Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Izmaiņas sociālās apdrošināšanas jomā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2009 / Nr. 6 - 2009

Izmaiņas sociālās apdrošināšanas jomā
www.lm.gov.lv

No šāgada 1. jūlija:
— līdz 2011. g. 31. decembrim bezdarbnieka pabalstu izmaksās 9 mēnešus. Par pagarinātā perioda mēnešiem bezdarbnieka pabalsts būs konstanta summa — 45 lati mēnesī. Šobrīd bezdarbnieka pabalsts tiek piešķirts 4 mēnešus, ja darba stāžs ir līdz 9 gadiem, un 6 mēnešus, ja stāžs ir no 10 līdz 19 gadiem.

— vienlaikus ir arī samazināts periods, kurā jābūt veiktām iemaksām, lai noteiktu tiesības uz bezdarbnieka pabalstu. Tas nozīmē, ka iemaksas būs jāveic 9 mēnešus 12 mēnešu periodā. Šobrīd iemaksām jābūt veiktām 12 mēnešus 18 mēnešu periodā.

— paredzēts samazināt slimības pabalsta saistībā ar nelaimes gadījumu darbā izmaksas ilgumu no 52 līdz 26 nedēļām, ja persona slimo nepārtraukti. Savukārt, ja slimo ar pārtraukumiem — uz laiku ne ilgāku kā 52 nedēļas trīs gadu periodā. Pamatojoties uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas atzinumu, slimības pabalsta izmaksas periodu varēs pagarināt, bet ne ilgāk kā līdz 52 kalendārajām nedēļām. Minētās izmainās attieksies uz tiem cilvēkiem, kuri saslims pēc tam; kad stāsies spēkā grozījumi likumā.

— tiesības uz atlīdzību par darbspēju zaudējumu būs tikai cilvēkiem ar invaliditāti, līdzīgi, kā tas ir piešķirot invaliditātes pensijas, t. i., ja darbspēju zaudējums ir lielāks par 25%. Līdz likuma izmaiņām piešķirtās atlīdzības turpinās izmaksāt.

No 2009. g. 1. augusta atlīdzības par darbspēju zaudējumu un atlīdzības par apgādnieka zaudējumu pārskaitīs uz saņēmēja iesniegumā norādīto Latvijas Republikas kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas (PNS) kontu.

Pēc atlīdzības saņēmēja pieprasījuma atlīdzību varēs piegādāt viņa dzīvesvietā, ieturot no atlīdzības maksu par tās piegādi. Tātad tiem atlīdzību saņēmējiem, kuri nebūs izvēlējušies pārskaitīt atlīdzību kontā un arī turpmāk vēlēsies to saņemt dzīvesvietā, par šo pakalpojumu būs jāmaksā.

No 2010. g. janvāra personai, kurai vienlaikus ir tiesības uz vairākiem sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem, būs iespēja izvēlēties tai izdevīgāko (apmēra ziņā lielāko). Līdz ar to vienlaikus nevarēs saņemt atlīdzību saistībā ar nelaimes gadījumu darbā, bezdarbnieka pabalstu, kā arī valsts pensiju.

VSAA varēs ierobežot sociālās apdrošināšanas pabalstu, piem., maternitātes pabalsta, bezdarbnieka pabalsta piešķiršanu gadījumā, ja radīsies aizdomas par valsts budžeta līdzekļu izkrāpšanu.

Par šīm izmaiņām vēl lems Saeima.