Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Jaunākās grāmatas

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2011 / Nr. 4 - 2011

Nodaļa — Latvijas Neredzīgo bibliotēka


Jaunākās grāmatas
Gunta Bite
VA «Latvijas Neredzīgo bibliotēka»

Braila raksta nodaļas vadītāja


Lai lasītājiem būtu vieglāk izvēlēties grāmatas, kuras lasīt, piedāvājam ieskatīties jaunākajās Braila raksta grāmatās, kas izdotas no 2009. Līdz 2011. g. janvārim.

Paulu Koelju. «MAKTUB» (2 sējumos)
Šajā grāmatā populārais brazīliešu rakstnieks Paulu Koelju apkopojis atziņas, ko 90. gados publicējis vairākos laikrakstos. Īsajās līdzībās, kuru tēmas smeltas dažādu tautu kultūrā, autors apliecina savu dzīves filozofiju. Skolotājs māca: «Daudzi cilvēki baidās no laimes. Laimīgam būt nozīmē mainīt daudzus ieradumus un zaudēt savu identitāti. Bieži vien labais, kas ar mums notiek, rada nepatiku. Mēs nepieņemam labo — jo tas rada sajūtu, it kā mēs būtu kaut ko Dievam parādā». Mēs spriežam: «Labāk nebaudīt no laimības kausa, jo mēs cietīsim vēl vairāk, kad tā vairs nebūs pie rokas». Baidoties krist, mēs pārstājam augt. Baidoties raudāt, mēs pārstājam smieties.

 

Katra lappuse sevī glabā dziļu domu, nesaistot iepriekšējo domu ar citām. Tieši tāpēc šo grāmatu ir viegli lasīt. Grāmatā ir skaistas, patiesas atziņas. Koelju skatās uz pasauli ironiskām acīm, bet skatās viņš daudz vairāk un uzmanīgāk par mums. Šī grāmata, varētu teikt, māca dzīvot, iedod lasītājam «jaunas acis», ar kurām viņš redz visu savādāk, ved uz skaidrām domām un apgaismību.

A. Vaksbergs. «INDES LABORATORIJA.
No Ļeņina līdz Putinam» (4 sējumos)
1921. g. Ļeņins «padomju varas ienaidnieku apkarošanai» pavēlēja izveidot slepenu indīgu vielu laboratoriju, kuru viņš kā Tautas Komisāru padomes priekšsēdētājs vadīja pats. Darbi niekiem atklāti tika dots uzdevums radīt un pilnveidot indes, kas paredzētas režīma ienaidnieku nogalināšanai. Kremlis neskopojās ar terorismam piešķiramiem līdzekļiem. Neskaitāmas slepkavības gan PSRS teritorijā, gan ārpus tās tika maskētas kā dabiska nāve vai nelaimes gadījumi. «Tautas ienaidnieku» likvidēšana kļuva par komunisma sistēmas organisku elementu visās tās formās. Gadu desmitiem ilgi Kremļa vadītāji šo politiku uzskatījuši nevis par kaut ko ārkārtēju, bet gluži pretēji — par pilnīgi normālu parādību. Būtu naivi uzskatīt, ka šādas metodes izzudušas — Krievijas Valsts dome 2006. g. jūlijā legalizēja «Terorisms pret terorismu» praksi. Tā atļauj speciālajiem dienestiem gan valsts iekšienē, gan ārzemēs veikt jebkādas darbības, tai skaitā slepkavības, lai novērstu terora aktus vai sodītu tos, kuri tādus ir veikuši. Mērķa izvēle un pamatojums ir Krievijas varas iestāžu ziņā, turklāt tām vairs nav nepieciešams veikt visai sarežģīto vainīgo vai aizdomās turēto izdošanas procedūru un iesniegt pierādījumus neatkarīgām tiesu instancēm. Arkādijs Vaksbergs apraksta virkni politisko slepka vību, sākot ar paša Ļeņina, viņa atraitnes Krupskajas, ģenerāļa Frunzes nāvi un beidzot ar Sanktpēterburgas mēra Sobčaka, politiķes Starovoitovas, žurnālistes Poļitkovskas nogalināšanu, Ukrainas prezidenta Juščenko indēšanu un Aleksandra Ļitviņenko noindēšanu.

