Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Aptieka internetā... Vai tas ir droši?

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2011 / Nr. 12 - 2011

Nodaļa — Veselība


Aptieka internetā... Vai tas ir droši?
Valda Madalāne
www.la.lv

Daži klikšķi interneta mājaslapā, un par noteiktu samaksu pienāks sūtījums ar jebkuru medikamentu pat no pasaules otras malas. Bet kā zināsi, ka tās patiešām ir zāles, nevis tabletēs sapresēts nezināmu vielu pulverītis?

Bīstamā izvēle
Pašlaik zāļu izplatīšanas ķēdes ir ļoti sarežģītas — tajās ir iesaistīti ne tikai tiešie piegādātāji, bet arī medicīnisko produktu tirdzniecības starpnieki.

Internets ir viens no galvenajiem viltoto zāļu izplatības ceļiem, iegādājoties ne tikai nelicencēta tirgotāja piedāvātas, bet arī nezināmas izcelsmes zāles. Par to ārstnieciskām un dzīves kvalitāti uzlabojošām īpašībām interneta vietnēs var tikt sniegta maldinoša informācija, un nav arī no kā prasīt atbildību par iegādātā produkta efektivitāti vai nodarīto kaitējumu veselībai, jo izplatītājs par to neatbild. Izplatītājs vienkārši nav zināms — tā faktiskā adrese nav norādīta, mājaslapa reģistrēta vienas valsts serverī, sūtījums pienāk no pavisam citas...

Lietojot dažādas internetā reklamētas un turpat arī pirktas zāles, cilvēki miruši gan no sirds un plaušu slimību sarežģījumiem, gan izjutuši psihiskus viļņojumus, ir pat izdarītas pašnāvības. Tāpēc daudz dažādu preparātu svītro no sarakstiem drošības apsvērumu dēļ. Un ne vienmēr tās ir viltotās zāles.

Eiropas Parlamenta Informācijas biroja dati ir biedējoši. Izrādās, apmēram 1% medikamentu, kas pārdoti Eiropā pat legālās piegādes ķēdēs, izrādījušies viltojumi, un šim skaitlim ir tendence pieaugt. Citās pasaules valstīs pat vairāk nekā 30% no pārdošanā esošajiem medikamentiem var būt atdarinājumi. Turklāt arvien biežāk tiek viltoti jaunākās paaudzes jeb inovatīvie un dzīvībai ļoti svarīgie medikamenti.

Nevar arī nepieminēt, ka daļa nelegālu interneta aptieku īsteno tikai krāpnieciskas shēmas, kuru mērķis ir klienta kredītkartes datu iegūšana vai datora infi cēšana ar vīrusu...

Var notievēt un izārstēties... līdz nāvei
Viltotās zāles var saturēt toksiskas vielas, kas ne tikai bojā veselību, bet spēj pat nogalināt to lietotājus. Viltošana ir krimināli sodāma darbība, un kopš 2005. g. šādu zāļu konfiscēšanas gadījumi ir pieauguši par 40%.

Īpaši populāri internetā ir notievēšanas līdzekļi, antidepresanti un preparāti seksuālās dzīves uzlabošanai. Bieži vien to izplatīšanas šķērslis nav pat ārstu publicētie pētījumu rezultāti dažādos medicīnas žurnālos, kur atklāts, ka daudzi no tiem uzrādījuši niecīgus svara samazināšanas rezultātus, bet kaitējumus — gana ievērojamus.

Ņemot vērā paaugstinātu saslimšanas risku, reģistrācijas apliecību darbība ir apturēta arī vairākiem Latvijā agrāk reģistrētiem preparātiem, pat tādiem, ko, piem., svara samazināšanai parakstīja ārsti un ko legāli varēja iegādāties aptiekās.

Savulaik jau izskanēja brīdinājums neiegādāties Latvijā nereģistrētus nelegālus produktus, ko internetā reklamē kā zāles. Šādi produkti var saturēt dažādas sastāvā nenosauktas aktīvās vielas devā, kas krietni pārsniedz šo vielu daudzumu reģistrētos preparātos, un ir veselībai vai pat dzīvībai bīstamas.

Dažādu kontrolējošu institūciju pieredze pasaulē liecina, ka internetā nopērkamu zāļu sastāvā labākajā gadījumā ir bijis tikai cukurs un krīts. Daudz ļaunāk, ja gadījies iegādāties medikamentus, kas satur neatļautas vielas vai ķimikālijas, kādas ir dezinfekcijas līdzekļos, vai pat klāt piejaukta žurku inde!

