Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Gaisa sanitāri — telpaugi

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2011 / Nr. 3 - 2011

Nodaļa — Veselība


Gaisa sanitāri — telpaugi
Elīna Butanova
«Veselība»

Mājās telpaugi ir nepieciešami, jo tie nāk par labu veselībai. Tomēr ikvienam augam ir sava vieta mājas ģeogrāfijā un katrs ietekmē cilvēka veselību un garastāvokli atsevišķi. Tāpēc, pirms ienes dzīvojamajā telpā istabas augu, iepazīsti to tuvāk…

Var droši teikt, ka ir divi iemesli, kādēļ cilvēki iegādājas telpaugus. Pirmais iemesls ir skaidrs — mēs gribam atrasties tuvāk dabai, nebūt no tās atrauti un, ienesot kaut daļiņu no tās mājās, jūtamies labāk. Otrais iemesls — kopš bērnības zinām, ka augi mājās ir vajadzīgi, jo tie «uzlabo gaisu». Tieši tā arī ir, bet tas nav vienīgais iemesls. Izrādās, augi savas fizioloģijas un uzbūves dēļ spēj «ražot gaisu» (ne velti milzīgu daļu planētas klāj meži) un to attīrīt, filtrējot caur sevi. Bez augiem uz planētas nebūtu dzīvības, jo esam atkarīgi no fotosintēzes.

Dzīvojot pilsētās, cilvēkiem nākas elpot izplūdes gāzes, skursteņu izmešus, dažādas kaitīgas ķīmiskās vielas, un tas viss, protams, iekļūst arī dzīvoklī vai mājā. Vēl ļaunāk — modernajos dzīvokļos tiek iebūvēti dažādi materiāli, kas ir kaitīgi veselībai, plastikāta logi, lamināta grīdas, skaidu plākšņu plaukti un skapji, mīkstās mēbeles no sintētiskiem audumiem. Turklāt pakešu logi nodrošina tik labu hermetizāciju, ka gaiss neizplūst ārā ne pa vienu šķirbu un telpa nevēdinās. Šajā ziņā daudz labāki ir dzīvokļi, kur vēl nav veikts eiroremonts un kur saglabājušies vecie koka logi un dēļu grīdas. Tiesa gan, ziemās tajos ir aukstāk, bet ir ventilācija. Savu artavu gaisa piesārņojumā mājās dod arī sadzīves ķīmija — pasakaini smaržojošā veļas pulverī izmazgātās drēbes, ar tikpat atsvaidzinoši smaržojošu tīrāmo līdzekli notīrītas virsmas, grīda trauki un viss pārējais. Toksisko gaisu, kas uzkrājas mājas iekšienē, vajadzētu neitralizēt, citādi ilgstošā laika periodā viegli iedzīvoties dažādās slimībās, kuru cēloņi parasti šķiet pavisam citi, piemēram, hroniskā nogurumā, pilnīgā spēku izsīkumā, galvassāpēs, nervozitātē, plaušu un bronhu saslimšanās, astmā, ādas, acu, deguna, kakla gļotādu jutīgumā, deguna vai pieres blakusdobumu iekaisumā.

To visu īpaši jutīgiem cilvēkiem var pastiprināt arī putekļi, mājas kožu, pelējuma sporu esamība telpās. Ir pat ieviests jēdziens «slikto telpu sindroms» (sickbuilding syndrom). Augi, kas ir dzīvi organismi, ir atslēgas vārds jeb noslēpums kā atrisināt iepriekšminēto kaitējumu cēloņus. Protams, nevar teikt, ka telpaugi attīra visu gaisu, bet vismaz daļu noteikti, ja vien izvēlēsies pareizos augus un labi tos kopsi.

Glābējaugi
Gaisa attīrīšanas process augos notiek pavisam vienkārši — augs ar lapām uztver toksīnus un cilvēka izelpoto ogļskābo gāzi, izfiltrē cauri visai sistēmai, līdz nonāk saknēs, vēlāk augsnē, kur kaitīgās vielas organiski sadalās, bet netoksiskos elementus augs izmanto kā barību.

