Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Augi acu veselībai

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2011 / Nr. 7 - 2011

Nodaļa — Veselība


Augi acu veselībai
Žurnāls «Dārza Pasaule»

Ilgstošs un intensīvs darbs pie datora, sīki burti, krāsains teksts drukātajos žurnālos, etiķetes, reklāmas, lasīšana nepiemērotā apgaismojumā — tas viss rada acīm papildu slodzi.

Kādu laiku sekas paliek nepamanītas, līdz acis par savām likstām sāk ziņot — sūrstēt, sāpēt, asarot vai, tieši otrādi, kļūst sausas, veidojas plakstiņu tūska, rodas galvassāpes. Šādi simptomi jāuztver nopietni, tie prasa noteiktu rīcību.

Izvēlies sarkanos un oranžos
Acu veselībai ieteicami dažādi krāsainie augļi, ogas un dārzeņi, ko var izmantot arī ikdienas uzturā un kas noder organismam kopumā. Oranžo, dzelteno, sarkano krāsu tiem dod karotinoīdi (karotīni, ksantofīli) jeb A vitamīna provitamīni. No tiem cilvēka organismā veidojas A vitamīns, kas ir viens no svarīgākajiem vitamīniem acu veselībai.

Augļiem zilo un violeto krāsu visbiežāk rada antociānu grupas pigmenti, kas vieni paši, bet īpaši kopā ar askorbīnskābi (C vitamīnu) organismā veic svarīgas antioksidantu funkcijas — padara nekaitīgus brīvos radikāļus, kuri veidojas organisma šūnās dažādu nelabvēlīgo faktoru ietekmē (stress, alkohols, smēķēšana, ultravioletais starojums u. c.) un spēj nodarīt tām lielu ļaunumu.

Ziedi, laksti, ogas un saknes
Acu veselības problēmas var mēģināt risināt, papildus izmantojot dažādas ārstniecības augu drogas ar pretiekaisuma, nomierinošu, tūsku mazinošu iedarbību. No tām var gatavot uzlējumus iekšķīgai un ārīgai lietošanai — apmazgājumiem, kompresēm, pilieniem.

Uzlējumi un novārījumi
Acu mazgāšanai, kompresēm gatavo uzlējumu: — 1 ēdamkaroti lapu, lakstu vai ziedu drogas aplej ar 1 glāzi verdoša ūdens; — ļauj istabas temperatūrā ievilkties 20—30 minūtes; — nokāš. Lieto, lai mazinātu acu sūrstēšanu, miglošanos, acu nogurumu.

No augļu un sakņu drogām parasti gatavo novārījumu:

— 1 ēdamkaroti drogas aplej ar 1 glāzi verdoša ūdens;

— vāra uz mazas uguns 10 minūtes;

— ļauj istabas temperatūrā ievilkties 30 minūtes;

— nokāš un lieto.

Der zināt!
Gan pagatavotos uzlējumus, gan novārījumus var izmantot arī iekšķīgi — dzert pa pusglāzei 2—3 reizes dienā. Šāda kompleksa lietošana dod labāku rezultātu.Alojes kompresēm:

— svaigas alojes lapas parasti sasmalcina (vidēji lielu lapu sīki sagriež vai samaļ);

— aplej ar 1 glāzi novārīta atdzesēta ūdens;

— ļauj istabas temperatūrā ievilkties 6—8 stundas;

— nokāš un iegūto šķidrumu izmanto acu mazgāšanai un kompresēm. Drogas ar pretiekaisuma, nomierinošu, tūsku mazinošu iedarbību: zilo rudzupuķu ziedi, ārstniecības žibulīšu laksti, bērzu lapas un pumpuri, kumelīšu ziedi, kliņģerīšu ziedi, alojes (alvejas) lapas un sula, āboliņa ziedi, ceļteku lapas, tīruma kosu laksti, rasaskrēsliņu laksti, melleņu lapas un ogas, pīlādžu augļi un cigoriņu saknes.