Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Pensionāri-invalīdi no novembra saņems pensijas pilnā apmērā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2009 / Nr. 9 - 2009

Nodaļa — Aktuāla informācija

Pensionāri-invalīdi no novembra saņems pensijas pilnā apmērā
www.delfi.lv

Saeima atbalstīja grozījumus pensiju likumā, kas paredz no 1. novembra atcelt vecuma pensijas ieturējumus pensionāriem-invalīdiem, kā arī atmaksāt šiem cilvēkiem no 1. jūlija neizmaksātās pensiju daļas, informē Saeimā. Grozījumi likumā atceļ pensiju ieturējumu arī tiem invalīdiem, kas saņem izdienas pensiju.

Tādējādi uz šīm pensionāru grupām neattieksies no 1. jūlija noteiktie ierobežojumi, kas paredz 10% pensijas ieturējumu nestrā¬dājošiem pensionāriem un 70% ieturējumu pensionāriem, kas ir darba ņēmēji vai pašnodarbinātie.

Likumprojekta pirmā lasījuma redakcija paredzēja atcelt ierobežojumus tikai tiem pensionāriem, kam invaliditāte noteikta uz mūžu, taču, kā komisijas deputātiem apliecināja Labklājības ministrijas (LM) pārstāvji, gan šī, gan nākamā gada budžetā tiks rasti līdzekļi, lai izmaksātu pensiju pilnā apmērā izdienas pensiju.

Tāpat likumprojekts paredz atmaksāt pensionāriem to pensijas daļu, kas ieturēta par periodu no šī gada 1. jūlija līdz 31. oktobrim. Naudu paredzēts izmaksāt, sākot ar šī gada novembri, un LM amatpersonas deputātiem atzina, ka vairumā gadījumu pensionāri ieturēto summu pilnā apmērā saņems jau novembrī.

Pēc LM sniegtās informācijas, likuma izmaiņas ļaus izmaksāt pensijas pilnā apmērā apmēram 30 000 cilvēku, un šim nolūkam šogad nepieciešami apmēram 4 milj. latu.

Likuma grozījumi novērsīs atšķirīgu attieksmi pret cilvēkiem ar invaliditāti. Saskaņā ar likumu «Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009. g. līdz 2012. g.» patlaban invaliditātes pensijas saņēmēji to saņem pilnā apmērā, bet, ja invalīds saņem vecuma pensiju, no tās tiek veikts ieturējums.