Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Mīlestība runā caur prozu

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2010 / Nr. 3 - 2010

Nodaļa — Pasākumi


Mīlestība runā caur prozu
Gunta Bite

VA «Latvijas Neredzīgo bibliotēkas» Braila raksta nodaļas vadītāja Kā iepriekšējā «Rosmes» numurā jau tika rakstīts, «Latvijas Neredzīgo bibliotēka» Valentīndienas ietvaros organizēja literāro konkursu, kura rezultāti tika paziņoti 15. Februāra pasākuma «Manas sirds pasaule» laikā. Tas bija neaizmirstams pasākums kā rīkotājiem, tā arī dalībniekiem, kuri, iesniedzot savus darbus konkursam pēkšņi pārtapa par ziediem un kokiem.

Literatūra vienmēr ir bijusi tā lieta, kas ir izdzīvojusi jebkuros laikos, jebkurā situācijā. Tā dod iespēju cilvēkiem sazināties, nodot vēstījumu nākamām paaudzēm, vai vienkārši izsāpēt kādu sāpi vai uzburt kādu prieku. Cilvēki ir dažādi gan pēc izskata, gan valodas, gan dzīves uztveres, tāpēc arī literatūra ir veidojusies dažādos veidos: lirikā jeb dzejā, drāmā jeb dramaturģijā un epikā jeb prozā.

Literārajā konkursā varēja piedalīties ar jebkuru literatūras veidu. Lai pastāstītu par mīlestību un tās izraisītām emocijām, konkursanti lielākoties izvēlējās dzejas formu, taču bija arī tādi, kuri izmantoja prozā ievītus vārdus savas sirds pasaules atklāšanai. Jāteic, ka lielākā daļa no viņiem bija izvēlējušies miniatūras, un tikai viena konkursante ar segvārdu Hiacinte bija tik drosmīga, ka uzrakstīja stāstu — «Silva». Viens no žūrijas komisijas locekļiem dzejnieks Māris Salējs šo darbu raksturoja šādi: «Tā ir māksla ārēji banālu situāciju izstāstīt nebanāli. Jūtams gan emocionālais viļņojums, gan tādas nianses, kuru dēļ stāsts iegūst svaiguma un patiesīguma izjūtu.»

Arī mani šis stāsts uzrunāja, jo tā pasniegšanas īpatnējā forma, kad autore stāsta beigās atstāj vietu lasītāja pārdomām, ļāva tieši man lemt, kāpēc stāsta varone rīkojās tā un ne savādāk.

Šī stāsta autore Vineta Bite ieguva pirmo vietu prozas darbu vidū, bet otro vietu ieguva Vladislavs Kurakins ar segvārdu Ozols. Tā bija miniatūra, kurā iekļauts ļoti īpašs vēstījums ikvienam par to, cik stipra var izrādīties mīlestība un ko cilvēks gatavs darīt, lai glābtu savu mīļoto. Te gan ir jāatzīstas nelielā viltībā — iesūtītais darbs tika pārrakstīts pareizā latviešu valodā, pirms tika nodots žūrijas vērtējumam.

Jūsu uzmanībai piedāvājam iepazīties ar abiem mīlestības izraisītiem diametrāli pretējiem sižetiem — šķiršanās un upurēšanās.