Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Cilvēkiem būs iespēja pašiem veikt sociālās iemaksas pensiju apdrošināšanai

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2011 / Nr. 5 - 2011

Cilvēkiem būs iespēja pašiem veikt sociālās iemaksas pensiju apdrošināšanai
www.lm.gov.lv

Cilvēkiem, kuri sasnieguši pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu, būs iespēja pašiem veikt sociālās iemaksas pensiju apdrošināšanai, ja to nebūs veicis darba devējs.

To paredz valdībā apstiprinātā Kārtība, kādā persona veic valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas pensiju apdrošināšanai.

Noteikumi paredz, ka cilvēkam, kurš sasniedzis pensionēšanās vecumu un kuram darba devējs laikā no 2011. g. 1. janvāra nebūs veicis likumā noteiktās sociālās iemaksas, būs iespēja pašam brīvprātīgi veikt iemaksas savas pensijas apdrošināšanai.

Lai aprēķinātu vecuma pensiju un noskaidrotu, vai darba devējs no šā gada janvāra ir veicis sociālās iemaksas, cilvēkam būs jādodas uz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru (VSAA). Gadījumā, ja sociālās iemaksas nebūs veiktas, cilvēks pats varēs izvēlēties veikt šos maksājumus. Šādā gadījumā VSAA informēs cilvēku par neiemaksāto summu un norādīs kontu, uz kuru un kādā laika periodā attiecīgie maksājumi būs jāveic.

Cilvēka brīvprātīgi veiktās iemaksas pensijas apdrošināšanai palielinās cilvēka pensijas kapitālu un tās ņems vērā vecuma pensijas piešķiršanā un aprēķināšanā.

Vienlaikus ir paredzēti vairāki gadījumi, kad brīvprātīgi veiktās iemaksas būs iespējams atmaksāt. Piemēram, ja darba devējs pats būs veicis sociālo iemaksu parāda nomaksu vai arī cilvēkam nebūs tiesību uz valsts pensiju nepietiekama apdrošināšanas stāža dēļ.

Atgādinām, ka no 2011. g. 1. janvāra cilvēks ir sociāli apdrošināts pensijas aprēķināšanai, ja sociālās iemaksas ir veiktas faktiski. Savukārt līdz 2010. g. 31. decembrim likums Par valsts sociālo apdrošināšanu noteica, ka cilvēks ir sociāli apdrošināts no dienas, kad tas ieguvis darba ņēmēja statusu, neatkarīgi no tā, vai faktiski bija veiktas sociālās iemaksas.