Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Garšīgas pārmaiņas Jūrmalā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2011 / Nr. 10 - 2011

Nodaļa — Pasākumi LNB teritoriālajās organizācijās

 

Garšīgas pārmaiņas Jūrmalā
Māra Āboliņa
LNB Jūrmalas TO

LNB Jūrmalas teritoriālā organizācija pēdējā laikā piedzīvojusi lielas pārmaiņas. Telpas Dubultos nomainītas pret jaunām Kauguros. Tas gan nesa līdzi ne mazums grūtību, jo jaunā mītnes vieta nebija apkurināma, turklāt bija jāveic pamatīgs remonts. Tagad lielākā daļa labiekārtošanas darbu ir paveikta, turklāt rehabilitācijas dienas centra klienti ieguvuši savā rīcībā jaunu virtuves telpu.

Tā uzreiz tika aktīvi likta lietā, un tika uzsāktas ēdienu gatavošanas nodarbības. Šādu iespēju piedāvā Eiropas Sociālā fonda un Latvijas valsts finansēts projekts «Sociālās rehabilitācijas pakalpojumu attīstība personām ar redzes traucējumiem Latvijā» (Nr.1DP/1.4.1.2.2./09/IPIA/ NVA/002), ko īsteno Labklājības ministrija sadarbībā ar Latvijas Neredzīgo biedrību.

Šo nodarbību mērķis ir uzlabot klientu pašaprūpes iemaņas, turpinot attīstīt valsts rehabilitācijas programmā apgūtos pamatus jaunā līmenī. Tas nozīmē, ka gatavoti tiek sarežģītāki ēdieni, apgūta galda kultūra un veselīga uztura pamati. Šobrīd kulinārijas smalkumus apgūst septiņi interesenti, tostarp arī kungi, nodarbību vadītājas Ivetas Vilkas vadībā. Tā kā Iveta pēc izglītības ir konditore, tad liels uzsvars nodarbībās tiek likts uz kūku, kūciņu, keksu, smalkmaizīšu, pīrādziņu un cepumu pagatavošanu. Tā gan nav tikai nodarbību vadītājas ietekme, jo arī klienti īpaši interesējas par konditorejas mākslu.

Ja izvārīt garšīgu zupu vai pagatavot otro ēdienu ir katras namamātes vai namatēva ikdiena, tad izcept īstus «gulbīšus» vai eklērus ne katrs prot. Tomēr nenotiek aizraušanās tikai ar saldumiem vien. Daudz tiek gatavoti sezonai atbilstoši ēdieni, izmantojot pašu dobēs un dārzos izaudzēto. Klienti atzīst, ka šādi mācās dažādot ikdienas ēdienkarti ar sev pieejamajiem resursiem. Taču reizi pa reizei nodarbībās top arī pa kādam eksotiskam ēdienam, lai iepazītu citu tautu virtuvi vai arī ieraudzītu mūsu pašu tradicionālo virtuvi jaunā gaismā. Vai protat pagatavot ugunskurā uz akmeņiem malā ceptu pildītu vistu senlatviešu gaumē? Ivetas skolnieki tagad Jums to var iemācīt.

Nodarbību vadītāja gan norāda, ka ēdienu gatavošanas nodarbības nav viena vienīga izklaide. Dažkārt visai neatlaidīgi jāpacīnās, lai klienti apgūtu tehniski pareizu darbu virtuvē – piemēram, atbilstoši izmantotu virtuves piederumus, pareizi mizotu un smalcinātu dārzeņus, kas cilvēkam ar redzes traucējumiem ir īpaši svarīgi, lai sevi nesavainotu un gala produkts būtu kvalitatīvs. „Bieži vien klients spītīgi turas pie tā, kā ir radis darīt mājās, līdz beidzot vienreiz pamēģina manis ieteikto variantu un pārsteigts atzīst, ka tā taču ir neskaitāmas reizes ērtāk,” smaidot stāsta Iveta. Aizvien lielāks izaicinājums ir arī satura plānošana nodarbībām, jo klientu prasības pēc aizvien jaunu un interesantu ēdienu receptēm strauji aug, un sākotnēji augstu pacelta latiņa godam jānotur.

Vaicāti par ieguvumiem no šīm nodarbībām, klienti stāsta, ka tagad daudz radošāk prot pagatavot ikdienas maltīti, neraugoties uz ierobežoto maciņa biezumu. Apgūti dažādi knifi, kā labāk vai nedaudz savādāk pagatavot jau zināmas lietas, kā arī tapuši tādi ēdieni, kam iepriekš dzīvē atmests ar roku kā pārlieku sarežģītiem.

Nav mazsvarīgi arī tas, ka jaunās prasmes vairo klientu pašapziņu un ticību savai varēšanai. Viena no dalībniecēm, Ritma Belousova, rādot savu piezīmju burtnīcu, kurā rupīgi pierakstītas visas apgūtās receptes, atzīst, ka jaunās zināšanas krietni vien dažādojušas viņas gatavošanas paradumus ne tikai ikdienā. Šogad viņas dzimšanas dienā arī radi un draugi tika pārsteigti ar daudz neparastāku svētku mielastu kā citkārt.

Ēdienu gatavošanas nodarbību dalībnieki kļuvuši par draudzīgu savējo kompāniju un uzsver, ka liels guvums ir ne tikai apgūtās pavārmākslas iemaņas, bet arī iespēja regulāri doties ārpus mājas, darboties kopā ar citiem cilvēkiem, turklāt, kas var būt patīkamāks par savu darba augļu notiesāšanu kopā ar domubiedriem aizraujošās sarunās pie tējas krūzes. Atliek tikai cerēt, ka dzīva rosība Jūrmalas TO virtuvē vēl ilgi turpināsies un aizvien jauniem cilvēkiem ar redzes traucējumiem būs iespēja padarīt savu ikdienu garšīgāku.