Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

LNB notiek neticamais

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2011 / Nr. 11 - 2011

Nodaļa — Aktuāla informācija

LNB notiek neticamais
Aivars Lorencs
LNB biedrs

Biedrību un nodibinājumu likuma pamatnoteikumi nosaka, ka «biedrība ir brīvprātīga personu apvienība, kas nodibināta, lai sasniegtu statūtos noteikto mērķi, kam nav peļņas gūšanas rakstura.». Latvijas Neredzīgo biedrības (LNB) statūtos ir ierakstīts, ka LNB mērķis ir «panākt personu ar redzes zudumu integrāciju sabiedrībā un dzīves kvalitātes uzlabošanu;», «...nodrošināt viņu interešu aizstāvību;» un sekmēt «...apgādi ar tehniskajiem palīglīdzekļiem, kā arī vides un informācijas pieejamību.».

Lai pilnīgāk un drošāk sasniegtu šos un citus LNB mērķus, mūsu biedrības 17. kongress uzdeva LNB centrālai valdei (CV) «aktīvi turpināt darbu, lai panāktu jaunu likumu un ministru kabineta (MK) noteikumu, kā arī attiecīgu šo normatīvo aktu grozījumu pieņemšanu esošajos, atbilstoši cilvēku ar redzes zudumu interesēm.».

Īsi pastāstīšu par redzes invalīdu interešu aizstāvību LNB, saņemot tiflotehniku. 2009. gada 15. decembra MK noteikumi Nr. 1472 «Kartība, kādā Latvijas Neredzīgo biedrība un Latvijas Nedzirdīgo savienība sniedz sociālās rehabilitācijas pakalpojumus un nodrošina tehniskos palīglīdzekļus — tiflotehniku un surdotehniku» nosaka kārtību, kādā LNB pilda valsts noteiktos pienākumus un slēdz līgumu ar Labklājības ministriju (LM) par to izpildes kārtību.

MK noteikumos paredzēts, kādos gadījumos tiflotehnikas saņemšanai LNB ārsta atzinuma vietā var iesniegt invalīda apliecības kopiju. Šāda norma atbilst redzes invalīdu absolūtā vairākuma interesēm. Ignorējot šos MK noteikumus, jau 2010. gada sākumā par tiflotehnikas izsniegšanu LNB atbildīgais darbinieks pieprasīja ārsta atzinumu visos gadījumos.

Ar šādu rīcību MK noteiktā kartība tiek būtiski apgrūtināta — invalīdam jāsameklē pavadonis, transports, nelietderīgi jātērē savs un ārsta dārgais laiks. Teikto spilgti apliecina viņa publikācija žurnālā «Rosme» (2010. g. Nr. 1). Ceru, ka ar šo LNB darbību raksturojošo informāciju ir iepazinušies LNB CV vadītāji un CV locekļi.

Vēl joprojām turpinās MK noteikumiem un redzes invalīdu interesēm neatbilstoša LNB CV rīcība, nosakot par tiflotehniku vienreizējās iemaksas samaksāšanas kārtību. MK noteikumu 20. punktā noteikts, ka «saņemot tehnisko palīglīdzekli persona samaksā vienreizēju iemaksu pakalpojuma sniedzēja kasē vai kontā.».

Ar dziļu izpratni valdība ir devusi cilvēkam samaksāšanai izdevīguma izvēles iespēju. Ir taču ērti vienā piegājienā LNB CV kasē samaksāt un pie speciālista saņemt nepieciešamo tiflotehniku. Nav jābrauc uz banku, nav jātērē savs un pavadoņa laiks, kā arī lieks latiņš bankas komisijas naudai...

Arī es šā gada pavasarī vairākās sarunās centos pārliecināt Egonu Zariņa kungu organizēt MK noteikumu izpildi un dot iespēju vienreizējo iemaksu samaksāt arī LNB CV kasē. Bez nopietnas argumentācijas viņš man pateica, ka LNB CV tas ir neizdevīgi un CV to nedarīs. Šī jautājuma pozitīvai atrisināšanai jūnijā rakstiski lūdzu LM palīdzību. LM valsts sekretārs R. Beinaroviča kungs, atsaucoties uz E. Zariņa kunga rakstu, atbildē izteica pieļāvumu grozīt MK noteikumu 20. punktu, nedodot vienreizējo iespēju iemaksu samaksāt CV kasē.

Šajā rakstā E. Zariņa kungs, ignorējot LNB 17. kongresa lēmuma 5. Punktā izteikto prasību, lūdza LM grozīt MK noteikumu 20. punktu, nosakot personai tiesības vienreizējo iemaksu samaksāt tikai bankas kontā. Lai saglabātu redzes invalīdiem dotās izvēles iespējas, lūdzu ministru prezidentu Valdi Dombrovska kungu negrozīt MK noteikumu 20. punktu.

Ministru prezidenta pozitīvās darbības rezultātā saņēmu LM ministres I. Jurševskas kundzes informāciju, ka viņa 2011. gada 29. Augustā rakstveidā lūgusi LNB CV priekšsēdētāju E. Zariņa kungu organizēt vienreizējās iemaksas samaksas iespēju ari LNB CV kasē. Šis LM ministres lūgums jau trīs mēnešus spītīgi netiek pildīts. Tātad jākonstatē, ka LNB CV priekšsēdētājs E. Zariņa kungs gandrīz divu gadu garumā nav spējis vadīt CV tā, lai CV varētu izpildīt Biedrību un nodibinājumu likuma 43. Panta 2. Daļā noteikto normu: «Valde organizē biedrības grāmatvedības uzskaiti saskaņā ar normatīvajiem aktiem...».

Ar lielu sarūgtinājumu jāatzīst, ka ir noticis man zināmais pirmais gadījums LNB vēsturē, kad LNB CV priekšsēdētājs ilgstoši un aktīvi cenšas pasliktināt redzes invalīdu interesēm atbilstošus valdības apstiprinātos noteikumus.

Esmu pārliecināts, ka beidzot LNB CV un CRK locekļi rūpīgi izvērtēs šajā jautājumā radīto nepieļaujamo situāciju un izdarīs LR normatīvo aktu un LNB statūtu prasībām atbilstošus secinājumus.