Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Saeima lems par nekustamo īpašumu nodošanu Latvijas Neredzīgo biedrībai bez atlīdzības

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2010 / Nr. 10 - 2010

Nodaļa — Aktuāla informācija

Saeima lems par nekustamo īpašumu nodošanu Latvijas Neredzīgo biedrībai bez atlīdzības
www.leta.lv

Saeimas komisijās tika nodots izskatīšanai likumprojekts par nekustamā īpašuma nodošanu Latvijas Neredzīgo biedrībai (LNB). Paredzēts biedrībai nodot bez atlīdzības 13 zemesgabalus ar 5,6 ha lielu kopējo platību.

Kā norādīts likumprojekta anotācijā, LNB ir sabiedriska labuma organizācija, kas vairāk nekā 84 gadu garumā darbā ar redzes invalīdiem rūpējas par viņu izglītību, nodarbinātību, sociālo rehabilitāciju, integrāciju sabiedrībā, apgādi ar dzīvojamo platību un citu svarīgu jautājumu risināšanu.

Latvijas neredzīgo cilvēku aktivitātes ir rodamas jau 19. gs. beigās. 1884. g. Rīgas rātskunga atraitne dāvināja Neredzīgo un vājredzīgo biedrībai savu Strazdumuižas vasarnīcu un kalpu māju Juglas ezera krastā 5 ha platībā, tādējādi radot pirmos neredzīgo biedrības īpašumus.

Oficiāli LNB ir dibināta un reģistrēta 1926. g. 1954. g. Rīgas pilsētas Darbaļaužu deputātu padomes Izpildkomiteja lēma par zemes gabala 1,3 ha platībā piešķiršanu LNB Rīgā, Strazdumuižā, vēsturiskajā neredzīgo ciematā. 1983. g. biedrība saņēma Valsts zemes lietošanas aktu par to, ka zeme LNB ir nostiprināta beztermiņa un bezmaksas lietošanā 19,7 ha platībā ēku celtniecībai un ekspluatācijai.

Uz šīs zemes Pāles ielā 14 LNB par saviem līdzekļiem, ko ieguva no ražošanas uzņēmumu peļņas, laikā no 1955. līdz 1985. g. uzcēla ēkas, kurās šobrīd ir izvietota biedrības Centrālā valde, rehabilitācijas centrs, Strazdumuižas organizācija un Dienas centrs, dzīvojamais fonds, Neredzīgo bibliotēka, internātskola un pansionāts, ražošanas darbnīcas.

Vienlaikus tika izveidota neredzīgo orientācijas infrastruktūra, kas ir ļoti nozīmīga redzes invalīdiem — speciāli izveidoti orientācijas celiņi, kuri aprīkoti ar orientācijas sistēmām, kas ļauj neredzīgam vai vājredzīgam cilvēkam brīvi, bez pavadoņa palīdzības pārvietoties ciemata teritorijā, piedalīties kultūras, sporta un izglītības pasākumos, saņemt sociālās rehabilitācijas pakalpojumus teritoriālajos rehabilitācijas Dienas centros un biedrības Rehabilitācijas centrā, izmantot iespēju lasīt grāmatas Braila vai audio formātā, lietot bezmaksas internetu Neredzīgo raksta bibliotēkā un tās filiālēs.

Lai saglabātu daudzu desmitu gadu laikā radīto infrastruktūru, ir nepieciešams sakārtot zemes lietošanas jautājumu, norāda biedrība.

Patlaban ir izveidojusies situācija, ka biedrības ēkām Pāles ielā 14 faktiski ir noteikta tām piesaistītā zemes gabala platība un robežas, daļēji ir sakārtotas zemes īpašuma tiesības.

Vienā daļā īpašumu zemes piederība nav noskaidrota un zemes īpašumtiesības biedrības īpašumiem piesaistītajiem zemesgabaliem nav reģistrētas Zemesgrāmatā, savukārt viena zemesgabala īpašnieks ir Latvijas valsts, no kuras biedrības īpašumiem piesaistītais zemes gabals ir 7800 kvadrātmetru liels.

Izvērtējot radušos situāciju, kā labākais risinājums biedrības sekmīgas darbības nodrošināšanai esot nodot tās īpašumā zemesgabalus, kas atbilstoši piesaistīti ēkām, kuras ir biedrības īpašums, tādējādi nodrošinot pilnvērtīgu iespēju redzes invalīdiem saņemt sociālos pakalpojumus.

Pieņemot šo likumu, LNB būs aizliegts atsavināt vai ieķīlāt minētos nekustamos zemes īpašumus.

Ja biedrība beigs pastāvēt vai tā tiks likvidēta, nekustamais zemes īpašums būs nododams atpakaļ valstij, paredzēts likumprojektā.