Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

LM informē Saeimu par sagatavotajiem grozījumiem likumā Par valsts pensijām

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2011 / Nr. 5 - 2011

Nodaļa — Aktuāla informācija


LM informē Saeimu par sagatavotajiem grozījumiem likumā Par valsts pensijām
www.lm.gov.lv

Labklājības ministrijas (LM) speciālisti informēja Saeimas deputātus par sagatavotajiem grozījumiem likumā Par valsts pensijām. Likumprojekts paredz pensionēšanās vecuma paaugstināšanu līdz 65 gadiem gan vīriešiem, gan sievietēm. Sākot ar 2016. g., to pakāpeniski paaugstinās par pusgadu, līdz 2021. g. pensionēšanās vecums sasniegs 65 gadus.

Līdz ar vispārējā pensionēšanās vecuma paaugstināšanos attiecīgi pieaugs arī pensionēšanās vecums tiem cilvēkiem, kuriem ir tiesības pensionēties 5 gadus pirms vispārējā pensionēšanās vecuma (t. i., piecu un vairāk bērnu vecākiem, bērna invalīda vecākiem, politiski represētiem cilvēkiem, Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem). Arī šiem cilvēkiem pensionēšanās vecums pakāpeniski pieaugs, sākot ar 2016. g., līdz 2021. g. tas sasniegs 60 gadus.

Tāpat ar 2016. g. paaugstinās arī minimālo apdrošināšanas stāžu no 10 līdz 15 gadiem, veicinot iedzīvotājus godīgi veikt valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas, tādējādi mazinot ēnu ekonomikas īpatsvaru. LM uzsver, ka ilgstošāks darba stāžs nodrošina lielāku vecuma pensijas apmēru.

Atbilstoši likuma grozījumiem cilvēkam uz laiku tiks pārtraukta invaliditātes pensijas izmaksa, ja tās saņēmējs, pārtraucot darba attiecības, būs izvēlējies saņemt bezdarbnieka pabalstu. Šobrīd bezdarbnieka pabalstu nevar saņemt vienlaicīgi arī ar citiem sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem kā, piem., izdienas un vecuma pensiju, slimības pabalstu, atlīdzību par darbspēju zaudējumu u. c.

Ņemot vērā, ka šobrīd valsts pensijas saņēmēja nāves gadījumā viņa pārdzīvojušajam laulātajam, kurš ir izdienas pensijas saņēmējs, nav tiesību uz vienreizēja pabalsta saņemšanu, likuma grozījumos tiesības uz minēto pabalstu ir paredzētas arī izdienas pensijas saņēmējam.

Grozījumi Likumā par valsts pensijām š. g. 5. aprīlī apstiprināti valdībā. Tie vēl jāpieņem Saeimā.

Izmaiņas likumā ir izstrādātas, pamatojoties uz pērn valdībā atbalstīto Koncepciju par sociālās apdrošināšanas sistēmas stabilitātiilgtermiņā.

Atgādinām, ka pašreiz tiesības uz vecuma pensiju ir sievietēm un vīriešiem, kuri sasnieguši 62 gadu vecumu un kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 10 gadiem.

Pēc statistikas datiem Latvijā ir 138 100 cilvēki ar invaliditāti. No tiem strādā 26 500 jeb 19,25% cilvēki ar invaliditāti.