Latvijas Neredzīgo biedrība, teksta versija

Pārslēgties uz pilno mājas lapas versiju
Atvērt izvēlni (vietnes karte) vai meklēt vietnē:

Latvijas Nacionālā bibliotēka iegādājusies robotu

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2011 / Nr. 7 - 2011

Latvijas Nacionālā bibliotēka iegādājusies robotu
www.apollo.lv

Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) iegādājusies jaunākās paaudzes skenēšanas robotu. Šāds risinājums ļauj 200 lappušu grāmatu ieskenēt aptuveni sešu minūšu laikā, informēja LNB Sabiedrisko attiecību speciāliste Signe Valtiņa.

Grāmatu skenēšanas robots «Reventus ScanRobot 2.0 MDS» ir augstas kvalitātes grāmatu digitalizācijas iekārta, kas ļauj ieskenēt lielu apjomu grāmatu ļoti īsā laikā un izcilā kvalitātē, informē Valtiņa.

Tagad astoņu stundu laikā bibliotēkā var ieskenēt 40 grāmatas, kas katra ir 200 lapaspušu bieza.

Valtiņa informē, ka robots pats automātiski pāršķir grāmatu lapas un ieskenēto materiālu saglabā elektroniskā dokumenta vai attēla formātā. Skeneris ar vakuuma palīdzību piespiež uzreiz divas grāmatas lapaspuses pie skenēšanas virsmas un ieskenē tās abas. Skenēšanas ātrumu var uzstādīt atkarībā no grāmatas papīra kvalitātes un nolietojuma pakāpes.

Robots spēj ieskenēt līdz pat 2500 lapu stundā un šāda veida skenēšana ir daudz saudzīgāka pret grāmatām, jo grāmata nav pilnībā jāatver. Pēc grāmatas ieskenēšanas šo materiālu iespējams arī apstādāt teksta atpazīšanas programmā, kas ļauj viegli un ātri atrast tekstā vajadzīgo, vienkārši ierakstot atslēgas vārdus.

Kā informē LNB pārstāve, šādus robotus ikdienas darbā izmanto ļoti daudzas Eiropas bibliotēkas, un pieprasījums tikai pieaug. Šos skenerus izmanto ne vien tikai bibliotēku vajadzībām, bet tas ir pieejams kā pakalpojums ikvienam, kas vēlas lasīt grāmatas elektroniskā formātā.

Arī Latvijas Nacionālā bibliotēka pavisam drīzā nākotnē piedāvās pakalpojumu ieskenēt savu grāmatu un to lasīt elektroniskā formātā.


Ieteikt: ieteikt Draugiem.lv ieteikt Facebook ieteikt Twitter ieteikt GooglePlus ieteikt LinkedIn nosūtīt uz e-pastu


Atvērt izvēlni (vietnes karte)
Latvijas Neredzīgo biedrība sociālajos tīklos:
Lapas beigas.

2024 © Latvijas Neredzīgo biedrība | mājas lapas teksta versija ekrānlasošām programmām, pārslēgties uz pilno mājas lapas versiju