Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

LM sagatavoti jauni noteikumi par invaliditātes apliecības izsniegšanu

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2010 / Nr. 10 - 2010

LM sagatavoti jauni noteikumi par invaliditātes apliecības izsniegšanu
www.lm.gov.lv

Lai noteiktu kārtību, kādā cilvēkiem ar invaliditāti izsniedz invaliditāti apliecinošus dokumentus, kā arī noteiktu vienotu dokumenta paraugu un uzskaites kārtību, Labklājības ministrija (LM) sagatavojusi jaunus noteikumus.

Tos bija nepieciešams izstrādāt, jo no 2011. g. 1. janvāra spēkā stājas Invaliditātes likums. Ministru kabineta noteikumu projekts Invaliditāti apliecinoša dokumenta izsniegšanas un uzskaites kārtība izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē. Tas vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā.

Atbilstoši noteikumu projektam plānots, ka Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (komisija), tāpat kā līdz šim, izsniegs invalīda apliecinošu dokumentu — invalīda apliecību. Invalīda apliecību cilvēki varēs saņemt bez maksas.

Lai saņemtu invalīda apliecību, personai ar invaliditāti vai tā likumiskajam pārstāvim jebkurā Komisijas struktūrvienībā būs jāiesniedz rakstisks iesniegums ar lūgumu izsniegt apliecību. Iesniegumā nepieciešams norādīt personas vārdu, uzvārdu, deklarēto dzīvesvietas adresi, tālruņa numuru vai elektroniskā pasta adresi. Iesniegumu būs tiesības iesniegt arī elektroniska dokumenta formā atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu vai nosūtīt iesniegumu pa pastu. Iesniegumam nepieciešams pievienot arī fotogrāfiju (3x4 cm). Fotogrāfi ja nebūs jāpievieno, ja invaliditāte noteikta bērnam, kas jaunāks par trīs gadiem.

Tāpat paredzēts invalīda apliecību izsniegt dienā, kad pieņemts lēmums par invaliditātes noteikšanu. Ja tas nav iespējams, piecu darba dienu laikā no lēmuma pieņemšanas dienas to nosūtīs ierakstītā pasta sūtījumā, ja iesniegumam būs pievienota personas fotogrāfi ja. Gadījumos, kad, iesniedzot iesniegumu, personas fotogrāfi ja nebūs pievienota, komisija invalīda apliecību izsniegs vai nosūtīs piecu darba dienu laikā pēc tās saņemšanas.

Tā kā apliecība ir numurēts stingrās uzskaites dokuments, par tās saņemšanu saņēmējam būs jāparakstās invalīda apliecību uzskaites žurnālā. Ja apliecības saņēmējs veselības stāvokļa dēļ to nevarēs izdarīt, apliecības saņemšanas faktu apliecinās Komisijas amatpersona, piedaloties diviem lieciniekiem.

Vienlaikus projekts paredz kārtību, kādā atkārtoti tiek izsniegta invalīda apliecība, ja tā nozaudēta, bojāta, iznīcināta, prettiesiski atsavināta, mainījušies personas dati, kā arī, ja beidzies apliecības izsniegšanas termiņš.

Saņemot pakalpojumu, kura saņemšanai cilvēkiem ar invaliditāti paredzēti atvieglojumi, invalīda apliecība apliecina cilvēka ar invaliditāti tiesisko stāvokli, proti, to, ka cilvēkam ir noteikta invaliditāte un viņš ir tiesīgs saņemt attiecīgo pakalpojumu ar normatīvajos aktos noteiktajiem atvieglojumiem. Piem., uzrādot invalīda apliecību, cilvēkiem ar I grupas un II grupas invaliditāti, bērniem ar invaliditāti, kā arī cilvēka ar I grupas invaliditāti vai bērnu ar invaliditāti pavadonim ir tiesības bez maksas izmantot visu veidu sabiedrisko transportu, izņemot taksometrus.

Pēc LM rīcībā esošās informācijas uz 2010. g. 1. jūliju Latvijā bija 138 482 personas ar invaliditāti.