Tiem lasītājiem, kurus interesē vēsture, šī grāmata būs ļoti noderīga, taču jāsaka, ka tā ir diezgan «tumša», jo atver vēstures vistumšākās aizkulises.

V. Siņeļņikovs. «CEĻŠ UZ BAGĀTĪBU jeb Kur aprakti dārgumi» (3 sējumos)
Izlasot šo grāmatu, jūs uzzināsiet par jauno modeli attiecībās ar naudu, par māku to uzkrāt, dot un ņemt uz parāda, tērēt ar jēgu. Jūs spēsiet pārvaldīt savā dzīvē notikumus naudas, darba un biznesa sfērās. Vienkāršas un efektīvas metodes ļaus jums jau šodien reāli izjust sevi kā sava likteņa noteicēju. Grāmata palīdzēs saprast, kāpēc mums ir tik, cik ir, un ko darīt, lai kaut kas mainītos... Lielākā daļa no mums dzīvo «uz parāda», tāpēc nauda vienmēr šķiet pietrūkst. Ko darīt, lai situāciju mainītu? Izlasiet šo grāmatu un jūs to uzzināsiet!

B. Bergere. «SPĒKAVOTS DVĒSELEI» (2 sējumos)
Šajā vienkāršajā, toties nozīmīgajā grāmatā Barbara Bergere parāda, kā kontrolēt apziņas spēku, lai radītu tādu dzīvi, kādu vēlamies. Viņa piedāvā ātri iedarbīgas metodes veselības problēmu, finansiālu grūtību un citu dzīves sarežģījumu atrisināšanai. Dodiet savai dvēselei pozitīvo impulsu un sirdij tonizējošu līdzekli — mainiet domāšanu, un jūs pārvērtīsiet savu dzīvi... Izlemiet, kādu dzīvi vēlaties, vizualizējiet un pasludiniet to, ticiet savām domām, paļaujieties uz tām, un jūs aptversiet, ka jūsu jaunā dzīve ir sākusies. Tas notiks daudz ātrāk, nekā domājat.

Pārsteidzoši, cik viss patiesībā ir vienkārši un nesamāksloti! Viss, kas cilvēkam ir vajadzīgs, ir — neatlaidība, brīvs laiks un pozitīvs noskaņo jums, lai, izlasot šo grāmatu, sāktu savā labā kaut ko darīt. Galvenais, ka rezultāti neizpaliek — par to arī šī grāmata. Ļoti laba un noderīga grāmata, īpaši mūsu sabiedrībai, kura pašlaik iegrimusi diezgan depresīvā noskaņojumā. Pozi tīvās domāšanas veidošanas līdzeklis — praktiski pado mi un metodes, kā to īstenot dzīvē!

A. Eipurs. «MINIMAS jeb vienā istabā ar Antonu Vēbernu» (1 sējumā)
Pats autors par grāmatu saka tā: «Es radīju minimu kā literāru žanru, jo tādi apzīmējumi kā refl eksija, miniatūra vai maksima derēja tikai dažos gadījumos. Minimas ir sadzīviskas, te valda nevis doma, bet notikumi un izdoma. Šeit es rādu publikai nejaušu savas sirds portretu — šis manis teiktais atšķiras no Larošfuko teiktā tāpat, kā manas minimas no viņa maksimām.»

Grāmatu lasīt ir viegli, jo tā bagāta ar humoru un pozitīvo skatījumu uz ikdienas dzīvi.

