Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Padoms audiodiska informācijas lapiņas izgatavošanai

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2011 / Nr. 5 - 2011

Nodaļa — Noderīga informācija


Padoms audiodiska informācijas lapiņas izgatavošanai
Apolonijs Dimitrijevs

Neredzīgo rakstā ir svarīgi, lai lapiņas izmērs precīzi atbilstu diska vāciņa lielumam. Ja palūdz palīdzēt redzīgam cilvēkam, tad ne vienmēr ir labs rezultāts, jo precizitātes jēdziens katram ir atšķirīgs, kaut arī cilvēks ir centies palīdzēt pēc labākās sirdsapziņas.

Man ir daudz nācies gatavot šādas lapiņas un laika gaitā atradu labu risinājumu.

Vajadzīga 18 rindu Braila tāfele, katrā rindā pa 24 lodziņiem. Tā ir Ļeņingradas tāfele. Rakstāmpapīru jāieliek tā, lai augšējā mala precīzi sakristu ar tāfeles augšmalas sākumu. Kreisajā pusē papīram precīzi jāatduras pret tāfeles eņģēm. Ar grifeli jānopunkto pirmo, otro un trešo punktu tāfeles astotajā lodziņā. Tādā veidā jānopunkto visu lapu līdz pat lejai.

 

Lapu jāizņem no tāfeles, to lēni, uzmanīgi jānoloka pa punktēto līniju un ar asu nazi jānogriež. Jāturpina strādāt ar to lapas daļu, kura bija no astotā loga uz kreiso pusi, atkal ieliek šo gareno lapu tāfelē ar nogriezto malu uz leju, atkal tāfeles astotajā lodziņā.

Jānopunkto 1 2 3 punkti un tā līdz lapas lejai. Tad izņem lapu, to atkal noloka pa punktiem, nogriež. Nu ieliktnis ir gatavs! Pirms šo lapiņu aprakstīt Brailā, vēlams otrajā, redzamajā pusē uzrakstīt vajadzīgo informāciju redzīgo rakstā. Rakstot Brailā, jāskatās, lai burti nebūtu par tuvu lapiņas malām, jo pretējā gadījumā būs grūti tos izlasīt.

Būšu priecīgs, ja kādam noderēs mans padoms. Neskaidrību gadījumā var zvanīt man pa tālruņiem — 29842544 vai 67533961. E-pasts: apolonijs@inbox.lv Skype: apolonijs1944.