Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Elektroniskās lupas

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2009 / Nr. 5 - 2009

Nodaļa — Pasaulē

Elektroniskās lupas
Publicēts žurnālā «Gegenwart».


No vācu valodas tulkojusi Zane Brikmane

INCOBS (Informācijas bāze par datoru palīglīdzekļiem neredzī¬gajiem un vājredzīgajiem) palīdz izvēlēties
Elektroniskās lupas, sauktas arī par e-lu-pām, ir kompakti optiskās korekcijas palīg¬līdzekļi rokas somiņas formātā. Līdzīgi kā monitori, kas aprīkoti ar ekrāna palielinošo un lasošo palīgprogrammu, arī e-lupa ar ka¬meru nofotografē kādu teksta gabaliņu vai objektu un pēc tam to lielās palielinājumā parāda iebūvētajā displejā. E-lupas visbiežāk izmanto, izbraucienos, lai, piem., varētu lasīt ēdienkarti vai nolasīt karti.

Salīdzinājumā ar optiskajām lupām e-lupas var attēlu ne tikai palielināt, bet arī «iesaldēt», lai lietotājs attē¬lu varētu apskatīt nesteidzoties. E-lupas ļoti atšķiras pēc to kapacitātes un tādējādi arī pēc to cenas. INCOBS veica pētījumu, kas jāņem vērā, iegādājoties e-lupu.

Tā kā elektroniskās lupas ir paredzētas mobilai lietošanai, tad izdarot izvēli lupas lielums un svars ir svarīgs kritērijs. Displeja un pašas iekārtas izmēra savstarpējai attiecī¬bai ne vienmēr ir jābūt proporcionālai, taču iegūstamais palielinājums gan ir atkarīgs no displeja izmēra.

Atkarībā no vājredzības ļoti noderīga ir dažādu krāsu kontrastu iestatīšana, kas dažām e-lupām ir pieejama vēl bez melnbaltā un krāsainā režīma. Bez tam lupai ir arī virkne citu interesantu papildfunkciju, piem., dažiem modeļiem pieejams arī mazs statīvs, lai zem iebūvētās kameras būtu ie¬spējams rakstīt ar roku.

Citiem modeļiem ir lasīšanas funkcija no tāluma, taču tad lupu nedrīkst turēt tieši pie paša objekta, taču ar lupu var palielināt objektus, kas atrodas tā¬lumā, piem., ceļa zīmes. Visbeidzot jāpievērš uzmanība arī akumulatora darbības laikam, kam ir liela nozīme lupas izmantošanai mo¬bilā veidā.