Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Labdarības pēcpusdiena «Uzdāvini sauli»

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2009 / Nr. 8 - 2009

Nodaļa — Aktuāla informācija

Labdarības pēcpusdiena «Uzdāvini sauli»
Gunta Bite

Nevienam nav noslēpums, ka lielākā daļa pasaules valstu, t. sk., Latvija ir ieslīguši ekonomiskās krīzes virpulī. Tās ietekme ir jūtama ar katru brīdi vairāk un vairāk. Arī «Latvijas Neredzīgo bibliotēka» nav izņēmums. To šajā gadā varēja izjust ikviens lasītājs. Sākumā tas attiecās tikai uz bibliotēkas piedāvātajiem lasītāju pakalpojumiem, bet gadam noslēdzoties, tas skar jau izdodamo Braila raksta grāmatu skaitu, kā arī audiogrāmatas.

Šobrīd Braila raksta grāmatas tiek sagatavotas tikai elektroniski, jo bibliotēkas nepietiekamā finansējuma dēļ nav tiražēšanai nepieciešamā papīra. Savukārt audiogrāmatu ieskaņošanas process ir apstājies pilnībā, jo bibliotēkā vairs nav neviena diktora, kas varētu tās ielasīt. Tāpēc ikvienas grāmatas iznākšana ir atkarīga no bibliotēkas darbinieku personīgā ieguldījuma.

Neviena situācija, kas skar cilvēku viņa dzīves laikā, nav bez izejas. Tāpēc Neredzīgo bibliotēka ir nolēmusi vērsties pēc palīdzības pie plašākas sabiedrības, jo uzskata, ka tikai ar kopīgiem spēkiem var atrisināt grāmatu izdošanas problēmas.

«Latvijas Neredzīgo bibliotēka» ir atradusi divus draugus, kuri piekrita palīdzēt izejas meklēšanā. Viens no tiem ir «Saules Muzejs». Tas ir salīdzinoši jauns muzejs, kas atrodas Rātslaukumā, Kungu ielā 1. Muzeja kolekcijā ir vairāk kā 300 sauļu no dažādām pasaules valstīm, kā arī atsevišķa ekspozīcija ar tieši Latvijas mākslinieku un amatnieku darinātajām saulēm. Muzeja pagrabstāvā atrodas Ra¬doša darbnīca, kurā ikvienam apmeklētājam ir iespēja izkrāsot pašam savu sauli un aiznest to mājās. Muzeja apmeklējums ir pozitīvu emociju un enerģijas uzlādēšanas iespēja.

Otrs bibliotēkas draugs ir žurnāls «Mūzikas Saule», kurā ir apkopota informācija par komponistiem, koriem, diriģentiem un citiem mūziķiem, kā arī daudz daudz citu inte¬resantu rakstu.

Domājot par nākošo gadu, kad neviens no mums nezina, cik liels finansējums tiks piešķirts grāmatu izdošanai, un vai vispār tiks piešķirts, «Latvijas Neredzīgo bibliotēka» sadarbībā ar «Saules Muzeju» un žurnālu «Mūzikas Saule» 22. septembrī rīkos labdarības pēcpusdienu «Uzdāvini sauli!», kas notiks Rīgas Rātslaukumā. Pasākuma laikā tiks vākti ziedojumi, lai nodrošinātu grāmatu Braila rakstā un audioierakstos izdošanu 2010. g. Aicinām arī ikvienu no jums piedalīties šajā pasākumā, jo šī būs iespēja palīdzēt pašiem sev un cilvēkiem jums līdzās.

Pasākuma programmā ietilpst:
15:00—17:00. Izziņas nodarbības straptautiskā astronomijas gada rudens saulstāvjos. Debesu vērojumi caur teleskopu — Arnis Ginters un «Saules observatorija» no Rāmkalniem. Stāsti par saulstāvjiem, kad diena un nakts vienā ilgumā — Mārtiņš Gills un Latvijas Astronomijas biedrība.

17:00—18:30. Koncerts un radošās darbnīcas. Koncerta dalībnieki — Rīgas Kamerkoris «Ave Sol» un Mārtiņš Klišāns, Latvijas Bankas koris un Agita Ikauniece, Mārtiņš Brauns, vokālā grupa «Cosmos», tradicionālās dziedāšanas grupa «Saucējas», Rīgas Franču liceja Tautas deju kolektīvs «Auseklītis», Strazdumuižas pūtēju kvintets, dzejnieki Ingemāra Balode, Jānis Elsbergs, Māris Salējs, Ilmārs Šlāpins, Inese Zandere, kā arī citi draugi un atbalstītāji.

Radošajās darbnīcās būs iespēja pašiem darināt rotaslietas, krāsot saulītes un daudzas citas interesantas izdarības. Informācijas teltī būs pieejamas bagātīgas ziņas gan redzīgo, gan Braila rakstā par «Latvijas Neredzīgo bibliotēku», «Saules Muzeju», kā arī žurnālu «Mūzikas Saule». Radošajās darbnīcās strādās bibliotēkas darbinieki, kuri nepieciešamības gadījumā palīdzēs veidot rotas vai krāsot sauli.

Nesēdiet mājās, domājot, ka viss notiks bez Jums. Labdarības pēcpusdiena ir vienreizēja iespēja kaut ko darīt jums pašiem lietas labā. Jūs esat mums svarīgi, tāpēc mēs gaidīsim jūs Rātslaukumā.
Uz tikšanos!