Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Sporta veids, ar ko somi iejūsmināja visu pasauli

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2011 / Nr. 4 - 2011

Nodaļa — Veselība


Sporta veids, ar ko somi iejūsmināja visu pasauli
«Fitnesa ceļvedis» žurnāla «Veselība» pielikums


Somu sportisti pasaulei ir dāvājuši nūjošanu, kas ir viens no retajiem sporta veidiem, kas nodarbina 90% muskuļu, bet ir ļoti saudzīgs locītavām.

Kad pirms dažiem gadiem Latvijā parādījās pirmie nūjotāji, ne viens vien nodomāja — viņi nodarbojas ar dīvainu sporta veidu. Taču, pavērojot nūjotājus ilgāk, nācās atzīt, ka viņi kustas ātri un ritmiski, tiek noslogotas visas muskuļu grupas — kājas, rokas, pleci un mugura. Tā, sekojot citu paraugam, esam atklājuši jaunu, dinamisku, visiem pieejamu sporta veidu.

 

Somu slēpotāju dāvana
«Kur gan slēpes pazudušas?» nereti nūjotājiem jādzird replikas, par kurām vairums no viņiem itin nemaz neapvainojas. Tas tiesa, ka daudzi nūjotāji ziemā aizraujas arī ar distanču slēpošanu, jo galu galā slēpošana ir tāda kā nūjošanas mamma. Pagājušā gadsimta 50. gados labākie somu sportisti, kas nodarbojās ar garo distanču slēpošanu, biatlonu un ziemeļu divcīņu, izmantoja nūjošanu kā vasaras treniņu metodi. Tas bija viens no veidiem, kā viņi saglabāja labu fi zisko formu visa gada garumā. Līdz 90. gadiem jau tika izveidotas nūjošanai piemērotas nūjas, un šobrīd jau nūjo katrs piektais soms. Jaunais sporta veids ātri kļuva populārs Skandināvijā, ASV, Japānā, un jau vairākus gadus nūjošana ir ļoti mīļa aktivitāte arī Latvijā.

Trenē muskuļus un saudzē locītavas
Nūjošana ir tikpat dinamiska kā skriešana, toties saudzīgāks sporta veids locītavām, jo viena kāja vienmēr ir pie zemes, nav ātras un straujas piezemēšanās. Īpaši svarīgi tas ir tad, ja cilvēks ikdienā nav pieradis pie intensīvas fiziskās slodzes, Ja ir liekais svars vai cienījams vecums. Pateicoties nūjām, slodze vienmērīgi tiek sadalīta rokām, kājām un mugurai, tātad ir mazāks locītavu pārslodzes un traumu risks. Nūjošana ir perfekts gūžu, ceļu un pēdu locītavu treniņš, jo kustību laikā locītavu skrimšļi tiek apgādāti ar barības vielām. Tādējādi locītavas ilgāk saglabā stabilitāti un darbaspējas.

Šādi sportojot, tiek noslogoti 90% muskuļu: kāju, sēžas, gurnu, roku, plecu, krūšu un muguras muskuļi. Tik plaši mūsu organismu nenodarbina ne riteņbraukšana, ne skriešana, ne soļošana un pat ne peldēšana. Šis sporta veids ir kā eņģeļu dāvana tiem, kas ilgu laiku pavada pie datora vai biroja krēslos. Nūju dēļ ķermenim atkal ir jāiztaisnojas, un šī aktivitāte palīdz stiprināt muguras un skausta muskulatūru.

Gluži kā meditācija
Lai varētu sākt nūjot, pietiek ar labiem apaviem, nūjām un laikapstākļiem piemērotu apģērbu. Pirms treniņa ieteicami daži iesildīšanās un stiepšanās vingrojumi — tas palīdzēs iesildīt muskuļus un novērsīs traumu iespēju.

Nūjošanas laikā pleciem jābūt atbrīvotiem, ķermeņa augšdaļai un gurniem harmoniski jākustas, apavu purngaliem jābūt vērstiem uz priekšu. Nūjas jātur tuvu ķermenim. Sperot soli ar kreiso kāju, atsperies ar labo nūju, un otrādi. Soļojot kalnā, nūjas palīdz atsperties, bet, soļojot lejup, tās sniedz atslodzi. Ideāli, ja ikdienā ar nūjošanu vari nodarboties viegli paugurainā apvidū.

Tie, kuri reiz ir pamēģinājuši nūjošanu, nereti to pielīdzina meditācijai. Izrādās, regulāri treniņi palīdz organismam producēt serotonīnu un endorfīnu, kas tiek saukti par laimes hormoniem. Ja gribas gaišas domas un možu ķermeni, atliek tikai paņemt nūjas, iziet ārā un sākt sportot.

