Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

«Jauna sadarbība — jaunas iespējas»

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2011 / Nr. 12 - 2011

«Jauna sadarbība — jaunas iespējas»
Līga Ķikute

Klusajā adventes un Jaunā gada gaidīšanas laikā 12. decembrī Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija «Sustento» un Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācija sadarbībā ar LR Veselības ministriju Rīgā viesnīcas «Avalon» telpās rīkoja sesto gadskārtējo konferenci «Jauna sadarbība — jaunas iespējas». Konferences vadītājas Ausmas Pastores aicināta, to atklāja «Sustento» valdes priekšsēdētāja Gunta Anča, uzsverot, ka šis gads ir bijis grūts un ka cilvēki ar invaliditāti ikdienā saskaras ar veselības aprūpi tādu, kāda tā ir realitātē, nevis uz papīra.

Konferenci turpināja VM parlamentārā sekretāre Liene Cipule un VM valsts sekretāra vietnieks veselības aprūpes un sabiedrības veselības jautājumos Juris Bundulis, informējot par valdības mērķiem un uzdevumiem veselības aprūpē 2011.—2014. g. un 2012. gada. VM budžeta projektu. Kā tas jau masu medijos izskanējis, veselības aprūpei atvēlētais finansējums konsolidācijas rezultātā nav samazināts, kas, kopumā ņemot, nozīmē, ka situācija nākošgad veselības aprūpē būs līdzīga kā šogad. Ir rasta iespēja nodrošināt veselības aprūpes pakalpojumus trūcīgām personām līdzšinējā apmērā. Tāpat tika stāstīts par veselības ministres I. Circenes plāniem piesaistīt veselības aprūpi nodokļu maksāšanai, tomēr līdz šādas normas ieviešanai vēl ir daudz darāmā, jāizvērtē ne mazums svarīgu nianšu. Kā vienu no veselības aprūpes prioritātēm J. Bundulis minēja ambulatoro veselības aprūpi un speciālistu pieejamību.

Ja cilvēki savlaicīgi nonāk pie ārstiem — speciālistiem, šos pacientus nav nepieciešams ārstēt slimnīcās, kas maksātu dārgāk, rezultātā par pieejamajiem līdzekļiem var izārstēt vairāk cilvēku. Plānots padarīt pieejamākus arī ģimenes ārstus, piesaistot šo ārstu praksēm otro medicīnas māsu, kura padarītu nozīmīgu daļu no praksē veicamajiem darbiem, tādējādi sniedzot palīdzību vairāk cilvēkiem. Tāpat pie prioritātēm tika minēta profilakse un veselības veicināšana, stacionārā aprūpe, speciālistu pieejamība (rindas, to mazināšana), mājas aprūpe un kompensējamie medikamenti.

Konferenci turpināja Nacionālā veselības dienesta pārstāve Inese Kaupere, kura informēja par esošo situāciju un izmaiņām kompensējamo medikamentu saņemšanā. Kā skaidroja I. Kaupere, kompensējamo medikamentu sarakstā ir iekļauts lētākais, tomēr tas nebūt nenozīmē, ka sliktākais noteiktas formas (piem., tabletes, pilieni u. c.) aktīvo vielu saturošs medikaments, kuru noteiktā apmērā apmaksā valsts. Ja tiek izrakstītas citas — dārgākas — zāles, pacientam attiecīgi jāpiemaksā vairāk.

Nacionālā veselības dienesta pārstāve arī atzina, ka ievērojamu ieguldījumu pacientu izglītošanā ir devusi kampaņa «Ārstējies nepārmaksājot!», jo tās ietvaros sniegtā informācija ir devusi pacientiem iespēju lūgt ārstus izrakstīt lētākas līdzvērtīgas iedarbības zāles. Jaunums kompensējamo medikamentu izrakstīšanas kārtībā: pacientiem, kuriem 2012. g. kompensējamās zāles tiks izrakstītas pirmo reizi, sākumā jāizraksta lētākās zāles un tikai pēc tam, ja tās konkrētajam pacientam nedos vēlamo rezultātu, varēs izrakstīt citas — dārgākas.

Gan VM, gan NVD pārstāvji aicināja pacientus izmantot savas tiesības un interesēties gan par kompensējamajiem medikamentiem, gan valsts apmaksātiem veselības aprūpes pakalpojumiem un to rindām, zvanot uz NVD informatīvo tālruni 80001234.

Pēc valsts institūciju pārstāvju uzstāšanās interesentiem tika dota iespēja uzdot jautājumus. Ne viens vien uzdotais jautājums, tai skaitā arī mums tik ļoti sāpīgu tēmu kā optisko briļļu iegāde cilvēkiem ar redzes invaliditāti, bija Labklājības ministrijas kompetencē, tomēr VM valsts sekretāra vietnieks veselības aprūpes un sabiedrības veselības jautājumos J. Bundulis solīja kolēģus LM par tiem informēt.

Konferences turpinājumā «Sustento» mūsu, pacientu, organizācijas aicināja savstarpēji sadarboties. Visi klātesošie stāstīja, ar ko viņu organizācijas nodarbojas, kādu cilvēku intereses pārstāv, kā liek par sevi manīt. Piem., cilvēkiem ar cukura diabētu būtu noderīgi apmeklēt Baltā spieķa dienas pasākumus un uzzināt, kur saņemt palīdzību cilvēkiem ar nopietniem redzes traucējumiem, jo nereti cukura diabēta rezultātā cieš acis. Un tādu piemēru nav maz, jo ne viena vien invaliditāti izraisoša slimība ar laiku noved pie citām. Piedevām cilvēki ar biežāk sastopamām diagnozēm laika gaitā ir papūlējušies nodibināt vairākas organizācijas, piem., pārstāvēt cukura diabēta pacientu intereses bija ieradušies trīs dažādu organizāciju pārstāvji. Ar gaišām domām par jaunu sadarbību nākotnē un iespējām, ko tā varētu sniegt, krēslainajā decembra pirmdienas vakarā konference tika slēgta.