Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Spānijas karalienes vizīte skolā Kristaps Āboliņš

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2009 / Nr. 6 - 2009

Nodaļa — Vizīte

Spānijas karalienes vizīte skolā
Kristaps Āboliņš

Neilgi pirms liecību saņemšanas Strazdumuižas internātvidusskolā-attīstības centrā vājredzīgiem un neredzīgiem bērniem viesojās Spānijas karaliene Sofija kopā ar mūsu Valsts prezidenta kundzi Lilitu Zatleri. Karaliene skolu apmeklēja Sociālās programmas ietvaros, kā arī pateicoties Latvijas Valsts prezidenta kancelejas pārstāvju sadarbībai ar operdziedātāju Sergeju Jēgeru, kurš dzied kopā ar bērniem ar speciālām vajadzībām, tai skaitā ar mūsu skolas bērniem.

Karalienes uzņemšana skolā tika gatavota nedēļu iepriekš, kad kopā ar protokola pārstāvi no prezidenta kancelejas tika izstrādāta speciāla programma karalienes uzņemšanai, kurā viss bija saplānots pa minūtēm.

Vispirms drošības dienestu pārstāvji izstaigāja skolu, viņiem tika iedoti saraksti, kādi pedagogi un darbinieki tajā dienā strādās, kā arī skolas plāns. Pirms karalienes vizītes skolu izstaigāja sapieri ar suņiem. Šis gatavošanās process bija ļoti interesants, vajadzēja uzzināt, kā sasveicināties ar karalieni, kā uzvesties, vai sniegt roku utt.

Viesošanās skolā iesākās ar karalienes Sofijas uzņemšanu, vispirms tika parādīta skolas informātikas klase, pēc klases apmeklējuma viesi devās uz skolas aktu zāli, kur direktore Ligita Ģeida teica uzrunu klātesošajiem, tālāk sekoja skolēnu koncerts ar trim dziesmām, kurā viņi dziedāja kopā ar operdziedātāju S. Jēgeru. Pēc koncerta tika atklāta Valsts apbalvojumu izstāde, kuras patronese ir Zatleres kundze. Vēlāk karaliene nedaudz parunājās ar bērniem. Pasākuma laikā karaliene publiski neuzstājās.

Skolas direktore karalieni Sofiju raksturoja kā ļoti jauku, atvērtu, smaidošu un sirsnīgu cilvēku. L. Ģeida arī paspēja mazliet aprunāties ar karalieni un atzīst: «Viņa ir zinoša par bērniem ar īpašām vajadzībām, karaliene uzdeva skolas direktorei jautājumu: Vai jums skolā ir arī bērni ar smagiem papildus traucējumiem? Karaliene Sofija bija tiešām ieinteresēta un ar bērniem labprāt runājās.»

Karalienei tika uzdāvināti bērnu zīmējumi, kā arī bukleti par skolu. Pasākumā bija ieradušies arī Spānijas preses pārstāvji. Skolas direktore atzīst, ka skolai, kā arī viņai pašai, tā bija jauna un ļoti interesanta pieredze. Līdz šim skolai ar Spāniju bijuši ļoti minimāli kontakti. Taču iepriekš bijis viens spāņu fotogrāfs, kurš ir vēlējies veidot fotoreportāžu par Strazdumuižas internātvidusskolu.