Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Atbalsts trūcīgajiem pacientiem

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2009 / Nr. 9 - 2009

Atbalsts trūcīgajiem pacientiem
www.vm.gov.lv

Sociālā drošības tīkla stratēģijas ietvaros no oktobra trūcīgajām personām paredzēti būtiski atvieglojumi veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai — nebūs jāmaksā pacienta iemaksas, 15 latu līdzmaksājums par vienā ārstēšanās reizē veiktajām ķirurģiskajām operācijām, par uzturēšanos ārstniecības iestāžu izveidotajās «viesnīcās», tāpat valsts segs kompensējamo medikamentu izmaksas, ja trūcīgā persona būs samaksājusi 12,5 latus laika periodā no 1 .oktobra līdz 31 .decembrim (2010. gadā — 50 latus gada laikā).

Ministru kabineta sēdē apstiprinātas izmaiņas ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes kompensācijas kārtībā, kas paredz, ka no 1.oktobra trūcīgajām personām šie izdevumi tiks apmaksāti no līdzekļiem, kas paredzēti Sociālā drošības tīkla stratēģijas īstenošanai.

Grozījumi MK noteikumos paredz, ka trūcīgajām personām, kuras laika periodā no 1. oktobra līdz 31. decembrim būs samaksājušas 12,5 latus par kompensējamajiem medikamentiem vai medicīnas ierīcēm, pārējos izdevumus segs valsts. 2010. gadā visi izdevumi par kompensējamajiem medikamentiem tiks apmaksāti, ja trūcīgā persona būs samaksājusi 50 latus gada laikā.

Jau ziņots, ka Sociālā tīkla ietvaros trūcīgajiem pacientiem no oktobra vairs nebūs jāmaksā pacientu iemaksas. Kā zināms no 2009. gada 1. marta arī trūcīgajām personām bija jāmaksā 50% no valstī noteiktās pacientu iemaksas.

Tāpat paredzēts, ka trūcīgajām personām vairs nebūs jāmaksā arī 15 latu līdzmaksājums par vienā ārstēšanās reizē veiktajām ķirurģiskajām operācijām.

Turklāt rasta iespēja, ka, saņemot ārstēšanos dienas stacionārā, trūcīgie pacienti bez maksas pirms vai pēc ārstēšanās varēs uzturēties ārstniecības iestāžu izveidotajās «viesnīcās».

Tāpat tiks paplašināta pacientu mājas aprūpe un mājas aprūpes sniedzēju tīkls. Šajā darbā tiks iesaistītas tieši pārprofilējamās slimnīcas un to darbinieki reģionos, kas būtiski atvieglos arī sociālo situāciju darbiniekiem šajās iestādēs.