R. Bērna. «NOSLĒPUMS» (2 sējumos)
Grāmata, kas pilnībā mainīs jūsu dzīvi. Daudzi, iedvesmo joties no autora aprakstītā Noslēpuma spēka, spējuši nopelnīt lielu naudu, izārstēt nedziedināmu slimību, atrast savu otro pusīti. Cilvēki, izmantojot Noslē pumu, ir pat sasnieguši tādus mērķus, kas daudziem šķiet neiespē jami! Ronda Bērna kopā ar savu komandu — slaveniem rakst niekiem, veiksmīgiem uzņēmējiem, filosofiem, ārstiem u. c. — šajā grāmatā atklāj Lielo Dzīves Noslēpumu un caur savu redzējumu sniedz prieku un svētību miljardiem cilvēku visā pasaulē. Noslēpums — tā ir pasaules lielākā mistē rija un atslēga uz bagātīgu, pilnvērtīgu un jēgpilnu dzīvi. Ja jums kā dzīvē trūkst — jums tas būs. Tik tiešām — viss. Nauda, veselība, mīlestība, veik sme. Jūs beidzot būsiet laimīgs. Noslēpumu zināja un izmantoja jau Platons, Ņūtons, Einšteins, Bēthovens un daudzi citi ģēniji. Mūsdienās miljoniem cilvēku sniedz pārsteidzošas liecības par brīnumainiem notikumiem, ko viņi piedzīvojuši, izmantojot Noslēpumu. Jūs varat būt viens no viņiem. Izlasiet...

Šī grāmata ir tāda kā pamācoša mūsu ikdienas dzīvē. Tā māca, ka katra lieta, kas ar mums notiek, ir radusies no domas un mūsu domāšanas. Kā mēs domāsim, tā arī būs!

Alans un Barbara Pīzi. «KĀPĒC VĪRIEŠI MELO UN SIEVIETES RAUD» (5 sējumos)
Šajā grāmatā ir atklāts: kāpēc vīriešus mulsina mīlestība; kāpēc vīrieši mēdz izvairīties no saistībām; kāpēc vīriešiem šķiet, ka sievietes pastāvīgi «piesienas»; kāpēc sievietes nekad nerunā par lietas būtību; kāpēc vīriešiem patīk, ja sieviete valkā augstpapēžu kurpes, un sievietēm patīk vīrieši ar mazām, stingrām pēcpusēm.

Šo grāmatu iesakām izlasīt tiem, kuriem ir neatbildēti jautājumi par neveiksmīgu savstarpēju komunikāciju ar pretējo dzimumu, neatkarīgi no tā vai tas ir vīrs, draugs; sieva, draudzene vai mīļākā. Tāpat iesakām visiem, kuri vēlas uzlabot attiecības un gūt harmoniju.

M. Cielēna. «MAMMAS, TĒTI UN CITI» (1 sējumā)
Pasaku varoņi Māras Cielēnas krājumā «Mammas, tēti un citi» ir ļoti dažādi. Pasaku varoņi ir gan dzīvnieki, gan cilvēki, gan lietas. Tie ir smieklīgi, labsirdīgi un laimīgi pūķīši, savādnieks Harijs, kuram nepatīk ziema, un viņš nolemj no tās noslēpties, labsirdīgā karaliene Melānija un viņas mazbērni, kuri vecmāmiņas dzimšanas dienā vēlas viņu no sirds apsveikt un uzdāvināt dāvanas, lai viņa kļūtu priecīga un līksma. Un vēl šajā, jaunākā skolas vecuma bērniem paredzētajā grāmatā jūs tiksieties ar Johanu Mušpapīru. Viņš kopā ar sievu un bērniem dzīvo mežā.

B. Grūns. «ANEKDOTISKI STĀSTI PAR DIŽAJIEM MŪZIĶIEM» (3 sējumos)
Bernards Grūns ir savācis daudzus anekdotiskus un neparastus nostāstus, kas piecu gadsimtu garumā ir klīduši pa mūzikas pasauli. Grāmatā dzirkstī humors un pārsteidz kuriozi, taču netrūkst arī vērojumu, kas dižo mūziķu dzīvi dara mums cilvēciski tuvāku un saprotamāku. Turklāt šī grāmata pozitīvā un vieglā veidā izglīto lasītāju par pasaulsla veno mūziķu daiļdarbu vēsturiskiem aspektiem.