Izsprūk cauri sietam
Latvijā prasības zāļu izplatīšanai internetā noteiktas 2007. g. 26. Jūnija Ministru kabineta noteikumos Nr. 416 «Zāļu izplatīšanas un kvalitātes kontroles kārtība». Tajos redzams, ka Latvijā ar interneta starpniecību ir atļauta tikai reģistrētu bezrecepšu zāļu izplatīšana. To drīkst darīt aptiekas, kuru licencē ir norādīts šāds speciālās darbības veids. Šajā nolūkā ir jāizveido mājaslapa un jānodrošina iespēja tur saņemt bezmaksas konsultāciju no farmaceita, kurš identifi cējams pēc vārda, uzvārda un reģistrācijas numura Latvijas Farmaceitu biedrībā.

Latvijā nedrīkst izplatīt arī uztura bagātinātājus, kas nav reģistrēti Pārtikas un veterinārā dienesta Pārtikas centra reģistrā, taču internets robežas nepazīst. Šādu uztura bagātinātāju iegāde skaitās nelegāla. Tas pats attiecas uz medikamentiem.

Latvijā pasta sūtījumu kontroli veic Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpolicijas pārvalde, bet zāļu identifi kāciju veic Pārtikas un veterinārais dienests.

Tomēr uz papīra bieži vien viss izskatās daudz labāk nekā īstenībā. Piem., ar kredītkarti samaksājot 65 dolārus, izdevies bez jebkādām formalitātēm pasūtīt un bez grūtībām saņemt internetā pasūtītās 30 tabletes trankvilizatora Valium (diazepāma), ko Latvijā var iegādāties tikai ar īpašo recepti, jo zāles iekļautas psihotropo un narkotisko vielu sarakstā, tātad — pa pastu tās sūtīt ir kategoriski aizliegts. Ja šāda iespēja kādu tomēr nedara piesardzīgu, tad vēl dīvaināks ir bijis pats sūtījums — plastikāta plāksnīte ar deviņām tukšām tablešu vietām un vienu kā paraugu. Pārējās 29 tabletes bijušas sabērtas polietilēna maisiņā un ar līmlenti piestiprinātas tukšajai plastikāta plāksnītei...

Eiropā lemj kontrolēt
Šogad februārī EP apstiprināja direktīvu, kuras mērķis ir novērst viltotu zāļu izplatību legālās piegādes ķēdēs. Lai novērstu bīstamu medikamentu nokļūšanu pie pacientiem, direktīvā iekļauta tirdzniecība internetā, jaunu drošības elementu kontroles sistēma un sankciju ieviešana, ja konstatēta viltošana. Pēc direktīvas oficiālās apstiprināšanas dalībvalstīm divu gadu laikā jāveic atbilstošas izmaiņas nacionālajos tiesību aktos.

Dalībvalstīs, kurās farmācijas produktu tirdzniecība internetā ir atļauta, būs jāsaņem īpaša tās dalībvalsts kompetentās iestādes atļauja piegādāt medikamentus plašākai sabiedrībai. Dalībvalstīm jānodrošina, ka zāļu pārdošana internetā tiek pastāvīgi uzraudzīta. Šādām interneta vietnēm ieviesīs vienotu atpazīšanas zīmi (logotipu) visā Eiropas Savienības teritorijā, lai patērētāji varētu būt droši, ka izmanto ofi ciāli reģistrētu vietni. Visām reģistrētām interneta aptiekām jābūt uzskaitītām un saistītām ar dalībvalsts izveidotu centrālo vietni. Savukārt nacionālā līmeņa interneta vietnēm būs jāieslēdzas vienotā Eiropas vietnē. Patērētājiem jābūt pieejamai informācijai par potenciāliem riskiem, iegādājoties zāles internetā.

Direktīva ievieš arī drošības pazīmes zāļu identitātei un autentiskumam, kam jābūt norādītam uz iepakojuma. Tas varētu būt, piem., sērijas numurs, pēc kura aptieka var nolasīt, tātad — izsekot, vai zāles ir autentiskas. Šādas prasības būs obligātas recepšu zālēm, izņēmuma gadījumi varētu būt tikai tās zāles, kam nav acīmredzamu blakņu un risku. Noteikumus varēs attiecināt uz bezrecepšu zālēm tikai izņēmumu gadījumos, proti, ja pastāv to viltošanas risks.

Ja viltotas zāles jau būs nonākušas pie patērētājiem, 24 stundu laikā tie būs jābrīdina, lai produktu atsauktu un izņemtu no apgrozības.

Uzziņa
Latvijā likumīgā zāļu tirgus uzraudzību veic Veselības inspekcija. Tā kontrolē juridiskās personas, kas veic darbības ar medikamentiem, un arī zāļu reklāmas visos to izplatīšanas posmos.