Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Redzes problēmas — «mušiņas» un zibeņošana

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2009 / Nr. 8 - 2009

Nodaļa — Uzziņai

Redzes problēmas — «mušiņas» un zibeņošana
Indars Lācis

Dažreiz acu priekšā parādās peldoši apduļķojumi punktiņu, diedziņu, aplīšu vai citā formā. Šādas sūdzības, ko dažkārt dēvē par «mušiņām», var rasties jebkura vecuma cilvēkiem gan vienā, gan abās acīs vienlaicīgi.

Vairumā gadījumu sūdzības parādās pēkšņi. Peldošie apduļķojumi ir labāk novērojami, skatoties uz gaišu un vienkrāsainu fonu, bet tie neizraisa redzes pasliktināšanos.

Sūdzības rada apduļķojumi acs stiklveida ķermenī sakarā ar izmainām tā struktūrā. Jaunam un veselam cilvēkam stiklveida ķermenis ir dzidrs, želejveida un, piepildot acs dobumu, cieši pieguļ tīklenei (acs nervu apvalkam). Ar gadiem tā struktūra izmainās, tas var sašķidrinaties, sarauties un daļēji atrauties no tīklenes. Šo stāvokli sauc par stiklveida ķermeņa destrukciju un atslāņošanos. Atsevišķās vietās stiklveida ķermenis ir cieši saaudzis ar tīkleni, tāpēc, tam atraujoties no tīklenes, var rasties tīklenes plīsumi, asinsizplūdumi vai pat tīklenes atslāņošanās.

Bīstamāk, ja sūdzībām pievienojas zibeņošana, kas liecina par tīklenes kairinājumu un iespējamu bojājumu.

Lai gan vairumā gadījumu stiklveida ķermeņa destrukciju var uzskatīt par normālu novecošanas procesu, kas nerada nopietnus redzes draudus, tomēr ir ļoti svarīgi apmeklēt acu ārstu, lai izslēgtu tīklenes patoloģiju.

Tīklenes plīsumi un/vai atslāņošanās ir ļoti nopietnas saslimšanas, kuru ārstēšanas rezultāts bieži vien ir atkarīgs no tā, cik savlaicīgi tā diagnosticēta un sākta ārstēt. Zibeņošana nav obligāts simptoms, tāpēc tīklenes plīsums vai neliela atslāņošanās var radīt tādus pašus simptomus kā stiklveida ķermeņa destrukcija, vai arī vispār neradīt nekādas sūdzības.

Izmaiņas stiklveida ķermenī ar iespējamu tīklenes bojājumu biežāk ir sastopamas tuvredzības gadījumā, pacientiem ar perifēru tīklenes distrofiju, pēc acu operācijām, traumām un acu iekaisumiem.

Simptomi, kas var liecināt par nopietniem tīklenes bojājumiem: pēkšņa redzes pasliktināšanās; «aizkara» parādīšanās, kas aizsedz daļu no redzes lauka; peldošo apduļķojumu skaita palielināšanās; zibeņošana.

Ārstēšana
Stiklveida ķermeņa apduļķojumi ir jāārstē tikai retos gadījumos, ja tie ir tik blīvi, ka izraisa būtisku redzes pasliktināšanos.

Daudz svarīgāk ir izslēgt vai savlaicīgi atklāt iespējamos tīklenes bojājumus. Tīklenes plīsumus un pavisam nelielas tīklenes atslāņošanās vēl var ārstēt ar lāzerkoagulāciju, «sašujot» bojāto tīkleni ar lāzeru. Plašākas tīklenes atslāņošanās ārstē tikai ķirurģiski. Tāpēc ir svarīgi atklāt tīklenes bojājumus pirms ir sākusies tīklenes atslāņošanās.

Ja stiklveida ķermeņa izmaiņas nav radījušas tīklenes bojājumus, tad ārstēšana nav nepieciešama. Sūdzības samazinās dažu mēnešu laikā.

Jebkurā gadījumā, ja redzes laukā parādās peldoši apduļķojumi vai zibeņošana, ir nepieciešama acu ārsta konsultācija, jo, tikai veicot rūpīgu izmeklēšanu, var izslēgt nopietnākus tīklenes bojājumus!

Par raksta autoru
Dr. Indars Lācis ir ārsts P. Strādina Klīniskās Universitātes slimnīcas Lāzeroftalmoloģijas nodaļā. Dr. Lācis ir specializējies glaukomas, tīklenes un sekundārās kataraktas lāzeroperācijās. Tel. 67069299.