Sast. Klēra Levelina. «ILUSTRĒTA BĒRNU ENCIKLOPĒDIJA» (3 sējumos)
Ar reljefa zīmējumiem ilustrētā enciklopēdija paredzēta pašiem jaunā ka jiem lasītājiem. Tajā ir 145 raksti par dzīvniekiem, ģeogrāfiju, zinātni, vēsturi, dabu, kontinentiem un valstīm, tehniku, sportu, kosmosu, teātri, mūziku, izklaidi, gadalaikiem, izgudrojumiem, transportu un savvaļu, kā arī informācija par pasaules karti. 1500 izskaidrotu vārdu, kas sniedz atbildes un jautājumiem, kuri interesē daudzus.

Grāmata var būt lielisks palīgs, gatavojoties skolas mācībām vai papildinot savas zināšanas konkrētā jomā.

A. Zviedre. «KOKI UN KRŪMI Latvijas mežos un ārēs» (2 sējumos)
Visos laikos ļaužu dzīvē liela nozīme bijusi mežam un tā bagātībām. Mežā iegūtos materiālus izmantoja māju un saimniecības ēku būvei, telpu apkurei, mēbeļu, ratu, ragavu un daudzu citu sadzīvē nepieciešamu priekšmetu izgatavošanai; mežā nomedītos savvaļas dzīvniekus lietoja uzturā, bet no ādām šuva apģērbus un apavus.

Šajā grāmatā apskatīti tie koki un krūmi, kas Latvijā auguši savvaļā, un daļa no tiem, kuri ieviesti pirms dažiem gadsimtiem un tagad pielāgojušies vietējiem apstākļiem. Kopā grāmatā apkopota informācija par 60 koku un krūmu sugām. Grāmata papildināta ar latviešu tautas dainām, mīklām un literātu veltījumiem. Grāmatu iesakām arī skolēniem, gatavojoties gan literatūras, gan bioloģijas stundām.

Sast. G. Šustere. «LATVIJA SKAITĻOS UN FAKTOS» (3 sējumos)
Vai zini, kurš ir Latvijā mazākais putns? Kura ir garākā ala? Cik Latvijā ir pilsētu un kā cēlies pilsētas nosaukums? To visu var izlasīt šajā grāmatā. Tajā ir īsas, konkrētas ziņas par Latvijas teritoriju, dabu un iedzīvotājiem. Šajā izdevumā katrs atradīs lietišķus datus par sava novada pilsētu: par galvenajiem notikumiem tās vēsturē, nozīmīgākajām celtnēm un pieminek ļiem, ikgadējiem pasākumiem, kā arī citas interesantas ziņas. Grāmata noderēs skolēniem, dažādu konkursu dalībniekiem, jebkuram, kurš vēlas ātri iegūt kodolīgu informāciju par Latviju.

Māra Zālīte. «TIESA» (1 sējumā)
Šajā grāmatā tiek risināta problēma par cilvēcības pamatvērtības saglabāšanu. Te autore parāda lugā «Pilna Māras istabiņa» tēlotajam pretēju variantu — sabiedrība deģenerējas un kļūst par atbaidošu anticilvēku baru, ja spiesta dzīvot, precīzāk — veģetēt, nežēlīgos verdzības apstākļos.

Lugā viscaur jūtama autores dziļā ieinteresētība, vēlēšanās uzjundīt katrā cilvēkā apziņu, ka viņa dzīve nepieder tikai viņam vien, bet ir ieslēgta visas tautas likteņķēdē. Indivīds ir atbildīgs par savu darbību visas sabiedrības priekšā, un viņam jādzīvo pēc tās gadsimtos izveidotiem un pārbaudītiem ētiskiem kritērijiem.

Rainis. «PŪT, VĒJIŅI!» (1 sējumā)
Lugā «Pūt, vējiņi!» tautasdziesmu stilistikā izcelts ētiskais ideāls. Tā bija iecerēta kā polemikas luga, vēršoties pret varmācības principu vēsturiskajos un sabiedriskajos procesos. Teātra zinātnieks Viktors Hausmanis par «Pūt, vējiņiem!» raksta: «Tas ir viens no skaistākajiem stāstiem par mīlestību pasaules literatūrā, līdz leģendai pacelts un psiholoģiski absolūti precīzs. Rainis smalki izseko, kā dzimst un veidojas jūtas.»