Nūjo jauni un veci, vīrieši un sievietes
Nūjošanas instruktore, vieglatlēte, vecmāte — Lelde Vancoviča:

Nūjotāju kustību Latvijā popularizē Latvijas Tautas sporta asociācija. Tās rīkotajos nūjotāju pasākumos sapulcējas aptuveni 200—300 aktīvo sportistu.

Domāju, ka Latvijā nūjotāju ir daudz vairāk, jo daudzi sporto individuāli, citiem dažādu iemeslu dēļ nav iespējas piedalīties salidojumos un tamlīdzīgos pasākumos.

Ja vēl nesen par vidējo nūjotāju uzskatīja sievieti aptuveni 50 gadu vecumā, tad tagad nūjo dažāda vecuma vīrieši un sievietes. Ieinteresētu bērnu pagaidām gan ir mazāk, jo lielākoties treniņš ilgst 90—120 minūtes, tāpēc mazajiem sportotājiem tas šķiet garlaicīgi.

5 fakti, kas tev jāzina
Velc īstos
Nūjojot tikai vienu stundu, jāmēro vidēji 6000 soļu. Ar katru soli apavi uztver ķermeņa svaru. Tādēļ, ja mīli savas kājas, izvēlies labas sporta kurpes, kas spēj amortizēt soļus.

Nūjotājiem vajag ogļhidrātus
Intensīvi sportojot, muskuļi nepieciešamo enerģiju iegūst gandrīz tikai no ogļhidrātiem. No asinīm tiek uzņemta glikoze, bet no aknām un muskulatūras — uzkrātie ogļhidrāti glikoigēna veidā. Tātad tiem, kuri trenējas ilgāk par vienu stundu, vajadzētu papildināt savus ogļhidrātu krājumus.

Vislabāk izvēlēties nevis saldumus, bet lēni sagremojamus ogļhidrātus — pilngraudu produktus, mušļus, pākšaugus, kartupeļus, augļus, pienu un piena produktus.

Visvieglāk nūjot instruktora vadībā
Tā tikai no malas šķiet — ir viegli paņemt nūjas un soļot. Nereti tiem, kuri nav mācījušies nūjošanu, plecu un kakla muskulatūra sportošanas laikā tā arī neatslābinās. Tādēļ vismaz pāris reižu būtu labi nūjot instruktora vadībā, kas parādītu pareizās kustības. Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā sameklēt treneri savā pilsētā vai vistuvāk dzīvesvietai, ir ielūkoties interneta mājaslapā www.nujotajiem. lv/lat/instruktoru-grupu-saraksts. Pievienojoties instruktoram, tu vienlaikus atradīsi sev domubiedrus.

Mīli savu sirdi!
Daudziem šķiet, ka nūjošana īpaši neatšķiras no pastaigas, bet patiesībā tieši šis sporta veids spēj samazināt sirds infarkta un insulta risku. Ritmisko kustību laikā stabilizējas asinsrite un uzlabojas sirds un asinsrites sistēmas jauda. Tas nozīmē, ka sirds darbojas ar lielāku kapacitāti un zemāku pulsa frekvenci. Nūjošana īpaši uzlabo garastāvokli tiem, kuriem ir paaugstināts asinsspiediens.

Kā izvēlēties nūjas?
Kad 80. gadu vidū sākās mēģinājumi popularizēt nūjošanu, viens no iemesliem, kādēļ tie izgāzās, slēpju nūjas nav piemērotas šim sporta veidam. Tās rada pārlieku lielu slodzi uz roku un plecu locītavām. Arī parasto alumīnija nūju īpašības traucēja gūt panākumus, jo veidojās vibrācija, kas tūlīt bija sajūtama rokās un plecos. Tikai vairāku gadu pētījumu laikā sporta zinātniekiem un mediķiem izdevās izveidot nūjas veselīgiem un efektīviem fitnesa treniņiem. Nūjošanai izmanto divu veidu nūjas: nūjas no oglekļa un stiklšķiedras maisījuma un no alumīnija. Oglekļa nūjas salīdzinājumā ar alumīnija nūjām ir daudz vieglākas, stiprākas un ilgāk lietojamas. Tām ir labas triecienu amortizējošas īpašības. Alumīnija nūjas biežāk izmanto tie, kuri darbojas treniņgrupā vai izmanto nūjošanu rehabilitācijai. Lai varētu pareizi trenēties, nūju garumam jābūt piemērotam tavam augumam. Formula vienkārša — auguma garums centimetros jāreizina ar skaitli 0,7. Piem., ja tavs garum ir 1,70 m, sareizini 170 ar 0,7. Tātad tev būs vajadzīgas 119 cm garas nūjas.