Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Atskaite par Tukuma rajona NB darbu 2008. Gadā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2009 / Nr. 6 - 2009

Nodaļa — LNB teritoriālās organizācijas

Atskaite par Tukuma rajona NB darbu 2008. Gadā
Laima Daira Zaķe

Izveidojusies sadarbība ar visām 14 rajona pašvaldībām, kurās dzīvo cilvēki ar redzes problēmām.

Biedrības rīkotajos pasākumos sadarbība ar sociālajiem dienestiem, transporta nodrošinājums uz un no pasākumiem. Pašvaldības līdzfinansējums biedrības biedram biedrības kontā. Katrā situācijā nepieciešamā sociālā jautājuma atrisināšana.

Izveidojusies sadarbība ar invalīdu biedrībām, NVO, citām organizācijām, piem., Sieviešu invalīdu biedrību «Aspazijas», Tukuma invalīdu sporta klubu, LNS biedrības Tukuma nodaļu, Invalīdu dienas centru «Saime», biedrību «Ideju Forums» un Liepājas Neredzīgo biedrību.

Savukārt Sociālās palīdzības un sociālās aprūpes organizēšanā sadarbojamies ar pašvaldības sociālajiem dienestiem, kuri katram biedrības biedram pēc viņa vēlmes un nepieciešamības atrod risinājumu sociālās palīdzības sniegšanā.

Reizi gadā tiek veikts preventīvais darbs, apsekojot katru biedrības biedru dzīves vietā, uzklausot vēlmes un izvērtējot dzīves apstākļus. Par preventīvā darba rezultātiem informējam pašvaldību sociālos darbiniekus un kopīgi meklējam risinājumu, novēršot radušos sociālo problēmu. Kā arī izveidota laba sadarbība ar primārās aprūpes ārstiem un acu medicīnas speciālistu.

Savukārt no kultūras, sporta un atpūtas (ekskursijas, pārgājieni u. c.) pasākumiem at¬zīmējam 8. marta svētkus, Lieldienas, apaļās un ne tik apaļas jubilejas, piedalāmies vasaras nometnēs, dažādās invalīdu sporta kluba rī-kotajās sporta aktivitātēs, bijām ekskursijā uz «Laumu» dabas parku.

Organizācijā darbojas individuālais izpildītājs Aivars Rutentāls, kurš spēlē akordeonu un dzied.

Rīkojām un atzīmējām tādus pasākumus kā Baltā spieķa diena kopā ar Latvijas Sarkanā Krusta Tukuma nodaļu, Starptautisko invalīdu dienu, Lieldienas un Ziemassvētkus.

Tiek rīkotas arī biedru darba izstādes, piem., klūdziņu pinēji ar saviem izstrādājumiem piedalījās Tukuma pilsētas svētkos.

2008. g. realizētie projekti — Sadarbība ar Tukuma pilsētas domi un Latvijas Sarkano Krustu, vasaras nometne «Sajūtu vasara» Bērzciemā un Starptautisko projektu apmācība «Pozitīvā doma».

Vājredzīgos un neredzīgos bērnus un viņu vecākus iesaistām visos biedrības rīkotajos pasākumos, kā arī pēc vecāku lūguma nodrošinām viņus ar asistenta pakalpojumu un līdzdarbojamies jauniešu tālākizglītības pilnveidošanā.

Sadarbībā ar citām invalīdu biedrībām iesaistāmies Tukuma pilsētas rīkotajos pasākumos, sporta aktivitātēs, un katras nedēļas piektdienās notiek sporta aktivitātes Tukuma pilsētas invalīdu sporta klubā, kā arī ar savu līdzdalību atbalstām pilsētas sakopšanas pasākumus.

Divi I grupas redzes invalīdi apgūst sociālā rehabilitētajā izglītību Veselības un Sociālās aprūpes koledžā.

Tukuma rajona NB ietilps Invalīdu sporta klubs, sieviešu invalīdu klubs «Aspazijas», Invalīdu dienas centrs «Saime», «LNS biedrības Tukuma nodaļa, biedrība Pozitīvā doma».