Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Vājredzīgie varēs izmantot skārienjūtīgu ekrānu

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2009 / Nr. 3 - 2009

Vājredzīgie varēs izmantot skārienjūtīgu ekrānu
«Izglītība un Kultūra»

Tallinas Tehniskās universitātes doktorants ir izgudrojis tehnoloģiju, ar kuras palī¬dzību vājredzīgie var izmantot skārienjutīgu ekrānu, taču prototipa izgatavošanu kavē investoru trūkums, vēsta «EP Online».

Informācijas tehnoloģiju doktoranta Erki Joasona patentēto ierīci veido uz pirksta uz¬maucams «uzpirkstenis», kurā atrodas solenoīdi, kas, ar pirkstu pieskaroties ekrānam, kustas augšup un lejup, veidojot reljefu formu.

Kā pastāstīja E. Joasons, ideju šādas tehnoloģijas izveidei viņš guva no doktora darba tēmas par to, kā uzlabot cilvēku un datoru savstarpējo saskarsmi. Līdzīgas tehnoloģijas ar solenoīdiem ir izgudrotas arī agrāk, taču tad ar solenoīdiem ir noklāts viss ekrāns, tādēļ šādi risinājumi ir ļoti dārgi.

19 collu lielam ekrānam ir nepieciešami 100 000 solenoīdu. «Bet kādēļ ar tiem jānoklāj viss ekrāna laukums, ja, pieskaroties ekrānam, tiek izmantots tikai 1,5—2 cm2 liels laukums, kas atrodas zem pirksta?» retoriski vaicāja E. Joasons.

Lai arī E. Joasona izstrādātā tehnoloģija būtu krietni vien lētāka nekā līdz šim izgatavotās līdzīgās tehnoloģijas, prototipa izstrādei nepieciešamos līdzekļus viņš vēl nav atradis. «Tā kā ar šo izgudrojumu strādāju viens pats, tad ierīces izmaksas neprotu izvērtēt. Partneru meklējumus ar universitātes starpniecību ir aizkavējusi birokrātija, tādēļ pašlaik inves¬toru nav,» atklāja E. Joasons.

Igaunijas vājredzīgo organizācijas ir jau izteikušas gatavību sadarboties un izmēģināt jauno tehnoloģiju, tikko būs gatavs tās prototips. «Vienīgais, kas projektu aizkavē, ir kāds investors, kuram būtu ticība šim projektam,» atzina E. Joasons.