Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Autoskolām dāvina video

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2009 / Nr. 7 - 2009

Autoskolām dāvina video
Ilze Vainovska,
www.rekurzeme.lv

Katra Liepājā esošā autoskola saņems disku ar sešu minušu garu videosižetu «Uzmanību, cilvēks ar balto spieķi!». Pirmie savus eksemplārus jau saņēmuši Neredzīgo biedrībā, pārējiem jādodas uz Ceļu satiksmes drošības direkciju.

Sižets tapis, sadarbojoties Liepājas Neredzīgo biedrībai, Ceļu policijai, Ceļu satiksmes drošības direkcijai (CSDD) un nevalstiskai organizācijai «Libavas filma». Akcijas, atgādinot par balto spieķi un Ceļu satiksmes noteikumu 161. punktu, Liepājā notiek jau kopš 1999. g., taču autovadītāju attieksme joprojām ir nekorekta. Līdz ar to cilvēki baidās izmantot savas tiesības, neriskē iziet ielās.

«Ideja, ka no akcijām jāpāriet uz ikdienas informēšanu, gaisā virmoja jau sen. Pērn tikāmies ar autoskolām, sapratām, ka vajag kādu audiovizuālo mācību materiālu,» stāsta Neredzīgo biedrības priekšsēdētājs Māris Ceirulis. Instruktore Ramona Aļeksejeva tika sveikta kā izšķirošā «grūdiena» devēja, lai ideja materializētos — lai iegūtu instruktora sertifikātu, viņa izstrādāja kursa darbu, kurā pievērsās tieši gājējiem ar īpašām vajadzībām un vērsās pēc palīdzības biedrībā.

Sižets tapis sabiedriskā kārtā, bez īpaši piesaistītiem līdzekļiem. Filmēts Liepājas ielās, neizmantojot statīvu, un ieskaņots pašu spēkiem. «Cilvēks ar balto spieķi» bija Aigars Bušs, kurš sižeta prezentācijā tika labsirdīgi saukts par «kaskadieri, kurš izturēja Liepājas ielās». Diski nonāks arī CSDD centrālajā birojā un, iespējams, tiks piedāvāti autoskolām citviet Latvijā.