Augi ir arī labi gaisa mitrinātāji, tikai šeit veidojas paradokss — lielākajai daļai augu, kuriem ir mitrināšanas funkcijas, nepatīk sauss gaiss telpās. Tos grūti kopt ziemā apkures periodā, jo nokalst un izžūst lapas, augs kļūst vārgs, ir jāvelta īpašas pūles, lai tas būtu dzīvelīgs, un galu galā jāmitrina pats augs. Protams, ir augi, kam patīk sausums, taču tie ir labi gaisa attīrītāji, nevis mitrinātāji, piemēram, dažāda veida palmas, dracēnas un kaktusi, savukārt no tropiskajiem mitrajiem mūžamežiem nākušie augi burtiski necieš sausu gaisu, piemēram, papardes.

Labam miegam un lieliskai apetītei
Bieži vien nopērkot jaunu telpaugu un domājot par tā vietas atrašanu mājās, vienīgie faktori, ko ievērojam, kur tas labi iederas interjerā un kur tam būs augšanai piemēroti apstākļi (saulainā, ēnainā, mitrā vietā, uz grīdas, galda vai palodzes). Protams, tas ir svarīgi auga izdzīvošanai, tomēr vēl svarīgāk ir atrast tam piemērotāko telpu, jo katram istabas augam ir savs raksturs un iedarbība uz cilvēku un vidi. Visierastāk un drošāk ir izvietot augus viesistabā un priekšnamā, ja nezini, kāda iedarbība ir konkrētajam augam.

Visapdomīgākajiem jābūt ar guļamistabu, bērnistabu, virtuvi un vannas istabu. Naktīs augi, tāpat kā cilvēki, patērē skābekli un izdala ogļskābo gāzi, jo nav gaismas, kas dienā palīdz tiem veidot skābekli. Tas ir līdzīgi, kā gulēt mazā telpā kopā ar vairākiem cilvēkiem, visi izelpo, un gaiss kļūst smags, pat kaitīgs. Tāpēc guļamistabā jāatrodas tikai pāris augiem, turklāt ar nomierinošu iedarbību — nevajadzētu tieši pie gultas novietot augu ar aktīvu «raksturu», lai miegs nebūtu saraustīts un nekvalitatīvs. Ļoti piemērota ir alveja un kāds mazs augs.

Savukārt virtuvē labi iederas augi, kas rosina apetīti. Tie ir ar apaļām vai ieapaļām, viegli notīrāmām lapām. Virtuvei atbilstoša ir arī dažādu garšaugu — pētersīļu, diļļu, lociņu, bazilika — audzēšana, bet, ja ir atsevišķa ēdamistaba, tad kāds citruskoks ievērojami uzlabos apetīti. Ja ir gāzes plīts, virtuvē jābūt augam, kas neitralizē gāzes kaitīgos pārpalikumus gaisā, piemēram, hlorofītam.

Arī vannas istabā ir vajadzīgi augi, ja vien tur ir logs. Šeit patiks mitrumu mīlošiem tropu augiem, kas attīrīs gaisu no izsmidzināmā dezodoranta vai smaržu kaitīgajām vielām, kas paliek gaisā pēc ikrīta tualetes.

Uzmanību — indīgs!
Savukārt bērnistabā jāievēro ne tikai iepriekšminētie faktori, zinot, ka bērni savā istabā gan guļ, gan spēlējas. Svarīgi izvēlēties telpaugus, kas nav indīgi. Bērni nebūs bērni, ja nepagaršos visu, kas izskatās interesanti. Tāpēc, pirms novietot bērnistabā kādu augu, rūpīgi tas jāizpēta. Vai arī — vienkārši jāliek augstu uz plaukta vai skapja bērniem nepieejamā vietā. Tas pats attiecas arī uz mājdzīvniekiem — suņiem, kaķiem, žurciņām, kāmīšiem, bruņurupučiem, visiem, visiem, kuri brīvā vaļā pārvietojas pa māju. Un galu galā arī uz mums pašiem, jo, pārstādot vai kopjot augus, iespējams nonākt saskarē ar indīgo auga sulu. Lai gan šķiet, ka telpaugi tieši tāpēc ir telpaugi, ka ir nekaitīgi, tā nemaz nav. Pārsteidzoši liela daļa no populārākajiem istabas augiem ir indīgi, piemēram, līdakaste jeb sansevjēra. Ja pamanāma kāda saindēšanās pazīme — vemšana, caureja, trīcēšana, grūtības elpot, steidzami jāvēršas pie ārsta.

