Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Neredzīgs pianists kļūst par klasiskās mūzikas sensāciju

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2009 / Nr. 8 - 2009

Neredzīgs pianists kļūst par klasiskās mūzikas sensāciju
LNT 900 sekundes

Prestižajā Vēna Klaiberna starptautiskajā pianistu konkursā laurus plucis akls japāņu pianists. Pēc šiem panākumiem Nobujuki Cudzi savās mājās kļuvis par pirmā lieluma zvaigzni, jo līdz šim nevienam Japānas pianistam šajā prestižajā konkursā nav izdevies uzvarēt.

Pēc uzvaras pianistu konkursā N. Cudzi sniedza savu pirmo solokoncertu Tokijas koncertzālē «Suntorv Hall». 20 gadus vecais pianists, kurš ir neredzīgs kopš dzimšanas, atzīst, ka bijis vairāk pārsteigts nekā uztraukts, kad V. Klaiberna starptautiskā pianistu konkursā apbalvošanas ceremonijā izdzirdējis savu vārdu.

Cudzi, kurš dzimis Tokijā, rotaļu klavieres sāka spēlēt jau divu gadu vecumā. Drīz vien Cudzi jau sāka spēlēt lielākai un mazākai Japānas publikai, 12 gadu vecumā viņš debitēja Amerikā, uzstājoties pasaulslavenajā Ņujorkas koncertzālē «Carnegie Hal». Kaut gan mūzikai Cudzi pievērsies agrā vecumā, viņš neplāno apstāties pie sasniegtā, bet joprojām mācās mūzikas koledžā Tokijā un vidēji dienā trenējas piecas stundas, bet pirms koncertiem — astoņas. Jaunais pianists ir izstrādājis savu metodi, kā apgūt partitūras.

Tā vietā, lai lasītu notis Braila rakstā, Cudzi klausās ierakstīto skaņdarbu atkal un atkal, līdz tiek iegaumēta vissmalkākā nianse. Skaņdarba ierakstu veic Cudzi skolotājs, kurš atsevišķi iespēlē labās un kreisās rokas partitūru skaņdarbs ir sarežģīts, skolotājs iespēlē to ļoti lēni, lai Cudzi varētu dzirdēt katru noti. Par uzvaru starptautiskajā konkursā Cudzi saņēmis naudas balvu 20 000 ASV dolāru apmērā un līgumu ar vienu no prestižākajām klasiskās mūzikas prestižākajām ierakstu kompānijām «Harmoni Mundi» Pianists dosies arī trīs gadus ilgā koncertturnejā pa visu pasauli.