Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Latviešu tēlnieki veido lielāko pasaules Ziemassvētku ledus skulptūru

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2011 / Nr. 12 - 2011

Nodaļa — Interesanti fakti


Latviešu tēlnieki veido lielāko pasaules Ziemassvētku ledus skulptūru
www.apollo.lv

Latvijas tēlnieki Uldis Zariņš un Krists Zariņš Austrijas pilsētā Grācā kopā ar starptautisku tēlnieku komandu ir pabeiguši pasaulē lielākās Ziemassvētku ledus skulptūras veidošanu. Skulptūra jau tradicionāli ir viens no centrālajiem apskates objektiem Ziemassvētku laikā Austrijā. Turklāt mākslinieki no Latvijas tiek aicināti uz Grācu piedalīties šajā projektā jau kopš 2007. g.

Ledus skulptūrā ir attēlota Betlēmes ainiņa, kad pie jaundzimušā Kristus šūpuļa ir ieradušies trīs Austrumu gudrie. Grācā šāda ledus skulptūra tiek veidota jau sešpadsmito reizi un ir lielākais šāda veida darinājums pasaulē, kas ir veltīts Ziemassvētkiem.

Skulptūras izgatavošanai ir iztērētas 50 t ledus un tā tapa 10 dienās.

Kopumā Grācā strādāja pieci tēlnieki no Somijas, Latvijas un Austrijas, kuri strādā ar ledu, smiltīm un uguns skulptūrām. Šī pro-jekta iniciators ir viens no Eiropas ledus tēlniecības kustības pamatlicējiem, Austrijas tēlnieks Gerts Hēdls (Gert J. Hodl). Hēdls ir pasaules pirmā ledus skulptūru festivāla, kas notika pirms 30 gadiem Saporo, idejas autors. Arī mūsdienās tas ir viens no pasaulē zināmākajiem ledus skulptūru festivāliem.

Ziemassvētku ledus skulptūra Grācā būs apskatāma līdz pat Jaunajam gadam.

Līdz 8. janvārim Bastejkalnā pirmo reizi būs aplūkojams ledus skulptūru parks «Kur sapņi satiekas» (Make Ice Art), kurā visi rīdzinieki un pilsētas viesi bez maksas varēs aplūkot gan tēlnieku veidotās ledus skulptūras, gan paši iemēģināt roku dažādās meistardarbnīcās. Šajā projektā dalību ņem starptautisku atzinību guvušie Krists Zariņš, Uldis Zariņš, kā arī Agnese Rudzīte-Kirillova un Kārlis Īle, kas tikko kā ar zelta medaļu ir atgriezušies no Salehardas ledus skulptūru festivāla Krievijā.