Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Ingvers — pret negantajiem vīrusiem

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2010 / Nr. 10 - 2010

Nodaļa — Veselība

Ingvers — pret negantajiem vīrusiem
Ilze Lavrinoviča
www.la.lv

Kad iestājies rudens un apkārt sāk klejot vīrusi, Sarmīte Brūvere, jogas studijas «Daya» jogas pasniedzēja, regulāri lieto karstos dzērienus ar ingveru. Iespējams, tieši tāpēc ar vīrusu infekcijām viņa slimo ļoti reti.

Pat tad, kad visa ģimene slimoja ar gripu, Sarmīte, kura ingveru lieto visvairāk, ar to nesaslima.

Izaudzēt ingveru Latvijā, visticamāk, neizdosies. Tam vajadzīgs siltums, tāpēc vislabāk šis augs jūtas tropiskajā klimatā — Centrālāzijā un Dienvidāzijā. Ingvers ar tā pikanto, viegli dedzinošo garšu un spēcīgo aromātu īpaši iecienīts ir Austrumu zemju — Indijas, Japānas, Ķīnas — virtuvē. Jau senajā Grieķijā un Ķīnā tā sakni izmantoja ne tikai kā garšvielu, bet arī ārstniecībai. Šobrīd ingvers ir nopērkamas katrā lielveikalā, un katra namamāte to var izmantot, gan gatavojot maltīti, gan stiprinot savas ģimenes veselību. Arī Sarmīte gatavo gan karstos dzērienus ar ingveru, gan visu gadu to pievieno, cepot un vārot. Ingvers noder, gan gatavojot saldos ēdienus un cepot kūkas, gan marinējot, vārot zupas un sautējot. Dzērienus ar ingveru viņa iesaka lietot slimību profi laksei un slimošanas laikā, lai ātrāk atveseļotos.

— Ja receptē norādīts, ka jālieto svaigs ingvers, tad to nav ieteicams aizstāt ar samaltu un otrādi, jo svaiga un kaltēta ingvera garša būtiski atšķiras. Jāņem vērā, ka žāvēts ingvers ir asāks. Viena tējkarote kaltēta ingvera pulvera atbilst vienai ēdamkarotei svaiga, rīvēta ingvera, padomu no savas pieredzes sniedz Sarmīte.

Ingvers ne tikai uzlabo imunitāti, palīdz organismam cīnīties ar vīrusiem un saaukstēšanās gadījumos mazina sausu klepu un kakla sāpes. Tas veicina gremošanas trakta darbību, mazina spazmas zarnu traktā, vēdera pūšanos un uzlabo apetīti. Ingvers novērš galvassāpes, uzlabo asinsriti, veicina žultspūšļa un sirds darbību. Šā iemesla dēļ, lietojot pārāk daudz ingvera, dažiem ļaudīm var rasties sirdsklauves un svīšana. Tad ingvera daudzums uzturā jāsamazina vai uz laiku to jāpārtrauc lietot. Jāpatur arī prātā, ka ingvers var samazināt asins spēju recēt. Ingvera sakne rada enerģijas pieplūdumu un možumu, tāpēc, lai netraucētu miegam, to nav ieteicams lietot vakarā. Šis sakņaugs līdz arī pret saindēšanos un vemšanu. Ingveru iesaka lietot ļaudīm, kas sirgst ar artrītu, reimatismu un citām locītavu kaitēm. Ingvers satur: ēteriskās eļļas; vitamīnu C; vitamīnus B1, B2, B6; vitamīnu A; magniju, fosforu, kalciju, dzelzi; nātriju, kāliju, cinku; sveķu skābi, aminoskābes.

S. Brūveres karsto dzērienu receptes ar ingveru.
• Ingvera tēja. Svaiga ingvera sakni notīra, smalki sarīvē. Viena litra tilpuma krūzē ielej 800 ml vāroša ūdens, pievieno 1 tējk. Rīvēta ingvera. Uzliek vāciņu, atstāj uz 5—10 min. Pievieno no puscitrona izspiestu sulu, viena apelsīna sulu, pēc garšas — medu vai brūno cukuru.

Citrona un apelsīna sulu var aizstāt ar āboliem. Trīs ābolus ar mizu sagriež un ieber krūzē.

Var pievienot sasmalcinātu ķiploku, īpaši, lai atveseļotos no gripas vai saaukstēšanās.

• Sildošā dzēriena pagatavošanai vajadzīga 1 tējk. maltu melno piparu, 4 tējk. kardamona, 4 tējk. kanēļa, 4 tējk. Maltu krustnagliņu, 4 tējk. kaltēta ingvera. Garšvielas sajauc iepriekš un glabā ar vāciņu noslēgtā burciņā. Krūzē ielej karstu ūdeni (200 ml) un pievieno ¼ tējkarotes garšvielu maisījuma. Atstāj uz 5 min. ievilkties. Var pievienot medu vai brūno cukuru. Garšvielu tēju uz pusēm var atšķaidīt ar melno vai zaļo tēju, un šim dzērienam var pievienot pienu.

• Visiecienītākais Brūveru ģimenē ir pikantais piens. Puslitru piena katliņā karsē, līdz tas sāk celties uz augšu, tad katliņu no uguns noņem. Pēc brīža to atkārto otrreiz. Trešo reizi, karsējot pienu, tam pievieno iepriekš sagatavotu sauso garšvielu maisījumu, kura sastāvā ir ingvers, kardamons, kanēlis, muskatrieksts, vaniļas cukurs, kurkuma un koriandrs. Katras garšvielas daudzumu var variēt atkarībā no tā, kuru garšu gribas sajust vairāk. Sarmīte iesaka atvērt visas garšvielu paciņas, pasmaržot un sajust, kura garšviela šoreiz «uzrunā» īpaši. Kad piens ar garšvielām uzvārīts trešo reizi, lai bagātinātu ar skābekli, to septiņas reizes laista no viena trauka otrā. Tad lej krūzēs, saldina ar medu vai brūno cukuru. Šis dzēriens nomierina un uzlabo miegu, tāpēc to īpaši ieteicams dzert vakarā. Labi palīdz arī atvairīt vīrusu saslimšanas.