Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Es skatos tavām acīm jeb redzes traucējumu datorsimulācija

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2012 / Nr. 1 - 2012

Nodaļa — Interesanti fakti

Es skatos tavām acīm jeb redzes traucējumu datorsimulācija
Sagatavojusi Līga Ķikute

Reiz, sērfojot internetā, atradu interesantu lietu — redzes traucējumu datorsimulatoru (Visual Impairment Simulator for Microsoft Windows) — datorprogrammu, kas sniedz iespēju jebkuram datorlietotājam pamēģināt, kā tas ir — strādāt ar datoru, ja tu būtu cilvēks ar redzes traucējumiem: kataraktu, glaukomu, tālredzību, krāsu redzes traucējumiem vai vairāku veidu tīklenes saslimšanām.

Šo programmu izveidojuši Ilionoisas universitātes zinātnieki, un to ir iespējams lejupielādēt no interneta: http://vis.cita.uiuc.edu/ downld.php

Katarakta
Katarakta ir acs lēcas apduļķošanās, kas izraisa miglošanos un pastiprinātu jūtību pret spilgtu gaismu. Miglošanos rada saķepušās olbaltumvielas lēcas centrā. Biežākie kataraktas cēloņi ir novecošanās, cukura diabēts, ultravioletā starojuma ietekme, traumas u. c.

Simulātorā ir iespēja izvēlēties neskaidrības (miglošanās) stiprumu un tā apmērus — no dažiem centimetriem diametrā līdz pat gandrīz visa datora monitora aizsegšanai. Atsevišķos slimības gadījumos katarakta var būt dzeltenīgā krāsā, ko arī iespējams izmēģināt.

Krāsu redzes traucējumi
Krāsu redzes traucējumi ir nespēja ieraudzīt dažādas krāsas. Šie traucējumi ir vieni no iedzimtības ceļā biežāk pārmantotajiem redzes traucējumiem. Cilvēka acī ir šūnas — vālītes, kuras uztver trīs krāsu gaismu: sarkano, zaļo vai zilo. Krāsu redzes traucējumu gadījumā vienai no minētajām trim krāsām paredzētās vālītes nefunkcionē.

Programmas piedāvājumā ir četri dažādi krāsu redzes traucējumi, kad nav iespējams redzēt kādu no minētajām pamatkrāsām — sarkano, zaļo vai zilo, vai krāsas nav redzamas vispār.

Diabētiskā retinopātija
Kaut arī cilvēkiem ar cukura diabētu ir lielākas iespējas saslimt ar kataraktu un glaukomu, visvairāk problēmu sagādā diabētiskā retinopātija. Diabētiskās retinopātijas sākuma stadijā pavājinās tīklenes artērijas, tās rada tīklenes tūsku un redzes pavājināšanos. Dažos gadījumos slimība pāriet proliferatīvajā stadijā. Šajā stadijā acs cenšas atjaunot asinsriti, veidojot jaunus asinsvadus, bet tie viegli sabrūk, radot plankumus redzes laukā. Vēlāk asinsvadu veidošanās un rētaudi var izraisīt tīklenes atslāņošanos vai glaukomu.

Ar datorprogrammas palīdzību iespējams simulēt redzes asuma pavājināšanos, plankumu izmēru, daudzumu un izkliedi redzes laukā.

Glaukoma
Glaukoma ir slimība, kuras laikā pamazām tiek zaudēta redze bez jebkādiem brīdinājumiem un nereti arī bez simptomiem. Redze tiek zaudēta pamazām, paaugstināta acu spiediena rezultātā ejot bojā redzes nervam. Tam ir vairāk nekā miljons šķiedru, kuru uzdevums ir nogādāt attēlu no acīm uz smadzenēm. Glaukomai ir dažādas formas, no kurām biežāk sastopama ir atvērtā kakta glaukoma.

Programma sniedz iespēju palūkoties uz slimības smaguma pakāpi — jo smagāka slimības pakāpe, jo mazāks laukums bez redzes traucējumiem, kā arī pakāpenisku redzes asuma samazināšanos.

Tālredzība
Tālredzība ir tad, ja acs uzbūves īpatnību dēļ attēls tiek fokusēts aiz tīklenes, nevis tieši uz tās. Cilvēki, kuriem ir tālredzība, labi redz tālus priekšmetus, toties skatīšanās tuvumā sagādā grūtības. Viņi bieži cieš no galvas sāpēm un acu saspringuma, kā arī jūtās noguruši, mēģinot skatīties tuvumā. Bērniem, kuriem tālredzība ir jau piedzimstot, pieaugot tā var mazināties vai pat izzust. Tomēr, ja nepieciešams, redzi ir iespējams koriģēt ar brillēm vai lēcām.

Tā kā tālredzības gadījumā var mainīties tikai redzes asums, tad vispārēja redzes asuma pavājināšanās ir vienīgā, ko šajā gadījumā iespējams izmēģināt.

Mākulas deģenerācija
Mākulas deģenerācija ir slimība, kuras laikā pamazām pārstāj funkcionēt mākula — neliels tīklenes laukumiņš, kur acij piesaistījies redzes nervs. Tā kā šīs slimības skartā acs daļa nodrošina asu redzi taisni uz priekšu, cilvēkiem ar mākulas deģenerāciju problēmas sagādā skatīšanās tieši uz priekšu. Slimībai izšķir sauso un slapjo formu. Sausās formas gadījumā šūnas zem tīklenes iet bojā pamazām, ka rezultātā redzes lauka centrā redzami melni punkti, savukārt, slapjās formas gadījumā zem tīklenes aug asinsvadi, kuri ar laiku plīst un veido rētaudus. Slapjās formas gadījumā redze tiek zaudēta ātrāk.

Tā kā mākulas deģenerācija var izpausties ļoti dažādi, stimulatorā iespējams izvēlēties redzes asuma zuduma stiprumu, nefunkcionējošo mākulas audu laukumu izmēru un daudzumu, kā arī novietojumu attiecībā pret peles kursoru.

Pigmentozais retinīts
Pigmentozais retinīts ir ģenētiski pārmantota acu slimība, kas rodas tīklenes šūnu — nūjiņu un vālīšu deģenerācijas rezultātā. Cilvēki, kuri sirgst ar šo slimību, pamazām zaudē spēju redzēt vājā apgaismojumā un perifēro redzi, paliekot ar tuneļveida redzi, kā arī samazinās redzes asums. Slimībai progresējot, iespējams arī pilnīgs redzes zudums.

Ar simulātora palīdzību iespējams izmēģināt tuneļveida redzi, pakāpenisku redzes asuma zudumu ar miglošanos, kontrastu un krāsu pavājināšanos, kā arī pavājinātu redzi redzes lauka malās.