Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

No sirds uz sirdi

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2011 / Nr. 3 - 2011

Nodaļa — Projekta ietvaros


No sirds uz sirdi

Gatis Grīntāls
LNB sociālās rehabilitācijas aktivitāšu nodrošināšanas koordinators

No sirds uz sirdi
Plūst draudzīgas kopā būšanas mīļums,
To nespēj saraut ne attālums, ne laiks.
No siržu dziļumiem nācis veltījums,
Lai skan šodien Jums, lai gaišs vaigs.

 

Paldies, ka atbraucāt no Liepājas,
Gandrīz visu Latviju šķērsojāt Jūs.
Nokļuvāt šeit, lai cik tālu būtu mājas,
Ejot pret šķēršļiem, kas ceļā stājās.

 

Tā ir patiesa atsaukšanās no sirdīm Jūsu
Uz sirdīm mūsu, kas visus vieno,
Draudzīgās tikšanās reizēs, lai kopā būtu
Un dāvātu prieku cits citam lielo,
Ko izstaro, jaukā noskaņā gūtu,
Katra sirds, kas sevi ziedo,
Mērojot ceļu, lai kopā būtu.

 

Ar šiem vārdiem 2010. g. 29. Oktobrī Pēteris Meikstums un Rēzeknes TO darbinieki, un mērķa grupa projekta «Sociālās rehabilitācijas pakalpojumu attīstība personām ar redzes traucējumiem Latvijā» ietvaros uzņēma Liepājas NB mērķa grupu un dalībniekus. Šis pieredzes apmaiņas brauciens notika, pateicoties projekta «ES varu, TU vari, MĒS VARAM» aktivitātei, kuras viens no mērķiem ir apzināt un demonstrēt jaunās, projekta rehabilitācijas pasākumos apgūtās prasmes, iemaņas un zināšanas.

Kopumā 2010. g. notika septiņi pieredzes apmaiņas braucieni uz dažādām projekta TO — Liepāju, Rēzekni, Balviem, Cēsīm. Katrā no šiem pieredzes apmaiņas braucieniem tika piedāvāta speciāla dienas programma, kura ietvēra dažādas aktivitātes, piemēram, Liepājā tika demonstrētas filmas par universālo dizainu un Balto spieķi, bet pēc filmu noskatīšanās mērķa grupa devās pa Liepājas pilsētu, lai iepazītos ar vides pieejamību praksē, atbilstoši universālā dizaina principiem.

Cēsīs viena no pieprasītākajām aktivitātēm bija showdown spēle, kura paredzēta cilvēkiem ar redzes traucējumiem. Pēc noteikumu izskaidrošanas un paraugdemonstrējumiem ikviens varēja izmēģināt savus spēkus šajā spēlē, bet laika gaitā tika rīkotas arī sacensības, lai noskaidrotu labākos no labākajiem. Savukārt pieredzes apmaiņas brauciena noslēgumā viesiem bija iespēja lūkot Cēsu mērķa grupas projektā apgūtās aktiermākslas prasmes izrādē «Savedējs».

Rēzeknes TO speciālisti un mērķa grupa bija parūpējušies, lai viesi no citām TO paši aktīvi iesaistītos piedāvātajās Rēzeknes TO projekta aktivitātēs. Tika rīkota radošā darbnīca «Papīra plastika» un «Pašgatavoti ķermeņa skrubīši», savukārt cilvēki, kam vairāk interesē prāta spēles un erudīcija, tika aicināti ņemt dalību prāta spēlē «Zini vai mini». Vēlāk sekoja dalībnieku radošās pašizteiksmes iemaņu prezentācija «Dziedot dzimu, dziedot augu», kurā projekta mērķa grupa demonstrēja apgūtās iemaņas un zināšanas caur dziesmu, dzeju un mūzikas spēli.

Savukārt Balvu TO bija sagatavojuši projekta aktivitātēs iesaistīto dalībnieku darbu izstādi. Tāpat viesus priecēja muzikāli literāra kompozīcija «Redzēt ar sirdi», kura tapa saskarsmes un radošās pašizteiksmes iemaņu apguves un fiziskā un intelektuālā darba pamatprasmju apguves nodarbību rezultātā. Būtiski, ka pieredzes apmaiņas brauciena noslēgumā ikvienam tika dots vārds izteikties — gan par redzēto un dzirdēto, par izjusto un iegūto.

Taču pieredzes apmaiņas braucieni nav vienīgie, kas notikuši projekta «Sociālās rehabilitācijas pakalpojumu attīstība personām ar redzes traucējumiem Latvijā» ietvaros. 2010. g. 25. un 26. novembrī projekta ietvaros tika rīkota Baltijas valstu Neredzīgo biedrību starptautiska konference «Redzes invalīdu dzīves kvalitātes uzlabošana», kuras galvenai mērķis bija veicināt viedokļu apmaiņu, ideju un risinājumu attīstīšanu starp Baltijas valstu Neredzīgo biedrību speciālistiem jautājumos par redzes invalīdu profesionālo apmācību, nodarbinātību, sociālās rehabilitācijas pakalpojumu pieejamību, tiflotehnikas nodrošinājumu un vides pieejamības jautājumiem. Konferences noslēgumā tika pieņemti vairāki būtiski lēmumi, no kuriem daļu virzīs tālāk uz izskatīšanu Eiropas Neredzīgo savienībā.

Kopumā jāsaka, ka dažādas prasmes apgūt tiek piedāvāts 13 TO visā Latvijā. Projektā izstrādātās sociālās rehabilitācijas programmas aktivitātēs 2010. g. Latvijā iesaistījušies 536 dalībnieki un līdz šim populārākās ir bijušas pašaprūpes iemaņu apguvē — ēdienu gatavošana, pasniegšana, galda kultūra; fiziskā un intelektuālā darba pamatprasmju apguvē — klūgu pīšana, floristika un valodas; saskarsmes un radošās pašizteiksmes iemaņu apguvē — dzeja un teātris, tautas tradīcijas, stils un imidžs; psiholoģiskās adaptācijas treniņi, datorapmācība, kā arī pielāgotās sporta aktivitātes.

Arī 2011. g. paralēli sociālās rehabilitācijas pakalpojumu nodrošināšanai tiek projektā plānotas papildus aktivitātes. Piemēram, augusta mēnesī ir paredzēta vasaras nometne «Tilts uz veiksmi», kurā piedalīsies jaunieši ar redzes traucējumiem. Nometnes galvenais mērķis ir motivēt cilvēkus mācīties un veikt pareizu profesijas un karjeras izvēli. Tāpat plānots piedalīties Nordea maratona 5 km skrējienā, tādējādi attīstot savu sportisko garu un pierādot, ka arī cilvēks ar redzes traucējumiem var veikt šādu distanci. Visbeidzot ceram, ka 2011. g. pirmais mērķa grupas dalībnieks varēs sākt izmantot suni-pavadoni savu ikdienas nepieciešamību nodrošināšanai. Starp citu — aicinām ikvienu apdomāt, vai suns-pavadonis arī jums nepalīdzētu ikdienas darbos, nokļūt uz augstskolu vai darbu? Varbūt, izsverot visus par un pret, arī jūs esat pārliecināts, ka suņa-pavadoņa pakalpojumi jums ir nepieciešami? Aicinām visus interesentus pieteikties Latvijas Neredzīgo biedrībā suņu-pavadoņu pakalpojumam! Vairāk informāciju jums sniegs TO vietējais koordinātors.

Lai jums jauks pavasaris un priecīgs prāts, ņemot dalību projektā.