Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Es zinu, ka es varu!

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2011 / Nr. 11 - 2011

Es zinu, ka es varu!
Gunta Bite
praktiskā semināra vadītāja

Septembrī VA «Latvijas Neredzīgo bibliotēka» piedalījās Jauniešu iniciatīvas projektu apmācībās «Palaid savu ideju!», ko rīkoja «Jaunatnes Starptautisko programmu aģentūra». Apmācību ietvaros bibliotēkas pārstāvji ieguva zināšanas par to, kas ir Jauniešu iniciatīvas projekti un kāda loma tajos var būt bibliotēkai.

Ņemot vērā šo būtisko faktu, bija pienācis laiks iegūtās zināšanas palaist tālāk un nodot tās erudītiem, radošiem un uzņēmīgiem jauniešiem, lai pavērtu ceļu viņu idejām un vietējā sabiedrība gūtu no tām labumu, tāpēc 2011. g. 26. novembrī Strazdumuižas klubā notika bibliotēkas rīkotais bezmaksas praktiskais seminārs «Es zinu, ka es varu!».

Tā tēma bija Jauniešu iniciatīvas projektu rakstīšanas nosacījumi ES programmas «Jaunatne Darbībā» ietvaros. Seminārā varēja piedalīties gan jaunieši, gan arī atbalsta personas (bez vecuma ierobežojuma), kuriem ir pieredze darbā ar jauniešiem. Kopā seminārā piedalījās 11 jaunieši no dažādām skolām un organizācijām. Jau semināra pirmajā daļā viņi sadraudzējās un radīja ap sevi drošu vidi, kas vēlāk palīdzēja uztvert sniegto informāciju un ģenerēt idejas.

Informācija par Jauniešu iniciatīvas projektiem ir ļoti apjomīga, tāpēc vienas dienas laikā to ir grūti detalizēti izstāstīt. Semināra vadītāja Gunta Bite jauniešus iepazīstināja ar galvenajiem projekta rakstīšanas un iesniegšanas noteikumiem.

Viņi uzzināja, ka Jauniešu iniciatīvas projekts ir laba iespēja pašiem izstrādāt un īstenot radošu un inovatīvu projektu savā skolā, pagastā vai pilsētā, gūstot jaunu pieredzi un attīstot uzņēmīgumu. Projektā būtiska nozīme ir tā ietekmei uz vietējo sabiedrību, tajā jābūt izmantotām neformālās izglītības metodēm, netradicionāliem un radošiem dažādu jautājumu un problēmu risinājumiem.

Tuvākais termiņš, kad jaunieši var iesniegt savus projektus, ir 2012. g. 1. februāris, tāpēc semināra laikā viņiem bija iespēja darboties Ideju darbnīcā, kuras laikā grupas varēja ģenerēt projekta idejas, atbildēt uz galvenajiem projekta jautājumiem: Kāpēc?, Ko?, Kā?, Kam?, Kad? Un Ko vajag? Pēc tam grupas prezentēja savas idejas pārējiem semināra dalībniekiem. Šīs darbnīcas ietvaros radās trīs dažādas, bet ļoti interesantas idejas, kas lielā mērā saistījās tieši ar redzes invalīdu vajadzībām. Tāpēc «Latvijas Neredzīgo bibliotēka» ar nepacietību gaidīs, kā šīs idejas attīstīsies un kuri no jauniešiem saņemsies kādu no tām realizēt.

Lai to varētu izdarīt jāņem, vērā 9 būtiski Jauniešu iniciatīvu projektu nosacījumi:

* Tajā var piedalīties jaunieši vecumā no 15 lidz 30 gadiem (ja projektā piedalās nepilngadīgie vai jaunieši ar invaliditāti, obligāti jāpiesaista atbalsta persona (nejaukt ar asistentu). Tas ir cilvēks, kam ir pieredze darbā ar jaunatni un kas var sniegt nepieciešamo atbalstu jauniešu grupai projekta īstenošanā).

* Projektu var iesniegt nevalstiskā organizācija vai neformālā jauniešu grupa. Ja projektu iesniedz neformālā jauniešu grupa, nepieciešams likumiskais pārstāvis — nevalstiskā organizācija vai valsts un pašvaldību iestāde.

* Projektu vada un īsteno paši jaunieši.

* Projekta īstenošanas grupā ir jābūt vismaz 4 jauniešiem.

* Projektam jāsniedz ieguldījums vietējā sabiedrībā atbilstoši konkrētajai situācijai un vajadzībām.

* Projektam jāsniedz iespēja tā dalībniekiem gūt jaunas zināšanas, prasmes un pieredzi, kas būtu noderīgi turpmākajā dzīvē un profesionālajā izaugsmē.

* Projekta ilgums var būt no 3 līdz 18 mēnešiem, ieskaitot sagatavošanās, īstenošanas, izvērtēšanas un turpinājuma pasākumus.

* Projektam jāietver Eiropas dimensijas aspekts.

* Projektā jāiekļauj rezultātu izplatīšanas, izmantošanas un turpinājuma pasākumi, kuru laikā par projektu var uzzināt pēc iespējas lielāka sabiedrības daļa.

Semināra dalībnieki bija gan ar, gan bez redzes problēmām, vecumā no 15 līdz 22 gadiem Dalībniekiem bija jāizpilda dažādi ar Neformālo izglītību saistīti uzdevumi.

Ja šie nosacījumi izpildās, tad ikvienam jaunietim ir iespēja gūt finansiālu atbalstu no programmas «Jaunatne Darbībā», kas maksimāli sasniedz 4600 eiro.

Šādi jauniešu izplānotie un realizētie projekti dod labumu ne tikai vietējai sabiedrībai un pašiem jauniešiem, bet arī organizācijām, kuras viņi būs izvēlējušies par saviem likumiskajiem pārstāvjiem. Daudz pozitīvās pieredzes ir aprakstītas «Jaunatne Darbībā» izdotajos žurnālos un bukletos, kas ir pieejami arī «Latvijas Neredzīgo bibliotēkā». Bez šaubām, ikviens semināra dalībnieks saņēma gan minētos izdevumus, gan arī bagātīgus izdales materiālus (arī Braila rakstā), kuros bija detalizētāka informācija par projekta veidlapu aizpildīšanu un projektu sagatavošanas, realizēšanas un izvērtēšanas ceļu.

Kaut arī Neredzīgo bibliotēka šādu praktisko semināru rīkoja pirmo reizi, tas tomēr bija izdevies. Jaunieši bija apmierināti ar iegūto informāciju, jauniem kontaktiem un pieredzi, kā arī ar jauki pavadīto laiku. Lielu paldies par to jāsaka arī Strazdumuižas klubam, kas laipni piedāvāja savas telpas un uzņēma mūs ar mīlestību. Noslēgumā dalībnieki saņēma Apliecinājumus par piedalīšanos seminārā, un jaunieši izteica vēlmi un gatavību piedalīties arī citos bibliotēkas rīkotajos līdzīga rakstura semināros. Domājams, ka tas ir labs sākums jaunam bibliotēkas pakalpojumam — praktiskie semināri. Ja ir pieprasījums, būs arī piedāvājums. Atliek vien atvērt savu sirdi un prātu, lai darbs nestu augļus un meēs visi varētu dot labumu gan sabiedrībai, gan arī paši sev.