Vienā viedkartē var ielādēt līdz 4 dažādiem biļešu veidiem, izņemot:
— viedkartē nevar ielādēt laika biļetes;
— viedkartē drīkst būt ielādēta tikai viena bi¬ļete (mēnešbiļete konkrētam maršrutam) tādos gadījumos, ja viņi vēlas izmantot maršrutu pārklāšanās priekšrocību.

Nepersonalizētā viedkarte
Maksa par kartes saņemšanu būs 2 lati. Karti nododot Rīgas Satiksmes KA centros, šo naudu var saņemt atpakaļ. Arī šī karte būs ilgtermiņa (5 gadi).

Tā ir plastikāta viedkarte un tajā nav norā¬des par piederību konkrētam cilvēkam, kā arī tā ir pieejama ikvienam sabiedriskā transpor¬ta lietotājam.

Nepersonalizēto e-talonu varēs nodot lie¬tošanā citai personai, taču to nevarēs papil¬dināt internetā un bloķēt nozaudēšanas gadī¬jumā.

To varēs izmantot autobusā, trolejbusā, tramvajā — atkarībā no iegādātā biļetes veida. Vienā viedkartē var ielādēt līdz 4 dažādiem biļešu veidiem (izņemot laika biļetes).

Viedbiļete
Viedbiļetes būs noteiktam braucienu skaitam:

— Biļete nopērkama, piem., 5,10 un 20 brau¬cieniem. Derīga 12 mēnešus no iegādes brīža,
— Viedbiļeti, kas paredzēta konkrētam brau¬cienu skaitam, ir iespējams nopirkt atse¬višķi, kā arī ielādēt viedkartē.

Laika biļetes
— Biļetes 5, 3 secīgām dienām, kā arī biļetes 24 stundām arī ir derīgas 12 mēnešus no iegādes brīža. Taču laika uzskaite sākas no brīža, kad biļete pirmoreiz tikusi lietota. — Laika biļetes nebūs iespējams kombinēt
(ielādēt viedkartē).

Viedkarte ir ar mikroshēmu bez norādes par piederību konkrētam cilvēkam. To varēs iegādāties biļešu pārdošanas vietās, kā arī biļešu automātos. Izmantot šo karti var noteiktam sabiedriskā transporta pakalpojuma apjomam. Lietot iespējams tik ilgi, līdz pakalpojums izlietots. Tā būs derīga visos transporta veidos, ko nodrošina Rīgas Satiksme.

Papīra biļete
Tā ir vienam braucienam — tam, kura laikā biļete tikusi iegādāta. Biļeti varēs iegādāties pie transportlīdzekļa vadītāja par lielāku samaksu. Tā ir ērta pasažieriem, kuri reti izmanto sabiedrisko transportu vai nav laikus iegādājušies biļeti.

Biļete par bagāžas/dzīvnieku pārvadāšanu
Tā ir papīra biļete vienam braucienam — tam, kura laikā biļete tikusi iegādāta. Jāiegā¬dājas pasažierim, kurš pārvadā bagāžu, kā arī dzīvniekus.

Dažādu biļešu veidu kombinēšanas iespējas:
Ir iespēja vienlaikus izmantot vairākus bi¬ļešu veidus vienlaikus. Viena viedkarte atļauj ielādēt vienlaikus 4 biļešu veidus.

Laikā, kad klients veic norēķinus ar vied¬karti, kurā ir ielādētas vairākas biļešu sistē¬mas, kartes nolasīšanas automāts norēķinu veic no tās biļetes, kas klientam dotajā situ¬ācijā ir izdevīgāka.

Ielādēt viedkartē laika biļeti nebūs iespē¬jams. Ja klients vēlas iegādāties laika biļeti, viņam jāpērk viedbiļete.

Kombinēt dažādus biļešu veidus nebūs ie-spējams gadījumā, ja klients vēlas izmantot maršruta pārklāšanās priekšrocību — šādā gadījumā viedkartē drīkst būt ielādēta tikai viena mēnešbiļete attiecīgajam maršrutam.

Kurš var iegādāties e-talonu?
Gan personalizēto, gan nepersonalizēto e-talonu varēs savā īpašumā iegūt ikviens pasažieris, neatkarīgi no dzīvesvietas, kurš izmanto RP SIA «Rīgas satiksme» piedāvātos pakalpojumus.

Atšķirība ir tikai tā, ka personalizētais e-talons nerīdziniekam nepiešķir braukšanas maksas atvieglojumus, jo tie ir paredzēti tikai Rīgas iedzīvotājiem.

Biļetes nav nepieciešamas:
— pirmsskolas vecuma bērniem (ja rodas šaubas par bērna vecumu, var tikt pieprasīts uzrādīt personu apliecinošu dokumentu);
— bērniem bāreņiem un bez vecāku apgādī¬bas palikušajiem (nepieciešama apliecība sociālo garantiju nodrošināšanai);
1. un 2. grupas invalīdiem; bērniem invalī¬diem un personām, kuras pavada 1. grupas invalīdu vai bērnu invalīdu (nepieciešama invalīda apliecība).