Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Izveido portālu IT lietotāju drošībai

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2011 / Nr. 5 - 2011

Izveido portālu IT lietotāju drošībai
www.delfi .lv

Izveidots jauns tematiskais portāls «esidross. lv», kas veltīts informācijas tehnoloģiju (IT) un interneta lietotāju zināšanu pilnveidošanai par drošību. Portālu uzturēs Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija (CERT.LV), kas apkopojusi dažādu ekspertu padomus ar mērķi izglītot sabiedrību un interneta lietotājus.

«esidross.lv» veidots kā pieaugušo izglītošanas portāls, kurā iecerēts publicēt informāciju un rakstus par IT drošības jautājumiem, kas paredzēti plašai sabiedrības daļai, ikdienas datora lietotājiem, kā arī cilvēkiem, kuri nav IT speciālisti.

CERT.LV vadītāja Baiba Kaškina ir pārliecināta, ka jaunais portāls varētu palīdzēt ievērojami uzlabot situāciju ikdienas IT lietotāju vidū, liekot tiem vismaz aizdomāties par savu datu drošību.

«Līdz šim Latvijā nebija vienota resursa, kur ikviens lietotājs, nebūdams IT speciālists, varētu viegli saprotamā valodā iepazīties ar informāciju par to, kā pasargāt sevi un savus līdzcilvēkus no krāpniekiem elektroniskajā vidē. Mēs gribējām radīt vietni, kur to varēs izdarīt,» saka Kaškina. Viņa gan piebilst, ka pārliecināt lietotājus noteikti nebūs viegli, jo vairums no tiem vēl joprojām attiecas pret sava datora un datu drošību visai vieglprātīgi: «Cilvēki šausminās, kad medijos lasa ziņas par kārtējo zagšanas vai krāpnieku mēģinājumu piesavināties līdzekļus no sveša konta, bet paši turpina rakstīt savus PIN kodus uz bankas kartēm.»

Vienisprātis ar Kaškinu ir arī CERT.LV attīstības projektu vadītājs Egils Stūrmanis, kurš norāda, ka daudzi vēl joprojām nesaprotot — maciņš jau sen kā vairs neatrodas kabatā, bet gan banku elektroniskajos kontos. Un pie visiem banku pūliņiem aizsargāt savus klientus no tiem daudzajiem krāpnieku paņēmieniem, kurus kriminālā pasaule mēģina izdomāt ik dienu, vissvarīgākais ir pašu IT lietotāju zināšanas par datu drošību. «Fakti rāda, ka aptuveni 90% no gadījumiem, kad internetā izkrāpta nauda, pie vainas ir pašu lietotāju nezināšana vai neuzmanība datu uzglabāšanā. Tātad, problēma ir nevis banku sistēmās, bet gan lietotāju zināšanās par datu drošību,» saka Stūrmanis.

Lai mazinātu šo nezināšanu lietotāju vidū, tad arī izveidots portāls «esidross.lv». Tajā būs padomi, kā veidot drošas un grūti uzlaužamas paroles, kā aizsargāt savus datus un datoru, kā veikt drošu failu apmaiņu un maksājumus internetā, kā arī daudzas citas tēmas. Portālu izveidoja un turpinās attīstīt CERT.LV sadarbībā ar Latvijas datoru drošības incidentu risināšanas komandu un ieinteresēto organizāciju sadarbības iniciatīvas grupu (LV-CSIRT grupa) un NIC.lv.