Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Adaptē Skype neredzīgajiem

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2011 / Nr. 4 - 2011

Nodaļa — Laikabiedri


Adaptē Skype neredzīgajiem
Imants Vīksne
www.nra.lv

Ventspilnieks Mārtiņš Zvaigzne pēc 8 gadu vecumā pārciesta plaušu karsoņa pamazām zaudēja redzi. Kāpēc tā, neviens nevar atbildēt. Šobrīd Mārtiņš ir viens no vadošajiem speciālistiem Latvijā, kas neredzīgajiem padara pieejamu virtuālo vidi. Brīvprātīgi. Drīzumā klajā nāks programmas Skype Talking latviskotā versija, kas neredzīgiem ļaus dzirdēt skaipa paziņojumus: Jānis pieslēdzies, Marlēna atslēdzies un tādā garā.

Redzīgo vidū milzīgo popularitāti guvusī komunikācijas programma neredzīgiem ļaudīm līdz šim bija neērta lietošanā. Šo problēmu risināt uzņēmās horvāts Hrvija Katučs, arī neredzīgs cilvēks. Viņš sacerēja programmu Skype Talking, kas, sadarbojoties ar ekrāna lasītājprogrammām, sniedz audio informāciju par skaipa paziņojumiem. Taču vēl bija nepieciešams pārtulkot programmu, padarīt to pieejamu daudzu zemju neredzīgajiem iedzīvotājiem, un šajā nolūkā tika iedarbināta brīvprātīgo kustība. Interneta sarakstē kāds cilvēks no Ukrainas aicināja entuziastus iesaistīties.

«Es uzņēmos pārtulkot to latviski,» stāsta Mārtiņš. «Programma ir ērta paša lietošanai. Un ir arī tāda misijas apziņa. Ja vēl kādi divi trīs cilvēki tagad varēs latviešu valodā lietot skaipu, tas jau dos zināmu gandarījumu.» Horvātu sacerētās Skype aplikācijas tulkošana vienlaikus notika 20 valodās, un jau tuvākajā laikā iznāks programmas pilnā versija. Tostarp arī latviešu valodā.

Mārtiņš lēš, ka Latvijas līmenī tik brīvi ar datoru darbojas kādi 20—30 neredzīgie. Un šo statistiku ir nepieciešams audzēt, jo internets viņiem paver milzīgas iespējas informācijas ieguvē un arī izglītībā.

«Līdz šim Braila rakstā pieejamas bija mācību grāmatas, šāda tāda daiļliteratūra, un tas faktiski arī viss. Ja vēlējies ko vairāk, bija nepieciešams kāds, kas lasa priekšā.»

Tagad pieejamās tehnoloģijas neredzīgo dzīves kvalitāti spēj stipri uzlabot. Mārtiņš, piem., savā telefonā ir ielādējis globālās pozicionēšanas sistēmas audioprogrammu un tagad bieži vien dodas pārgājienos: «Man patīk tā noiet kādus 20 km vienā paņēmienā pa grantētiem ceļiem. Vai aiziet pa Cirpstenes mežiem pastaigāt. GPS tādā pārgājienā dod drošības sajūtu.»

Savu pieredzi virtuālās vides un modernu tehnoloģiju apguvē M. Zvaigzne nodod arī citiem. Pašlaik viņš iesaistījies Eiropas Sociālā fonda programmā redzes invalīdu sociālajai rehabilitācijai. Citi māca un mācās pīt klūdziņas, nodarboties ar floristiku, psiholoģiju, bet pie Mārtiņa cilvēki nāk apgūt datorlietas. Precīzāk, Mārtiņš dodas pie viņiem uz mājām.

«Varbūt šīs arī nav iemaņas, ar ko pelnīt lielu naudu, taču dzīvi mums tas padara daudz pilnvērtīgāku.»