Telpaugi — atveseļošanās līdzeklis
Istabaugi var būt arī lieliski palīgi cīņā pret saaukstēšanos un dažādām slimībām. Vislabākie ir augi, kuriem piemīt dezinfi cējošas un antibakteriālas īpašības (dīfenbahijas, gumijkoki), kuri labi mitrina gaisu (antūrijas, hamedorejas, monsteras), attīra no kaitīgajām vielām un nomierina. ASV zinātnieki ir veikuši pētījumus, kas apliecina, ka jebkura lapaina auga klātbūtne telpā paātrina pacientu atlabšanu, tāpēc slimnīcās un pansionātos jānovieto vairāk telpaugu. Turklāt augi podiņos slimniekiem esot daudz iedarbīgāki nekā grieztie ziedi. Tie acīmredzami uzlabo pacientu garastāvokli, tādējādi arī veselību.

Mundrumam un erotiskam noskaņojumam
Ziedu smaržas pēc ķīmiskā sastāva ir līdzīgas hormoniem, tāpēc ļoti spēcīgi iedarbojas uz cilvēku — nomierina, uzmundrina, palīdz koncentrēties, arī dziedē. Mājās ienesti svaigi grieztie ziedi ar savu smaržu piepilda visu telpu un ne vien priecē mūsu acis, bet arī labvēlīgi iedarbojas uz ķermeni un uzlabo garastāvokli, kas savukārt palielina dopamīna daudzumu asinīs, līdz ar to uzlabo radošo potenciālu un garīgās spējas. Taču grieztajiem ziediem nav garš mūžs, tāpēc ir vērts padomāt par kādu smaržīgu telpaugu podiņā. Tādi, protams, ir daudzi augi to ziedēšanas periodā, bet ir arī tādi, kuri gandrīz nejūtami smaržu izdala ar savām lapām, piemēram, pelargonijas un ģerānijas, arī apelsīnu un citronu kociņi, kas iedarbojas uzmundrinoši un uzlabo koncentrēšanās spējas, tāpēc tos var turēt pie darbagalda. Erotiski iedarbojas jasmīnveida gardēnija, tā arī spēcina pēc slimībām, depresijas, palīdz gūt prieku un harmoniju. Krāšņziedu stefanotes ziedi smaržo jau pa gabalu, pozitīvi ietekmējot attiecības, sekmē saskarsmi, tāpēc piemērotas sabiedriskām telpām. Un — kurš gan nav reibis no hiacinšu smaržas agrā pavasarī!

Zaļie īkšķīši ir visiem
Pirms izvēlies augu vadoties pēc tā iedarbības, jānodrošina tam vislabvēlīgākie un piemērotākie apstākļi. Izvērtē, cik daudz gaismas saņem augs, cik bieži tas jālaista, vai tam ir vajadzīga smidzināšana, vai ir pietiekams mitrums un temperatūra, vai tas ir gana izturīgs pret centrālo apkuri. Tikai tad, kad augam būs nodrošināti piemēroti apstākļi, tas sāks pildīt savas funkcijas, piemēram, attīrīt gaisu. Ja telpaugs kalst un sāk iznīkt, nevaino sevi zaļo īkšķīšu trūkumā — tie ir visiem, tikai velti kādu mirkli, lai noskaidrotu, kas augam nepieciešams.

Īss augu ABC
Neliels ieskats izplatītāko telpaugu īpašībās un iedarbībā uz cilvēka veselību.

Acālija (istabas) — labi noārda kaitīgās vielas, izmanto homeopātijā, stiprina nervus un iedvesmo.

Alveja jeb aloje — sens ārstniecības augs, samazina gaisā esošo kaitīgo vielu daudzumu, naktī izdala skābekli un uzņem ogļskābo gāzi.