Rūdolfs Blaumanis. «TRĪNES GRĒKI» (1 sējumā)
Joku luga «Trīnes grēki» latviešu lasītājiem ir labi zināma ar savu sulīgo un vitālo humoru, situāciju un dziesmu spēlēm un tik ļoti iemīļoto lielo mīlētāju Trīni. Trīnes savērptajās intrigās iepinas ne viens vien lugas personāžs un mīlētāju pāris. Bet Trīne vēlas tikai vienu, būt mīlēta un precēties, jo mīlestībai taču vecuma nav un tas taču tik cilvēcīgi. Lugas finālā visas kļūmīgās situācijas tiek atrisinātas, vien Trīnei vēl jāgaida uz savu precinieku.

Viks. «BEZGALĪBAS CENTRĀ» (1 sējumā)
Leģendārā latviešu rakstnieka Vika aforismu krājums, kas pārsteidz ar atziņās ietverto jauneklīgo briedumu un rotaļīgumu. Krājumā autors risina mūžsenos jautājumus par cilvēka būtību, dzīves jēgu un savstarpējām attiecībām. «Bezgalības centrā» rosina pārdomas un aicina izteikt savu viedokli par šiem jautājumiem.


2011. gadā plānotās grāmatas
Ņemot vērā to, ka piecu gadu laikā bija izdoti tikai divi dzejoļu krājumi, tad šogad dzejai tiks pievērsta lielāka uzmanība un izdotas vairākas grāmatas:

Rūta Venta. «Ar Rīgas atslēgām kabatā» (1 sējumā),
Austra Skujiņa. «Vēl viss nav paspēts... (2 sējumos).

Godinot šī gada janvārī aizsaulē aizgājušā mūziķa, aktiera, dzejnieka un komponista Mārtiņa Freimaņa piemiņu, Braila raksta nodaļa plāno izdot viņa dzejas grāmatu «Zālīte truša dvēselei» (2 sējumos).

Neizpaliks arī daiļliteratūra, kurā uzsvars tiks likts uz Latvijas autoriem:

Laima Muktupāvela. «Cilpa» (2 sējumos),
Inga Ābele. «Sniega laika piezīmes» (5 sējumos),
Ilze Kalnāre. «Aktrise «Ragārēs»» (2 sējumos),
Guntis Bojārs. «Zīda čūska» (2 sējumos),
Andžils Remess. «Dzīve kā ziņģe» (2 sējumos),
Stīvens Iserliss. «Kāpēc Bēthovens izgāza zupu» (2 sējumos),

kā arī populārzinātniskā un uzziņu literatūra:

Stīvens Hokings. «Visums riekstu čaumalā» (3 sējumos),
Juris Cibuļs. «Valodu brīnumainā pasaule» (4 sējumos).

Nobeigumā
Lai «Latvijas Neredzīgo bibliotēka» varētu piln vērtīgi strādāt un produktīvāk apmierināt lasītāju vēlmes, ir nepieciešama cieša sadarbība. Šī sa darbība ir svarīga abām pusēm, tāpēc bibliotēkas kolektīvs būs pateicīgs par jūsu idejām un vēlmēm.

Visas idejas un ierosinājumus par nepieciešamajām grāmatām Braila rakstā lūgums izteikt tikai Braila raksta nodaļas vadītājai pa tālruni 67522131, rakstot vēstules un sūtot tās uz e-pastu braille@inbox.lv, vai arī klātienē, apmeklējot Braila raksta nodaļu, kas atrodas bibliotēkas otrajā stāvā. Ierosinājumus var arī uzrakstīt un iemest bibliotēkas foajē esošajā Ierosinājumu kastītē. Vēlams minēt konkrētas grāmatas nosaukumus, taču būsim priecīgi par ikvienu jūsu ieteikumu.

Tikai kopīgā diskusijā var veidoties produktīva sadarbība un abas puses palikt apmierinātas.