Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Latviešu izcelsmes jaunietis izgudro programmu pret nejaušu failu izdzēšanu

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2011 / Nr. 4 - 2011

Latviešu izcelsmes jaunietis izgudro programmu pret nejaušu failu izdzēšanu
www.leta.lv

Latviešu izcelsmes Zviedrijā dzīvojošs jaunietis Nils Kaža izgudrojis programmu pret nejaušu failu izdzēšanu, kas kopš marta vidus pieejama informācijas tehnoloģiju kompānijas «Apple» interneta veikalā «Mac App Store».

Ideja Nilam radusies, pateicoties kādam draugam, kurš nejauši bija izdzēsis svarīgu dokumentu. Viņš nebija lietojis rezerves kopiju veidošanas programmu, un Kaža izdomājis veidu, kā citā reizē palīdzēt draugam un citiem cilvēkiem līdzīgās situācijās.

Programmas «Harald» aprakstā minēts, ka tā darbojas fonā un parāda brīdinājumu, kad aizsargāts fails tiek pārvietots uz atkritumu tvertni. Tādējādi lietotāja uzmanība tiek pievērsta pirms nejaušas nozīmīgu datu izdzēšanas.

Programmas izstrāde prasījusi aptuveni divus trīs mēnešus.

Vaicāts, kā sokas ar programmas pārdošanu «Mac App Store», Kaža jokojot atzina, ka nakts laikā par miljonāru šādā veidā nekļūs, taču viņš lēš, ka no programmas varētu iegūt aptuveni 30 eiro jeb 21 latu mēnesī.

Kā ziņots, «Mac App Store» tika atvērts šā gada sākumā. Pirmajā darbības dienā lejupielādes ceļā tas bija apkalpojis vairāk nekā miljonu klientu. Veikals tika atvērts ar vairāk nekā 1000 lejupielādējamu maksas un bezmaksas lietojumprogrammu, kas izmantojamas «Apple» galda un portatīvajos datoros.