Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Kauss nākotnes klaviatūrai

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2010 / Nr. 3 - 2010

Nodaļa — Interesanti fakti


Kauss nākotnes klaviatūrai
Ieva Nora Fīrere,
«Diena»

Matemātiķis un uzņēmējs piesaka revolucionāri «saspiestu» ievadierīci

Viss ģeniālais ir vienkāršs, pie šīs atziņas pieturas arī 21. gs. Klaviatūras radītāji. Viņi sola, ka vienā rokā satveramā klaviatūra derēs gan bērnam rotaļlietu vadīšanā, gan armijas virspavēlniekam raķešu palaišanā. Pēc 3 gadu darba tehnisko zinātņu kandidāts Boriss Batirevs un inženieris mehāniķis Igors Glazunovs ir gandarīti par uzvaru inovatīvo priekšlikumu konkursā «Ideju kauss 2009» un meklē investoru ar laivu, kas līdzētu izpeldēt eksporta ūdeņos.

Sadurstīti pirkstgali
Borisam līdzi ir skrūvgriezis, un savu pēdējo triju gadu lolojumu viņš intervijas laikā atskrūvē un saskrūvē vairākkārt. No šī projekta, kas paņemot 120% viņa laika, cietuši ir pirkstgali — teju uz katra pa plāksterim. Viņa partneris ir Igors, pie kura, pīpējot pīpi, viņi arī nonākuši pie domas saspiest esošo klaviatūru līdz mazākai, ērtāk un ātrāk operējamai. Igors raksturo Borisu kā talantīgu matemātiķi. Kaut arī vājredzīgs, viņš savulaik strādājis, stutējot raķešu un tanku elektroniku. «Boriss ir 100% autors,» uz jauno ierīci pamāj Igors. Viņš savukārt devis praktiķa artavu, jo pats ir inženieris mehāniķis ar rūpniecisko ražotāju uzņēmumu vadīšanas pieredzi.

Savulaik strādājis VEF vadošajā sastāvā, pēcāk bijis īpašnieks mēbeļrūpniekam «Latvijas mēbeles un dizains LIDO». Viss, kas patlaban iekārtā investēts, ir pašu atlicināts. «Boriss varbūt lieku maizes kukuli nenopirka, un es vēl kaut ko,» saka Igors. Toties tagad viņiem tapuši 10 paraugi, ko rādīt investoriem. Lai dotos pie nozares grandiem, piem., mobilo telefonu un datoru ražotājiem, vēl gan esot jāpiestrādā. «Iet ar šo pie IBM būtu kauns, šis vēl ir tikai mājas darba līmenis,» kritisks ir Igors.

Ceļš līdz miljoniem
Borisa un Igora veikums nav pasaulē pirmais. Viņi zina stāstīt, ka kopumā reģistrēti ap 3000 patentu ierīcēm, kam lemts aizstāt ierasto tastatūru un peli. «Cilvēki turpina meklēt, taču nekā veiksmīgāka par touch screen un joystick nav atraduši,» vērtē Boriss. Viņi uzskata, ka pašu radītais ir revolucionārs veikums. Satverama vienā rokā un manipulējama ar vienu pirkstu, šī klaviatūra esot apgūstama 4 stundās, un ar to iespējams ievadīt komandas trīs četras reizes ātrāk nekā ar tradicionālo klaviatūru.

Puķes veidā izkārtotas 9 pogas, kurās ietilpst viss alfabēts un cipari. Rakstot īsziņu, piem., nenāksies vairakkārt spiest uz vienas pogas, bet noslīdēt riņķveida pa vairākām. Boriss un Igors iecerējuši ierīci bīdīt trijos virzienos. Vispirms Baltijas un Eiropas neredzīgajiem un vājredzīgajiem, kam audio kontroles dēļ klaviatūra būšot nepieredzēts atvieglojums. Otrs virziens ir telefonu un datoru ražotāju giganti, bet trešais — militārām vajadzībām.

Nupat Ideju kausā laimētie 5000 lati ir iepriecinājums, tomēr ražošanas sākšanai viņiem vajadzīgas stipri lielākas investīcijas. Savu prasa arī patenta jautājuma nokārtošana līdz galam, tādēļ abi patlaban ir investora meklējumos. Viņiem ir aprēķināts minimālās un maksimālās ražošanas scenārijs, kur pirmajam nepieciešami 55 000, bet pēdējam — ap 3 milj. latu. Ja izdotos piesaistīt miljonus, ierīces pašizmaksa nokristos līdz 5 latiem gabalā. Bez Borisa un Igora šogad Ideju kausam pieteikti 558 inovatīvi risinājumi, kas esot rekordliels skaitlis līdzšinējo konkursa 3 gadu vēsturē. Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem šogad tas izceļoties gan ar pārsteidzoši lielu IT risinājumu skaitu, gan ar dalībniekiem, kas solot pārcelties no Īrijas un Norvēģijas atpakaļ uz Latviju, ja to idejas gūs atsaucību, saka organizatoru pārstāvis Jānis Grandāns.

Uzvarētāji
1. vieta. 21. gs. klaviatūra. Boriss Batirevs, Igors Glazunovs, Ģirts Kindzulis.

2. vieta. Divriteņu bezkontakta ģenerators. Deniss, Valērijs un Vladislavs Bezrukovi, Nikolajs Levins.

3. vieta. Saistzoles no bērzu tāss. Dmitrijs Kačalovs, Jurijs Dudčenko.

Lietišķās Dienas speciālbalva — Vēsmai Lukstiņai par zupu automātu.