Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Cīņai ar stresu granātābola sula

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2011 / Nr. 7 - 2011

Cīņai ar stresu granātābola sula
Ilze Mežniece
www.medicine.lv

Granātābols sevī slēpj spēju uzlabot cilvēku psihofi zisko veselību. Granātābola sula stimulē pozitīvas emocijas un veicina vēlmi kaut ko darīt, kā arī palīdz cīņā ar stresu darba vietā, pret sliktu noskaņojumu, nemieru, uztraukumu.

Edinburgas Karalienes Margaritas Universitātē tika veikts kāds pētījums. Tajā divu nedēļu laikā piedalījās brīvprātīgie. Dalībniekiem katru dienu bija jāizdzer 500 mililitri granātābola sulas. Lai pārbaudītu, kādā veidā sula iespaido cilvēka stāvokli, gan pirms, gan pēc testa tā dalībniekiem tika veikti vairāki mērījumi un testi — pārbaudīts šo cilvēku psihofiziskais spēks, attieksme pret darbu, dvēseles stāvoklis un noskaņojums.

Pēc divām nedēļām izrādījās, ka lielākā daļa eksperimenta dalībnieku esot jutušies labāk, nekā pirms tam. Turklāt daudzi no viņiem apgalvoja, ka jūtoties entuziasma pilni attiecībā uz darbu, kā arī esot daudz aktīvāki, lepnāki un iedvesmotāki.

Fizioloģiskie dati liecināja, ka arī šo cilvēku sirdsdarbība bija normalizējusies un palēninājusies, salīdzinājumā ar laiku pirms pētījuma.

Brīvprātīgie tāpat sacīja, ka šai laikā ir sākuši daudz pozitīvāk domāt par savu darbu. Viņi sākuši justies mierīgāki, ne tik nervozi kā iepriekš, kā arī jūtot mazāk vainas sajūtu par darbu.

Pētnieki apgalvo, ka citās dabīgajās sulās līdz šim nav konstatēts tik labvēlīgs efekts uz cilvēku iekšējo labsajūtu. Ar to pētījuma autori arī vēlas uzsvērt, cik liela nozīmē mūsu dzīvē ir tam, ko mēs lietojam uzturā.