Alpu vijolīte jeb ciklamena — atbrīvo gaisu no kaitīgām vielām, nomierina, labi ietekmē sirdsdarbību un asinsriti, izmanto arī homeopātijā.

Antūrija — noārda kaitīgās vielas (ksilolu, toluolu, amonjaku), mitrina gaisu.

Asparāgs — aktivizē domāšanu, var turēt pie rakstāmgalda, bet tikai ne guļamistabā, izmanto arī homeopātijā.

Bambuss — gan nomierina, gan uzlādē, labi attīra gaisu.

Begonija — uzlabo garastāvokli, aktīva fotosintēze, labi noārda kaitīgās vielas.

Bendžamina fi kuss un gumijkoks — neitralizē kopētāju un printeru izdalītās kaitīgās ķīmiskās vielas gaisā, labi mitrina gaisu, iedarbojas rosinoši un radoši, piemīt antibakteriālas un dezinfi cējošas īpašības.

Citruskoks — smarža palīdz koncentrēties, samazina bailes, noņem sasprindzinājumu, palīdz pret bezmiegu, izmanto homeopātijā.

Nelikt istabā, kurā daudz laika pavada zīdaiņi vai mazi bērni.

Difenbahija — neitralizē ksilolu un toluolu gaisā, aktivizē domāšanu un smadzeņu darbību, piemīt antibakteriālas un dezinfi cējošas īpašības. Indīga, tāpēc sargāt no bērniem.

Dracēna — ļoti labi noārda kaitīgās vielas gaisā (formaldehīdu, trihloretilēnu), kas rodas birojos, kur atrodas printeri un kopētāji, iedarbojas rosinoši, harmonizējoši un spēcinoši.

Eiforbija jeb puansetija — uzlabo garastāvokli un sirdsdarbību, iznīcina kaitīgās vielas, ja vien nav pirkta lielveikalā, kur augsni piesūcina ar pesticīdiem.

Efeja — noārda formaldehīdu un citas kaitīgās vielas. Indīga, tāpēc turēt bērniem nepieejamā vietā.
Filodendrs — izstaro vitalitāti, svaigu enerģiju, noārda kaitīgās vielas gaisā.

Hamedoreja — viens no labākajiem augiem, kas mitrina gaisu, noārda benzolu, formaldehīdu un trihloretilēnu, piemērots sabiedriskām telpām un birojiem, jo iedarbojas rosinoši.

Hlorofīts — laba garastāvokļa augs, dod jaunu enerģiju, spēj pārveidot lielu daudzumu kaitīgo vielu. Jo vairāk kopā, jo labāk.

Kaktuss — neitralizē negatīvu starojumu (āderes, datora starojumu), bet tajā pašā laikā slikti iedarbojas uz veselību un garastāvokli, tāpēc nevajadzētu to turēt blakus datoram, ja pie tā pavadi visu dienu.

Kalanhoje — uzlabo omu, sagatavo jaunai darbdienai, noārda kaitīgās vielas.

Līdakaste jeb sansevjēra — labi darbojas pret kaitīgām vielām, atvaira bailes, nedrošību, sakāpina jebkādas emocijas.

Monstera — īpaši labi mitrina gaisu, izstaro mieru, harmonizē satrauktu prātu, piemērota sabiedriskām telpām.

Nefrolēpe jeb paparde — labvēlīgi iedarbojas uz nervu sistēmu, lieliski noārda daudzas kaitīgās vielas, augsts transpirācijas līmenis (bieži «ieelpo un izelpo», lai apmainītu skābekli pret oglekļa dioksīdu), tāpēc piemērota bieži izmantojamām telpām.

Sanpaulija — iedarbojas aktivizējoši un harmonizējoši, uzlabo garastāvokli, konkrēta ziedu krāsa iedarbojas atbilstoši.

Spatifīla — kallas zieds iedarbojas harmonizējoši, pats augs ir piemērots jebkurai telpai un cilvēkam, labi likvidē gaisā esošās sliktās vielas, it īpaši alkohola, acetona un formaldehīda izgarojumus.